Browarnik Sebol Opublikowano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 Ja robię z 100% weyermann pszenica grodziski. Za pierwszym razem tez był problem z filtracją, oraz było całkowicie mętne ( już w butelkach). Po paru zapytaniach zrobiłem tak że kupiłem pokrywkę IKEA. Teraz robiłem jeszcze trzy warki Grodzisza, filtracja ani razu się nie przytyka, choć mętność wychodzi taka sam, ale 2tyg burzliwe, 2 tyg cichej i klaruje na 3-4 przed rozlewem żelatyną spożywcza łyżeczka plus ok 200-300ml wody zagotowanej ale lekko przestudzonej, i do fermentora, oczywiście wszystko sterylne. Przed rozlewem piwko klarowne (choć nie kryształ),a wszystkie "farfocle" leżą na dnie fermentora tak ze trzeba uważać przy dekantacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 (edytowane) cześć, mam grodziskie do sklarowania i przypomniało mi się, że mam kupiony kiedyś karuk. Karuk przebywa w lodówce, śmierdzi jak sos rybny, ma konsystencję raczej wody niż jakiejś galaretki i ma datę przydatności do 12.2015 (!) No i pytanie? Zadziała czy lepiej już tego nie pchać? Bo jak nie, to żelatynka idzie w ruch :-( Edytowane 7 Lipca 2016 przez Pun kOmora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Moje grodziskie zwycięskie w Grodzisku bez klarowania czymkolwiek Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 Moje grodziskie zwycięskie w Grodzisku bez klarowania czymkolwiek Jakich drożdży użyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 11 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 S33 Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się