Czołg Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Witam serdecznie. Mam na imię Jacek i jako 40-latek postanowiłem zainteresować się tematem piwowarstwa domowego. Co mnie do tego pchnęło? Smak tego czegoś, co jest dostępne na sklepowych półkach. Jakiś czas temu miałem okazję spróbować piwa miodowego ze Spiża we Wrocławiu, a niedawno z CK Browar w Krakowie i po tych degustacjach dostałem obrzydzenia do sklepowego fajansu. Na początek zamówiłem w jednym z W-wskich sklepów zaawansowany zestaw do warzenia piwa, Brewkit i ekstrakt słodowy. To tak całkowicie na początek. Mimo, że jest to piwo z brewkita to chciałbym po fermentacji burzliwej postawić brzeczkę na fermentację cichą. Wiem, że nie jest to konieczne, ale kolejne piwo chcę już warzyć z zestawu surowców i przyda mi się praktyka. W związku z tym mam pytanie, bo nie mogłem znaleźć odpowiedzi na nie ani na wiki, ani na youtube...czy po przelaniu brzeczki do drugiego fermentatora na cichą zamykamy go pełną pokrywą czy pokrywką z rurką do bulbania? Wybaczcie jeśli to pytanie nie na miejscu, ale nie miałem do tej pory nic wspólnego z piwowarstwem i fermentacją. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Pełna pokrywa. Na cichej nie powinien już się wydzielać CO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Pełna pokrywa. Na cichej nie powinien już się wydzielać CO2. Osobiście pozwolę sobie nie zgodzić się z powyższym stwierdzeniem. 1. Fermentacja cicha to etap fermentacji i w związku z tym drożdże nadal pracują co powoduje wydzielanie CO2. 2. Stwierdzenie "nie powinien" nie oznacza, że nie będzie. Czy użyjesz rurki, czy nie to i tak właściwie bez znaczenia ponieważ w trakcie fermentacji cichej CO2 wydziela się zdecydowanie słabiej. Myślę, że Rafał Pałka miał chyba na myśli zlanie piwa znad drożdży w celu lepszego/szybszego klarowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Ja radzę z rurką. Jeżeli sprawnie (czyli nie za dużo wburzysz osad drożdży z dna) przelejesz na cichą, to kiedy będziesz następnie zlewał do butelkoania sam zobaczysz ile na dnie ponownie pojawi się drożdży. Dla mnie duże znaczenie estetyczne ma klarowność piwa w kuflu, dlatego zawsze robię cichą. Ale szkoly są różne. Życzę samych udanych warek. I nie przejmuj się tak zadawaniem pytań, bo po to jest to forum. Chociaż ktoś się może oburzyć, że wszystko już sto razy omowione... Bo z niektorymi kolegami jest jak z początkującymi kierowcami: tydzień po odebraniu prawka trąbią na eLki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 To jest pierwsza warka. Myślę, że Czołg pytał o to czy nie zaleje sobie piwnicy jak zamknie szczelnie fermentor i jeszcze nie wnika w niuanse. Czemu zamknąć szczelnie? Rurka teoretycznie po zakończeniu etapu burzliwej fermentacji, kiedy nie jest już przedmuchiwana CO2 może być źródłem zakażenia. Poza tym bez rurki zajmuje mniej miejsca co czasem ma znaczenie. Zawsze zamykam szczelnie i czasem tylko nadyma wieko. Czołg zamykaj pełną pokrywą. Kolego hajclander proponuję na przyszłość zapoznać się z treścią pytania przed odpowiadaniem na nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Myślę, że Czołg pytał o to czy nie zaleje sobie piwnicy jak zamknie szczelnie fermentor szklana kula Ci to powiedziała? Rurka teoretycznie po zakończeniu etapu burzliwej fermentacji, kiedy nie jest już przedmuchiwana CO2 może być źródłem zakażenia i to chyba "bardzo" teoretycznie. Poza tym jak to na cichej nie jest "przedmuchiwana CO2", czyżbyś uważał, że w trakcie fermentacji cichej CO2 się nie wydziela? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 ja nie przelewam do drugiego fermentora i mam idealnie klarowne piwo no chyba, że jest pszenica w składzie to już jest bardziej mętne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czołg Opublikowano 11 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Dziękuję za zainteresowanie tematem. Wczoraj nastawiłem swoje pierwsze piwero. Stres jak nie wiem Zajob na punkcie czystości Dość mocno podgrzałem brzeczkę i po przelaniu do fermentatora i uzupełnieniu wodą do 23 l. musiałem całość schłodzić, aby dodać drożdże. Zeszło się trochę. Następnym razem muszę studzić zawartość garnka, bo z wystudzeniem całości schodzi się dość dużo czasu. Chyba prościej było by podgrzać niż wystudzić. W każdym razie poradziłem sobie. Blg początkowe:11. W temacie pokrywy. Nie chodzi mi o miejsce, o zalanie piwnicy itd.. Chodzi mi o to jak będzie dobrze. Widzę, że jedni zamykają pełną inni z rurką. Mam jeszcze tydzień czasu, więc może coś się w temacie wyklaruje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Kolego hajclander proponuję na przyszłość zapoznać się z treścią pytania przed odpowiadaniem na nie Kolego Pałka zanim kolega zacznie się silić na sarkazm proszę dokładnie przeczytać pytanie kolegi, które dla ułatwienia wklejam: "W związku z tym mam pytanie, bo nie mogłem znaleźć odpowiedzi na nie ani na wiki, ani na youtube...czy po przelaniu brzeczki do drugiego fermentatora na cichą zamykamy go pełną pokrywą czy pokrywką z rurką do bulbania? ". Następnie dokładnie przeczytać moją odpowiedź, a potem przynajmniej dwa razy się zastanowić czy warto napisać coś takiego, czyli krótko mówiąc ośmieszać sie na forum. Odnośnie sterylności to takie bajanie o żelaznym wilku- po to jest rurka żeby piwa nie zakazić, można też użyć tej samej pokrywy z burzliwej na fermentor z cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 W temacie pokrywy. Nie chodzi mi o miejsce, o zalanie piwnicy itd.. Chodzi mi o to jak będzie dobrze. Widzę, że jedni zamykają pełną inni z rurką. Mam jeszcze tydzień czasu, więc może coś się w temacie wyklaruje Jeżeli boisz się zalania, to tym bardziej rurką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czołg Opublikowano 11 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 hajclander - nie napisałem, że boję się zalania. Źle mnie zrozumiałeś A co słychać w fermentatorze? A no widać jak sobie drożdże pracują. Fermentacja ruszyła co pokazuje bulganie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 hajclander - nie napisałem, że boję się zalania. Źle mnie zrozumiałeś A co słychać w fermentatorze? A no widać jak sobie drożdże pracują. Fermentacja ruszyła co pokazuje bulganie Ruszyło na cichej? Jeśli tak to sam widzisz. Ale jeśli Ci bulka na cichej, to może za szybko na nią przelałeś? Ja na burzliwej mam min 3 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czołg Opublikowano 11 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Wczoraj nastawiłem swoje pierwsze piwero. Od tego zdania zacząłem swój post Dopiero wczoraj zacząłem przygodę z warzeniem piwka. Pytanie o fermentację cichą wyprzedza fakty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 12 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Wczoraj nastawiłem swoje pierwsze piwero.Od tego zdania zacząłem swój post Dopiero wczoraj zacząłem przygodę z warzeniem piwka. Pytanie o fermentację cichą wyprzedza fakty Poczytaj zapiski np. Undeath'a, WiHury, Ventisa, Dori (itp) czy nawet początkowe boje Kolomara, Elroya czy Anteksa, Kopyra. Mieli trochę trudniejsze początki ale rady nie były tak ot- wyssane z palca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czołg Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Dzięki. Faktycznie to są tematy zawierające sporo informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czołg Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Dziś 8-my dzień fermentacji. Od przedwczoraj bulganie wyraźnie zwolniło. Zacząłem się szykować do cichej, dziś sprawdzam blg i wynik mnie zaskoczył. Aerometr wskazał 5. Jest szansa, że zejdzie jeszcze trochę na burzliwej? Oczywiście popróbowałem. Dobre! Jak piwo tylko jakby wygazowane. Zapaszek też w porządku. Co robić? Dać mu jeszcze kilka dni na burzliwej i znów sprawdzić blg, czy jutro powtórka badania i jak stoi na 5-ciu to na cichą? Początkowe blg było na poziomie 11. P.S. Stresujące to warzenie piwka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 czy jutro powtórka badania i jak stoi na 5-ciu to na cichą? moim zdaniem, jak już blg nie spada to fermentacja (cicha również) się skończyła (fermentacja cicha to etap/faza fermentacji, w której drożdże już nie pracują tak intensywnie, ale jednak pracują) Aerometr wskazał 5 Początkowe blg było na poziomie 11. kiepskie to odfermentowanie bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czołg Opublikowano 19 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 moim zdaniem, jak już blg nie spada Tego się dowiem po drugim badaniu blg. Jutro sprawdzę jeszcze raz. kiepskie to odfermentowanie bardzo Pamiętajmy, że to piwko z brewkita. Zerknąłem teraz na rurkę i jeszcze bulga. Oczywiście nie tak super jak na początku, ale widać, że "coś" się dzieje. Wczoraj jak pobrałem próbkę to brzeczka wyglądała na jakby nagazowaną. Sporo było pęcherzyków powietrza, więc chyba jeszcze drożdżaki nie poszły lulu. Oszaleć można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Dr2, dnia 18 marzec 2016 - 22:11, napisał: moim zdaniem, jak już blg nie spada Tego się dowiem po drugim badaniu blg. Jutro sprawdzę jeszcze raz. nie rzecz w tym czy się dowiesz czy nie, tylko że źle interpretujesz fakty. napisałeś: jutro powtórka badania i jak stoi na 5-ciu to na cichą a ja twierdzę, że jak już blg nie spada (stoi) to jest już po fermentacji (cichej też). Pamiętajmy, że to piwko z brewkita. no i co z tego? Myślisz, że koncentrat jest jak robiony? Odparowuję się brzeczkę zacieraną w normalny sposób. Jedyna różnica to taka, że my nie mamy wpływu na to jak to zacierano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czołg Opublikowano 19 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 (edytowane) Czołg, dnia 19 marzec 2016 - 05:53, napisał: Dr2, dnia 18 marzec 2016 - 22:11, napisał: moim zdaniem, jak już blg nie spada Tego się dowiem po drugim badaniu blg. Jutro sprawdzę jeszcze raz. nie rzecz w tym czy się dowiesz czy nie, tylko że źle interpretujesz fakty. napisałeś: Czołg, dnia 18 marzec 2016 - 20:10, napisał: jutro powtórka badania i jak stoi na 5-ciu to na cichą a ja twierdzę, że jak już blg nie spada (stoi) to jest już po fermentacji (cichej też). I tak wiem, że mimo mojej złej interpretacji wiesz o co mi chodzi, gdyż to masz w podpisie: ,,Rady najbardziej USZCZYPLIWEGO użytkownika forum" W każdym razie jutro sprawdzę raz jeszcze blg i się dowiem czy stoi czy nie Przyszykuj się na moje pytanie co robić dalej. Edytowane 19 Marca 2016 przez Czołg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czołg Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Dziś sprawdziłem i aerometr wskazuje 4 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się