kiler Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 (edytowane) Cześć, jestem nowy na forum, do tej pory zrobiłem 3 warki (pale ale z zestawu startowego, milk stout, AIPA) 4 w drodze (pils). Z efektów swojej pracy jestem bardzo zadowolony, dlatego z chęcią będę rozwijał swoje umiejętności. Chciałbym stworzyć APA stosunkowo goryczkową z pięknym aromatem owocowym: Przepis: zasyp do 20l H20 w temp 58st Pale Ale 5,5-7,5 EBC Weyermann 5 kg Biscuit 50 EBC Castle 0,6 kg zacieranie: na lenia 66st 70' + mash out wysładzanie do 12BLG chmielenie: Chinook 15g 70' Citra 15g 10' Citra 15g 5' Amarillo 15g 0' Drożdże US05 Burzliwa w temp ok 19,5-20st, ostatnie 2 dni temp ok 8st Cicha 7dni w temp ok 20st Chmielenie na zimno: ostatnie 5 dni amarillo 15g+ citra/chinook 15g Coś byście dodali od siebie? Zmienili w przepisie czy wstępnie jest ok? Jaki schemat chmielenia na zimno polecacie? Edytowane 26 Marca 2016 przez kiler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Ten biscuit to ja bym obciął o połowę. Burzliwa w temp ok 19,5-20st, ostatnie 2 dni temp ok 8st Cicha 7dni w temp ok 20st Rozumiem, że chcesz fermentować najpierw w 19-20, potem schłodzić do 8 i znów podnieść temperaturę do 20. Trochę to bez sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Ja bym w ogóle wywalił. Sam pale wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiler Opublikowano 27 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Rozumiem, że chcesz fermentować najpierw w 19-20, potem schłodzić do 8 i znów podnieść temperaturę do 20. Trochę to bez sensu. Piwo wg mnie robi się bardziej klarowne, gdy ostatnie dni burzliwej są w niższej temp, praktycznie po uzyskaniu pożądanego BLG. Nie mam racji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Na ostatnie dni burzliwej przeważnie zwiększa się temperaturę aby drożdże wszystko dojadły i posprzątały po sobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Schłodź na sam koniec chmielenia na zimno i rozlej do butelek w takiej temperaturze, zrobisz tzw. cold crash. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Rozumiem, że chcesz fermentować najpierw w 19-20, potem schłodzić do 8 i znów podnieść temperaturę do 20. Trochę to bez sensu. Piwo wg mnie robi się bardziej klarowne, gdy ostatnie dni burzliwej są w niższej temp, praktycznie po uzyskaniu pożądanego BLG. Nie mam racji? To prawda na tym polega tzw. cold crash Tyle, że z tego co wiem wykonuje się go dopiero po zakończeniu fermentacji. Czyli także po fermentacji cichej i ewentualnym chmieleniu na zimno, a tuż przed samym butelkowaniem. http://www.homebrewingstoredirectory.com/8-things-you-should-know-about-cold-crashing-beer/ Tak gwałtowne schłodzenie piwo, może dać niedofermentowane piwo. A i jeszcze co do tego biscuita. W swojej APA dałem 0,5 kg Carahella, który od biscuita jest jaśniejszy i następnym razem obetnę go do 0,2 albo w ogóle wywalę. 0,6 kg biscuita na pewno będzie mocno wyczuwalne w gotowym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiler Opublikowano 27 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Dziękuję za odpowiedzi. Zrobię cold crush wg waszego schematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się