Stefek Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Ostatnio pije butelkę za butelką tego piwa i się zastanawiam czy by nie spróbować zrobić przynajmniej coś podobnego. Może ktoś próbował uwarzyć albo ma jakieś sugestie?Znalazłem dane na temat tego piwa w necie:Ekstrakt 12,5 Blg , 5% alkoSkład: woda, słody - pale ale, pilzneński, karmelowyChmiele: Amarillo, Cascade, Chinook, Pacific Jade, drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Ja próbowałem podrobić i piwo było dobre, szwagier na tamten moment uważał je za moje najlepsze piwo ale na pewno nie był to klon. Moja receptura: 5kg pilsa 0.7kg płatków pszenicznych (to w sumie się nie zgadza) 0.25kg carahell 50g amarillo, cascade, pacific jade 20g chinook 1x US-05 Zacieranie 1:3, 65-66st.C. Gotowanie 60' 20g chinook 60' 15' Amarillo 25g + łyżeczka mchu 5' Cascade 25g 0' Pacific Jade 25g 38 IBU/ reszta chmielu na zimno 4dni Do fermentora poszło 25l 12blg. Fermentacja wtedy jeszcze niestety bez lodówki, w temp otoczenia 17st.C. Co bym zmienił? Lekko podbił treściwość, może zacieranie w nieco wyższej temperaturze, może niewielki dodatek jakiegoś karmelu ciemniejszego od carahell (artezanowskie na pewno było nieco ciemniejsze) a może wystarczy rzucić pale ale zamiast pilsa lub 50/50. Potem niższa temp fermentacji. Podbił bym też aromat i smak chmielowy, mało tego było. Z obecnymi doświadczeniami przesunąłbym wszystkie aromatyczne na 0' i dodatkowo rzucił coś na whirpool, możliwe też nieco więcej na zimno. Przesterowałbym też ilości chmieli na większy udział tych najbardziej cytrusowych. Ogólnie klonowanie na podstawie samego składu z etykietki to dla mnie bardzo trudna sprawa wymagająca pewnie zrobienia co najmniej kilku warek żeby chociaż się zbliżyć do oryginału. Stefek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefek Opublikowano 28 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 To już coś na czym mogę bazować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 (edytowane) Fajny temat wręcz chciałem założyć temat z identycznym pytaniem. Osobiście też bardzo chętnie spróbowałbym zrobić takie orzeźwiające pale ale jak Pacifik do picia na lato. Czekam na odpowiedzi bardziej doświadczonych osób. Edytowane 29 Marca 2016 przez Lasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się