Skocz do zawartości

Grodziskie fermentuje - kiedy klarować karukiem?


Rekomendowane odpowiedzi

Ja robię z 100% weyermann pszenica grodziski. Za pierwszym razem tez był problem z filtracją, oraz było całkowicie mętne ( już w butelkach). Po paru zapytaniach zrobiłem tak że kupiłem pokrywkę IKEA. Teraz robiłem jeszcze trzy warki Grodzisza, filtracja ani razu się nie przytyka, choć mętność wychodzi taka sam, ale 2tyg burzliwe, 2 tyg cichej i klaruje na 3-4 przed rozlewem żelatyną spożywcza łyżeczka plus ok 200-300ml wody zagotowanej ale lekko przestudzonej, i do fermentora, oczywiście wszystko sterylne. Przed rozlewem piwko klarowne (choć nie kryształ),a wszystkie "farfocle" leżą na dnie fermentora tak ze trzeba uważać przy dekantacji. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

cześć,

mam grodziskie do sklarowania i przypomniało mi się, że mam kupiony kiedyś karuk. 

Karuk przebywa w lodówce, śmierdzi jak sos rybny, ma konsystencję raczej wody niż jakiejś galaretki i ma datę przydatności do 12.2015 (!)

 

No i pytanie? Zadziała czy lepiej już tego nie pchać? Bo jak nie, to żelatynka idzie w ruch :-(

Edytowane przez Pun kOmora
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.