Staszku Opublikowano 12 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Taki pomysł mam: czarna IPA 30,00 g Inuga [11,60 %] - Zacieranie 60,0 min 8,0 IBUs 6,00 kg BestMälz Pilsen (3,5 EBC) 75,5 % 0,50 kg BestMälz Munich (15,0 EBC) 6,3 % 0,50 kg BestMälz Wheat (4,7 EBC) 6,3 % 0,30 kg Carafa III (Weyermann) (1034,3 EBC) 3,8 % 0,25 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) 3,1 % 0,20 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) 2,5 % 0,20 kg BestMälz Black Malt (1200,0 EBC) 2,5 % 30,00 g Centennial [10,00 %] - Gotowanie 60,0 min 34,4 IBUs 20,00 g Centennial [10,00 %] - Gotowanie 30,0 min 11,7 IBUs 20,00 g Citra [12,00 %] - Gotowanie 30,0 min 14,0 IBUs 30,00 g Centennial [10,00 %] - Gotowanie 0,0 min 0,0 IBUs 30,00 g Citra [12,00 %] - Gotowanie 0,0 min 0,0 IBUs 20,00 g Amarillo [9,20 %] - Gotowanie 0,0 min 0,0 IBUs American Ale (Wyeast Labs #1056) [124,21 ml] chmieli 180 g + 100 na cichą zacieranie 40min/62C 40min/72C 10min/76C wg BS wszystko w widełkach po środku wychodzi. wg praktyków? I druga sprawa: Za chwilę będę zlewał mocniejsze nieco 17/3,5 blg ALE, czy na gęstwę po nim mogę zalać 25l ok.17 blg BIPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Zrezygnowałbym z chmielenia zacieru iungą i dał ją na 60 minut - pozwoli Ci to wykorzystać Centenial na smak/ aromat. Zrezygnowałbym z Carahell i Caraaroma - jeden podniesie pełnię, drugi podniesie pełnię i da posmaki bardziej pasujące do amber ale. Co do yeast cake - ja bym się nie wahał. Oczywiście w zależności od stanu tej gęstwy. Może warto przepłukać? Ja nigdy tego nie robiłem i zdarzyło mi się stracić kilkanaście litrów brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się