Makaron Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 WLP830 German Lager Yeast This yeast is one of the most widely used lager yeasts in the world. Very malty and clean, great for all German lagers, pilsner, oktoberfest, and marzen. Attenuation: 74-79% Flocculation: Medium Optimum Fermentation Temperature: 50-55°F Alcohol Tolerance: Medium WLP830 German Lager Yeast Ten szczep jest jednym z najczęściej używanych drożdży dolnej fermentacji na świecie. Bardzo słodowe i czyste, wspaniałe do wszystkich niemieckich lagerów, pilsnerów, oktoberfest i marzen. Odfermentowanie: 74-79% Flokulacja: Średnia. Temperatura fermentacji: 10-13°C. Tolerancja na alkohol: Średnio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 24 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 Witam pierwsze piwko na WLP 830 wszystko ok ładnie pieknie. Na drugie zrobiłem starter 2 stopniowy który zaszczepiłem drożdżami z piany ok 10lyzek piany na litrowy starter, potem dolalem kolejna litrowa porcję brzeczki w sumie kręciło się 72h zrobiło sporo gęstwy i włożyłem kolbe do lodówki i stało tam 2 dni gdy zadawałem gęstwę z kolby strasznie waliło jajem zgnilym, mam się martwić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 15 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 Jestem bardzo zadowolony z tych drożdży. Zrobiłem na nich serię lagerów: 1. Lager wiedeński 2. Nowofalowy pils 3. American Light Lager - lubię, nie drążcie 4. Dunkel 5. Coś na kształt Cold IPA, tylko bez ryżu i hazy (ma być bardzo chmielowe, zamglone, wytrawne i mocno goryczkowe) Serię planuję zakończyć Schwarzbierem i jeśli dobrze pójdzie porterem bałtyckim. Dają wytrawne piwa, ale z bardzo interesującym charakterem słodowym. Najlepsze efekty osiągałem przy niezbyt niskich temperaturach fermentacji (koło 10 stopni), podnoszonych stopniowo już po kilku dniach. Jeśli chodzi o "IPA" na tych drożdżach, jest jeszcze na drugim chmieleniu na zimno, ale wydaje mi się czysta mimo fermentacji w temperaturach od 10 stopni przez pierwsze 2 dni do 15 stopni po kilku dniach. Z kolei przy zbyt niskich temperaturach pojawiała się lekka siarka (która uleciała) i problemy z pianą, ale piwo nr 1 było też krótko lagerowane. Myślę, że ten szczep zostanie moim domyślnym szczepem lagerowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się