Jump to content

City Stout - Sancti Lucas 16°Blg


Recommended Posts

Witam.

Poniższą recepturę testowałem już kilka razy w domu, a później kontraktowo w Zodiaku w ramach inicjatywy Sancti Lucas. Jest to klasyczny FES. Gęsty, mocno palony, z niewielkim nasyceniem. Dużo czekolady, kawy. Wyraźna goryczka. Mi ten stout bardzo pasuje i sądząc po opiniach nie tylko mi ;-)

 

ekstrakt: 16°Blg

alkohol: 6.8% alk.

goryczka: 40 IBU

barwa: 50 SRM

 

wydajność w domu liczona wg Brewersfriend wynosi ok 65%, warka na 20l

 

Zasyp:

4.5kg pilzneński (68%)

0.7kg płatki owsiane (10%)

0.7kg Bestmalz - Special X (10%)

0.7kg Weyermann - Czekoladowy pszeniczny (10%)

0.15kg palony jęczmień (2%)

 

zamiast Special X można zastosować Special B (Castle Malting), a zamiast czekoladowego pszenicznego w Weyermanna może być odpowiednik z Fawcett Malsters.

 

wszystko razem zacierane:

65°C 60 min

73°C 10 min

mashout

 

chmiel:

Herkules 17.7%ak.   20g - wrzucony na 60 min gotowania

 

drożdże:

Safale S-04

 

Fermentacja w 17-18°C. Powinna zejść do 3-3.5°Blg

 

Nasycenie nie powinno być zbyt duże. ja zwykle dodaje 65-70g białego cukru żeby uzyskać poniżej 2.0 vol.

 

Smacznego!

 

post-9372-0-76389200-1459435925_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Cześć
Przepis wydaje się bardzo ciekawy, kupuję właśnie surowce na dniach i mam kilka pytań.
1. Myślisz że można zamienić pilzneński na maris otter?
2. Czy opłacało bym mi się podnościć BLG dadając cukier muscavado (najwyżej 7%-10% zasypu)?
 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Cześć

Przepis wydaje się bardzo ciekawy, kupuję właśnie surowce na dniach i mam kilka pytań.

1. Myślisz że można zamienić pilzneński na maris otter?

2. Czy opłacało bym mi się podnościć BLG dadając cukier muscavado (najwyżej 7%-10% zasypu)?

 

Pozdrawiam

 

Hej.

Ad 1. Pewnie, że można, nawet będzie bardziej zgodnie ze sztuką, ale myślę, że nie przełoży się to na ostateczny smak/aromat piwa. Ilość słodów specjalnych ma dość duży udział w zasypie i zmiana słodu bazowego raczej nie wpłynie mocno, ale oczywiście mogę się mylić bo osobiście nie próbowałem takiej zamiany. Maris otter jest też dość drogi, nie wiem czy warto..

 

Ad 2. Myślę, że można spróbować dodać cukier, ale ja dodałbym go po 3-4 dniach fermentacji. Zastanawiam się też nie warto by było zamiast cukru dodać melasę, np. karobową. Karob jest podobny do kakao, ale jest bardzo słodki i nie zawiera tłuszczu. 

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, bardzo mi pomogła. Osobiście czuję że jeszcze zbyt mało wiem żeby próbować z melasą ale na pewno uwzględnię ten pomysł w jakiejś przyszłej warce.

 

Pozdrawiam

Edit. Chciałem użyć cukru Muscavado więc chyba częściowo podchodzi pod aromaty melasy?

Edited by Jurek3434
Link to comment
Share on other sites

Muscovado w rozsądnych ilościach nie wnosi niczego szczególnego.

Czytałem jeden wątek o cukrze muscavado właśnie i bardzo ten cukier mnie zainteresował. Rozsądne ilości to 250g czy może 1000g?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Właśnie doszło mi piwo z tego przepisu i muszę powiedzieć że to naprawdę dobry przepis.

Jednak nie był bym sobą gdybym troszkę nie pozmieniał, mianowicie zamiast pilzneńskiego użyłem maris otter a zamiast special x, special b. Chmieliłem 30 g Warrior`a co dało mi ~38 ibu a do tego dorzuciłem 500g cukru muscavado, na 9 dni cichej wrzuciłem 15g płatków dębowych wcześniej macerowanych w burbonie.

Teraz tylko czekam aż się dostatecznie ułoży.

 

Dziękuję i pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.