Jump to content

APA ocena receptury


kiler

Recommended Posts

Cześć, jestem nowy na forum, do tej pory zrobiłem 3 warki (pale ale z zestawu startowego, milk stout, AIPA) 4 w drodze (pils). Z efektów swojej pracy jestem bardzo zadowolony, dlatego z chęcią będę rozwijał swoje umiejętności.

 

Chciałbym stworzyć APA stosunkowo goryczkową z pięknym aromatem owocowym:

 

Przepis:

 

zasyp do 20l H20 w temp 58st

Pale Ale 5,5-7,5 EBC Weyermann 5 kg Biscuit 50 EBC Castle 0,6 kg

 

zacieranie: na lenia 66st 70' + mash out

wysładzanie do 12BLG

 

chmielenie:  

Chinook 15g 70'

Citra 15g 10'

Citra 15g 5'

Amarillo 15g 0'

 

Drożdże US05

 

Burzliwa w temp ok 19,5-20st, ostatnie 2 dni temp ok 8st 

Cicha 7dni w temp ok 20st

 

Chmielenie na zimno: ostatnie 5 dni amarillo 15g+ citra/chinook 15g

 

Coś byście dodali od siebie? Zmienili w przepisie czy wstępnie jest ok? Jaki schemat chmielenia na zimno polecacie? 

Edited by kiler
Link to comment
Share on other sites

Ten biscuit to ja bym obciął o połowę.

 

 

 

Burzliwa w temp ok 19,5-20st, ostatnie 2 dni temp ok 8st  Cicha 7dni w temp ok 20st

 

 

Rozumiem, że chcesz fermentować najpierw w 19-20, potem schłodzić do 8 i znów podnieść temperaturę do 20. Trochę to bez sensu. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Rozumiem, że chcesz fermentować najpierw w 19-20, potem schłodzić do 8 i znów podnieść temperaturę do 20. Trochę to bez sensu. 

 

Piwo wg mnie robi się bardziej klarowne, gdy ostatnie dni burzliwej są w niższej temp, praktycznie po uzyskaniu pożądanego BLG. Nie mam racji? 

Link to comment
Share on other sites

 

Rozumiem, że chcesz fermentować najpierw w 19-20, potem schłodzić do 8 i znów podnieść temperaturę do 20. Trochę to bez sensu. 

 

Piwo wg mnie robi się bardziej klarowne, gdy ostatnie dni burzliwej są w niższej temp, praktycznie po uzyskaniu pożądanego BLG. Nie mam racji? 

 

 

To prawda na tym polega tzw. cold crash

 

Tyle, że z tego co wiem wykonuje się go dopiero po zakończeniu fermentacji. Czyli także po fermentacji cichej i ewentualnym chmieleniu na zimno, a tuż przed samym butelkowaniem. 

 

http://www.homebrewingstoredirectory.com/8-things-you-should-know-about-cold-crashing-beer/

 

Tak gwałtowne schłodzenie piwo, może dać niedofermentowane piwo.

 

A i jeszcze co do tego biscuita. W swojej APA dałem 0,5 kg Carahella, który od biscuita jest jaśniejszy i następnym razem obetnę go do 0,2 albo w ogóle wywalę. 0,6 kg biscuita na pewno będzie mocno wyczuwalne w gotowym piwie. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.