eXtrim Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Cześć, Ostatnio "uwarzyłem" Coopers Irish Stout. Po ponad miesiącu od zabutelkowania nie powala smakiem ( z wcześniejszych kitów wiem, że z czasem będzie trochę lepiej, jednak to nie to... ). Użyłem 1kg glukozy. Chciałbym aby kolejne piwo było lepsze. Znalazłem na opinie, że Muntons Gold to najlepsze brewkity, konkretnie chodzi mi o Muntons Imperial Stout. Czy opłaca się go kupić za ~150zł? Będzie różnica na +, w porównaniu do Coopersa na glukozie? Jest jeszcze jeden problem - póki co znalazłem ten brewkit tylko w zagranicznym sklepach.. Czy widział go ktoś z was w polskich sklepach? Jest jeszcze 2 opcja - zamiast Muntonsa kupić gar 40-50L i za jakiś czas chłodnicę. Uwarzyłbym pierwszą warkę ( może dwie ) chłodząc ją przez noc na balkonie. Czy piwo z Muntonsa Gold wyjdzie podobne do tego warzonego z zacieraniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Za tą cenę kupisz gar i wszystko niezbędne do uwarzenia piwa (część już masz z warzenia kitów). Na pewno przy doborze odpowiedniej temperatury będziesz bardziej zadowolony. Receptur na stouty na forum dostatek. Powodzenia. eXtrim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Jak już robisz z puchy Coopers to nie dawaj cukru czy tam glukozy ale ekstrakt płynny. Na pewno smak się polepszy. W jakiej temperaturze i ile czasu fermentowales poprzednie piwo? Bo te 7 dni z instrukcji to za mało. Najlepiej jakbyś zamkną brzeczke w fermenter że na 2-3 bez przelewa nią na cichą i dopiero po tak długim czasie zabutelkowal. eXtrim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 puszki to puszki,dużo nie wyczarujesz szczególnie dosypując cukru jak masz zamiar robić na dłuższą metę nie zastanawiaj się i kupuj gar Muntonsy kiedyś miał piwodziej.pl nie wiem jak teraz bo nie używam tych puszek,ani już sklepu eXtrim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Jeszcze w 2013 kupowalem muntonsa w Chorzowie (sklep piwo piweczko). Stouta akurat nie, ale muntonsy wg mnie były wyraźnie lepsze od coopersa. Słodzilem to niechmielonym ekstraktem słodowym i wychodzily całkiem przyzwoite piwa. Ale jak Ci już koledzy pisali, na dłuższą metę- jeżeli mówimy o kosztach- to puszki wychodzą raczej drogo. Ja w zacieraniu widzę same zalety. No może oprócz większej czasochłonności. eXtrim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXtrim Opublikowano 7 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Kupuję więc sprzęt ( tym bardziej, że z tego co widzę nie ma tego kita nigdzie w pl ), inwestycja w sprzęt, myślę że szybko się zwróci biorąc pod uwagę ceny piw rzemieślniczych\kraftowych ( te z puszek niestety od nich odstają ). Za tą cenę kupisz gar i wszystko niezbędne do uwarzenia piwa (część już masz z warzenia kitów). Gar 40l + przykrywka ~120zł rurka karbowana 12mm ~10zł/mb * 8 = 80zł + akcesoria > 100zł To udało mi się znaleźć, jakby ktoś miał lepsze aktualne oferty, to proszę o podesłanie linków. Jak już robisz z puchy Coopers to nie dawaj cukru czy tam glukozy ale ekstrakt płynny. Chciałem po taniości i niestety efekt tego mam teraz w butelkach ( ale próbowałem gorszych piw, więc nie jest najgorzej ) W jakiej temperaturze i ile czasu fermentowales poprzednie piwo? Bo te 7 dni z instrukcji to za mało. Najlepiej jakbyś zamkną brzeczke w fermenter że na 2-3 bez przelewa nią na cichą i dopiero po tak długim czasie zabutelkowal. Fermentowało w ~20-25C, tydzień na burzliwej, a potem drugi na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Temperatura fermentacji też zbyt wysoka. Jakbyś mógł ją obniżyć o parę stopni to byłoby na pewno lepiej. W każdym razie jak się zdecydowałeś na zacieranie to powodzenia. Ja z przyczyn technicznych pierwsze 10 warek robiłem z puchy lub z ekstraktów. Teraz mam garnek elektryczny + lodówkę turystyczną do zacieranie i leci pełną parą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się