Tadzik Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Widzicie sens w montażu mieszadła w zaciernej przeznaczonej właściwie wyłącznie do zacierania na lenia? Odkładam na bok kwestię kosztów (to sprawa drugorzędna), bardziej chodzi mi o samą wydajność i wpływ na utratę ciepła. Czy w zautomatyzowanych warzelniach zacieracie czasem też jednotemperaturowo, i czy załączacie wtedy mieszadło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 (edytowane) Ja stosuję do tego lodówkę turystyczną. Mieszadło w twoim przypadku pewnie sprawi, że temperatura będzie taka sama w każdej części garnka. A i teraz pytanie czy z takiego gara bedziesz filtrował od razu? Edytowane 30 Marca 2016 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 30 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Tak, izolowana kadź z fałszywym dnem i mieszadłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 mieszam cały czas, także podczas przerw i także gdy liczba przerw jest równa 1 ;-) Skok wydajności był wyraźny (dokładnie nie pamiętam ale obstawiam że +15%, ostatnio mieszałem łyżką dawno temu...) PS. Moja kadź zaizolowana i do tego podpięta pod sterownik PID, więc nie zwracam uwagi na utratę ciepła (do tego zacieram z pokrywką na garze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Tadzik na gazie to będziesz grzał ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 30 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Tadzik na gazie to będziesz grzał ? Nigdzie, zacieranie na lenia, wodę grzeję w lidlu a potem do zaizolowanej zaciernej. Kwestia polega na tym że mieszadło to + do wydajności. Minus jest taki, że przy zacieraniu na lenia spadek temperatury z mieszadłem będzie prawdopodobnei dużo wyższy, niż merdając łyżką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Minus jest taki, że przy zacieraniu na lenia spadek temperatury z mieszadłem będzie prawdopodobnei dużo wyższy, niż merdając łyżką. a to niby dlaczego? Czyżbyś wymyślił "merdanie" pod przykryciem? Mieszadło jest w pokrywie, która nawet może być zaizolowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Ale po co ci to mieszadło ? Przy zacieraniu na lenia bez grzania i bez mieszania mam wydajność rzędu 90-93% licząc wg. brewtarget/brewness. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Ale po co ci to mieszadło ? Przy zacieraniu na lenia bez grzania i bez mieszania mam wydajność rzędu 90-93% licząc wg. brewtarget/brewness. Właśnie ja takiej nie mam, BeerSmith kalkuluje mi ją na poziomie 72%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kadet Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 (edytowane) Minus jest taki, że przy zacieraniu na lenia spadek temperatury z mieszadłem będzie prawdopodobnei dużo wyższy, niż merdając łyżką. a to niby dlaczego? Czyżbyś wymyślił "merdanie" pod przykryciem? Mieszadło jest w pokrywie, która nawet może być zaizolowana Tu akurat kolega się myli. W przybliżeniu: im większa różnica temeperatur między otoczeniem a cieczą przy ściance naczynia tym większa utrata ciepła. Użycie mieszadła spowoduje uśrednienie temperatury w naczyniu a co za tym idzie podniesienie temperatury przy ściance i wzrost strat. Ujednolicenie temperatury powinno korzystnie wpłynąć na wydajność - na wszystko to co marnuje się przy ściance z powodu za niskiej temperatury dla enzymów. Na wszelki wypadek zrobiłbym test na sucho z samą wodą i zobaczył o ile spadnie temperatura po 1h. Możesz jeszcze próbować doizolować swój sprzęt jakimś kocem lub wsadzić go do większego kartonu i zalać pianką do okien. Edytowane 31 Marca 2016 przez kadet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Ot właśnie o to mi chodzi. Wydaje mi się, że zysk wydajności weźmie w łeb z powodu utraty ciepła. Myślałem, że może ktoś zacierał bez podgrzewania na włączonym mieszadle i ma rozeznanie na jakim poziomie jest różnica strat z włączonym mieszaniem i bez. Bez to mam stratę 2-3°C na 90', wiadomo przy zasypach pod 30l mniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Jak dla mnie mieszadło ma sens przy jednoczesnym podgrzewaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Tu akurat kolega się myli. a niby w czym się mylę? Fizykę znam i wiem od czego zależy sprawność/szybkość wymiany cieplnej, ale chyba nie rzecz w tym żeby zaoszczędzić 1 zł na prądzie/gazie (na lenia to w porządnie zaizolowanym naczyniu się zaciera bo wtedy to ma sens), a w tym co by zatrzeć słody tak jak planujemy/przewidujemy/potrzebujemy i uzyskać maksimum efektywności zacierania. Zresztą każdy ma swoje priorytety jeden woli martwić się o te 1 zł drugi woli dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Nie zacieram na lenia bo żal mi 1zł na energię. Po prostu od jakichś 6 lat wiem, że to najsprawniejszy dla mnie system - lodówka zacierna i lild warzelna. Zdarza mi się posiłkować dekokcją na kuchni, ale bardzo rzadko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Nie zacieram na lenia bo żal mi 1zł na energię. Po prostu od jakichś 6 lat wiem, że to najsprawniejszy dla mnie system - lodówka zacierna i lild warzelna. ależ wiem i nie Ciebie tyczyła się ta uwaga Po prostu moim zdaniem, jak się zaciera "na lenia" to robi się to w zaizolowanym naczyniu/pojemniku. Wprowadzanie do dyskusji spraw związanych ze zwiększaniem się spadku temperatury, gdy różnica temp. wzrośnie może o 1-2°C (prze istniejącej i tak różnicy ok. 40°C) jest totalną abstrakcją i zaciemnia temat wpływu mieszadła (wyrównania temperatury w zacierze) na np. wzrost wydajności zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Wiesz właśnie różnica 1-2°C jest ok, ale gdyby ze względu na mieszadło wzrosła o kolejne 2°C (a takie głosy słyszę) to już jest nie do przyjęcia. Chyba odpuszczę i nadal będę merdał łychą olewając wydajność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Wiesz właśnie różnica 1-2°C jest ok, ale gdyby ze względu na mieszadło wzrosła o kolejne 2°C hmm, chyba nadal piszemy o jakich dwu różnych sytuacjach Ja to rozumiem tak: - w termosie masz zacier i zakładasz, ze ma ok 66°C - w rzeczywistości temperatury w zacierze rozkładają się w zakresie - 69°C w najcieplejszym miejscu do 62°C w najzimniejszym (przy ściankach) - różnica temperatur (zacier-otoczenie) to ok 42°C - ta różnica występuje na drodze ścianki termosu+ew. docieplenie Przy użyciu mieszadła masz w termosie zacier o temp. 66°C +/- 1°C czyli termos i docieplenie muszą teraz izolować ok 45-47°C (raczej 45°C) Czy ten wzrost o kilka stopni stanowi problem nie wiem (bo nie mam takiego systemu) ale nie myślę żeby to mogło być problemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Ja także zacieram w lodówce. Jest to mega wygodne, a jeśli lodówka jest wystarczająco pojemna to można spokojnie zacierać w kilku przerwach. Nie do końca jednak jestem zadowolony z wydajności - ok 70% liczona wg BeerSmith. Lodówka ma kształt prostokątny, więc mieszadło ciężko mi tam zamontować. Zastanawiam się nad cyrkulacją zacieru przy pomocy pompki z aliexpress, okazała się mniej wydajna niż pisały to żółte kukiełki, więc w połączeniu z jakimś grubszym zbrojonym wężykiem zawracającym brzeczkę z powrotem do lodówki, być może spadki temperatury nie będą tragiczne. Zdam relację jak to przetestuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 U mnie nie ma problemów z wydajnością. Po wsypaniu słodów zawszę mieszam przez min. 2 minuty , żeby wyrównać temperaturę zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się