WISIENKA Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Witam chcę uwarzyć piwo w stylu Dark Mild i poproszę o opinie na temat zasypu. Słody: pale ale - 2,1 kg monachijski II - 1,4 kg pszeniczny - 200 g czekoladowy400 - 200 g karmelowy600 - 200 g barwiący - 125 g Chmiele: Marynka - 10g Lubelski - 20g Drożdze S04 Zacieranie (60 min) 69 st. C - 55 min -tylko słody jasne i karmelowe 69 st. C - 5 min - czekoladowy i barwiący Dziękuję za porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 (edytowane) Ile litrów? monachijski II - 1,4 kg pszeniczny - 200 g karmelowy600 - 200 g barwiący - 125 g Dlaczego? Lepiej byc słód Pale Ale, troche karmelowy, troche czekoladowy i to tylko. Edytowane 31 Marca 2016 przez BretBeermann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WISIENKA Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Witam Warka 20 Litrów (wg BJCP 2015 kategoria 13A) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Witam Warka 20 Litrów (wg BJCP 2015 kategoria 13A) Są dużo receptury tutaj; http://www.homebrewtalk.com/forumdisplay.php?f=67 Najlepsze mają troche ciemny słód karmelowy (black patent, carafa, czekoladowy), i troche jasnieszy karmelowy (jak 60 L) i Pale Ale. Są proste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WISIENKA Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Witam Warka 20 Litrów (wg BJCP 2015 kategoria 13A) Są dużo receptury tutaj; http://www.homebrewtalk.com/forumdisplay.php?f=67 Najlepsze mają troche ciemny słód karmelowy (black patent, carafa, czekoladowy), i troche jasnieszy karmelowy (jak 60 L) i Pale Ale. Są proste. THAX Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Obie receptury są dobre, z Twojej pierwotnej będzie bardziej chlebowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Na mój gust za dużo słodów ciemnych w pierwotnej recepturze, ale to jest szeroki styl z możliwością interpretacji. Ja bym dał z 10% karmelowego (może pół na pół jasnego i ciemnego) i tylko tyle czekoladowego żeby uzyskać zakładany kolor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Jeszcze jedno, tu jest sprawdzona receptura Brown Ale: http://www.piwo.org/topic/16503-browar-kontrrewolucyjny/page-3?do=findComment&comment=392806 Możesz ją przeskalować do 9-10Blg zmniejszając ilość słodu bazowego (można użyć Pale Ale zamiast ekstraktu). Ilość słodów specjalnych zostaw jak jest. Chmielenie przelicz na ok. 20IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się