exor Posted March 31, 2016 Share Posted March 31, 2016 Witam. Poniższą recepturę testowałem już kilka razy w domu, a później kontraktowo w Zodiaku w ramach inicjatywy Sancti Lucas. Jest to klasyczny FES. Gęsty, mocno palony, z niewielkim nasyceniem. Dużo czekolady, kawy. Wyraźna goryczka. Mi ten stout bardzo pasuje i sądząc po opiniach nie tylko mi ;-) ekstrakt: 16°Blg alkohol: 6.8% alk. goryczka: 40 IBU barwa: 50 SRM wydajność w domu liczona wg Brewersfriend wynosi ok 65%, warka na 20l Zasyp: 4.5kg pilzneński (68%) 0.7kg płatki owsiane (10%) 0.7kg Bestmalz - Special X (10%) 0.7kg Weyermann - Czekoladowy pszeniczny (10%) 0.15kg palony jęczmień (2%) zamiast Special X można zastosować Special B (Castle Malting), a zamiast czekoladowego pszenicznego w Weyermanna może być odpowiednik z Fawcett Malsters. wszystko razem zacierane: 65°C 60 min 73°C 10 min mashout chmiel: Herkules 17.7%ak. 20g - wrzucony na 60 min gotowania drożdże: Safale S-04 Fermentacja w 17-18°C. Powinna zejść do 3-3.5°Blg Nasycenie nie powinno być zbyt duże. ja zwykle dodaje 65-70g białego cukru żeby uzyskać poniżej 2.0 vol. Smacznego! Cichus, Gemin and Jurek3434 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurek3434 Posted April 26, 2016 Share Posted April 26, 2016 CześćPrzepis wydaje się bardzo ciekawy, kupuję właśnie surowce na dniach i mam kilka pytań.1. Myślisz że można zamienić pilzneński na maris otter?2. Czy opłacało bym mi się podnościć BLG dadając cukier muscavado (najwyżej 7%-10% zasypu)? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
exor Posted April 26, 2016 Author Share Posted April 26, 2016 Cześć Przepis wydaje się bardzo ciekawy, kupuję właśnie surowce na dniach i mam kilka pytań. 1. Myślisz że można zamienić pilzneński na maris otter? 2. Czy opłacało bym mi się podnościć BLG dadając cukier muscavado (najwyżej 7%-10% zasypu)? Pozdrawiam Hej. Ad 1. Pewnie, że można, nawet będzie bardziej zgodnie ze sztuką, ale myślę, że nie przełoży się to na ostateczny smak/aromat piwa. Ilość słodów specjalnych ma dość duży udział w zasypie i zmiana słodu bazowego raczej nie wpłynie mocno, ale oczywiście mogę się mylić bo osobiście nie próbowałem takiej zamiany. Maris otter jest też dość drogi, nie wiem czy warto.. Ad 2. Myślę, że można spróbować dodać cukier, ale ja dodałbym go po 3-4 dniach fermentacji. Zastanawiam się też nie warto by było zamiast cukru dodać melasę, np. karobową. Karob jest podobny do kakao, ale jest bardzo słodki i nie zawiera tłuszczu. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurek3434 Posted April 26, 2016 Share Posted April 26, 2016 (edited) Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, bardzo mi pomogła. Osobiście czuję że jeszcze zbyt mało wiem żeby próbować z melasą ale na pewno uwzględnię ten pomysł w jakiejś przyszłej warce. Pozdrawiam Edit. Chciałem użyć cukru Muscavado więc chyba częściowo podchodzi pod aromaty melasy? Edited April 26, 2016 by Jurek3434 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 27, 2016 Share Posted April 27, 2016 Muscovado w rozsądnych ilościach nie wnosi niczego szczególnego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurek3434 Posted May 1, 2016 Share Posted May 1, 2016 Mam zamiar dodać 500g cukru muscavado do 20,5l warki i moje pytanie czy wsypać luzem czy może rozpuścić w wodzie, zagotować, schłodzić i wlać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurek3434 Posted May 1, 2016 Share Posted May 1, 2016 Muscovado w rozsądnych ilościach nie wnosi niczego szczególnego. Czytałem jeden wątek o cukrze muscavado właśnie i bardzo ten cukier mnie zainteresował. Rozsądne ilości to 250g czy może 1000g? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted May 3, 2016 Share Posted May 3, 2016 Raz 400, raz 800, kiedy indziej kilo. Jurek3434 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurek3434 Posted May 18, 2016 Share Posted May 18, 2016 Właśnie doszło mi piwo z tego przepisu i muszę powiedzieć że to naprawdę dobry przepis. Jednak nie był bym sobą gdybym troszkę nie pozmieniał, mianowicie zamiast pilzneńskiego użyłem maris otter a zamiast special x, special b. Chmieliłem 30 g Warrior`a co dało mi ~38 ibu a do tego dorzuciłem 500g cukru muscavado, na 9 dni cichej wrzuciłem 15g płatków dębowych wcześniej macerowanych w burbonie. Teraz tylko czekam aż się dostatecznie ułoży. Dziękuję i pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now