Honou Posted April 2, 2016 Share Posted April 2, 2016 Witam Założyłem niedawno temat odnośnie receptury mojego pierwszego piwa, zostałem jednak skierowany przez jednego z użytkowników tutaj Pozwolę sobie wkleić część tamtego postu odnośnie mojego pomysłu na recepturę. A więc chciałbym osiągnąć lekkie,sesyjne piwko o mocnym aromacie owoców tropikalnych i moreli. Goryczka delikatna ale wyczuwalna, myślę że 30-40 IBU przy 12-13 BLG. Zaznaczam, że nie mam chłodnicy a temperaturę zbijać będę prawdopodobnie w wannie Słody: 4.5 kg słodu Pale Ale Strzegom 500 g słodu pszenicznego jasnego Zacieranie: 60' w 67-68 C i później 15' w 72 ? Drożdże: US-05 Chmielenie: 15g Nelson Sauvin 11.2 - 60' 15g Mosaica 12 - 30' po 20g NS,Mosaica i Galaxy 14,5 (60g w sumie) - 0' 30 minut przerwy przed wychłodzeniem ? i taka sama porcja po 20g każdego chmielu na 4 dni na cichą fermentację. W sumie użyte 3 paczki po 50g. I teraz parę pytań Sporo osób zarówno tutaj jak i na anglojęzycznych forach poleca tzw. chmielenie whirpoolowe. Poprawcie mnie jeśli to opacznie zrozumiałem ale polega ono na dodaniu chmielu już po wyłączeniu palnika, czy jest więc równoznaczne z wrzucaniem chmielu na 0' jak to pojawia się w przepisach na forum ? Czy w takim razie powinienem odczekać jakiś czas zanim zacznę chłodzić brzeczkę - np. 30 minut tak jak to ująłem w przepisie ? Czy jedna paczka drożdży wystarczy ? Jak to wygląda z ilością słodów? W każdym przepisie na standardową 20 litrową warkę widziałem różne ilości dodanych słodów od 4 do nawet 6+ kg. Czy jako początkujący piwowar powinienem dorzucić nieco więcej ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted April 2, 2016 Share Posted April 2, 2016 Zacieranie: 60' w 67-68 C i później 15' w 72 ? a dlaczego nie w 62 stopniach? a gdzie mash out? 150g chmielu to jak dla mnie trochę za dużo, wydaje mi się że będzie przechmielone. Na Zimną wsypałbym tylko Galaxy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted April 2, 2016 Share Posted April 2, 2016 Jak to wygląda z ilością słodów? to zależy jaką gęstość chcesz osiągnąć. U ciebie powinno wyjść 15 Plato Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted April 2, 2016 Share Posted April 2, 2016 Witam. 1. Dobrze i źle zrozumiałeś. Chmiel wrzuca się po wyłączeniu palnika, gdy temp brzeczki jest około 80 stopni. Wtedy z chmielu nie przedostaje się goryczka do piwa, a sam smak i aromat. Przetrzymuje się chmiel jakieś 30-40 minut i dokańcza chłodzenie. W Twoim przypadku, jak nie masz chłodnicy to wrzuć chmiel jak już przeniesiesz wiadro do wanny z zimną wodą. Zrobi robotę 2. Jedna paczka uwodnionych drożdży wystarczy. Na pewno przefermentują co mają przefermentować. Najlepiej oblicz sobie ilość grzybów w kalkulatorze. W sumie na 20 litrów piwa paczka wystarczy przy ekstrakcie nawet 14-15 blg. Dziś nawet zlewałem IPA 14 blg na jednej paczce S-04 i nie mam jakichś nieprzyjemnych smaków z tego powodu. 3. Jak napisał kolega - zależy jaki ekstrakt chcesz osiągnąć. Znaczenie ma jeszcze wydajność Twojej warzelni. Zrób piwo z receptury tak jak napisałeś. Przekonasz się, czy przypadnie Ci do gustu. Na pewno będzie mocno chmielowe, aromatyczne z niewysoką gorczyką. Ewentualnie przesunąłbym mosaica z 30 minut na 10 minut i dał troszkę więcej chmielu na goryczkę. Ale to tylko moja wizja Powodzenia przy warzeniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Honou Posted April 2, 2016 Author Share Posted April 2, 2016 (edited) Zacieranie: 60' w 67-68 C i później 15' w 72 ? a dlaczego nie w 62 stopniach? a gdzie mash out? 150g chmielu to jak dla mnie trochę za dużo, wydaje mi się że będzie przechmielone. Na Zimną wsypałbym tylko Galaxy A dlaczego w 62 ? Czy wtedy piwo nie będzie zbyt alkoholowe ? W większości przepisów na anglojęzycznych forach stosują zacieranie w 150F czyli na nasze ~66C. Tutaj też w przepisach na APA zaciera się w 66-68. Dzięki za odpowiedzi, przesunę Mosaica na 15/10 minut ale chyba zostanę przy proporcjach. Mash out oczywiście zrobię, zapomniałem dopisać. Edited April 3, 2016 by Honou Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drejpa Posted April 3, 2016 Share Posted April 3, 2016 Zacieranie: 60' w 67-68 C i później 15' w 72 ? a dlaczego nie w 62 stopniach? a gdzie mash out? 150g chmielu to jak dla mnie trochę za dużo, wydaje mi się że będzie przechmielone. Na Zimną wsypałbym tylko Galaxy Jak ci się tylko wydaje to lepiej nie zabieraj głosu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Honou Posted April 3, 2016 Author Share Posted April 3, 2016 (edited) Żle przeczytałem a nie widzę opcji usunięcia posta. Edited April 3, 2016 by Honou Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted April 3, 2016 Share Posted April 3, 2016 Czy wtedy piwo nie będzie zbyt alkoholowe ? i o to chodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Honou Posted April 21, 2016 Author Share Posted April 21, 2016 Ok piwo już pracuje i teraz pytanie odnośnie dalszych kroków Wyszło 19l BLG 13.5, drożdże ruszyły z kopyta po 24h. W planie mam jeszcze dodać 60g chmielu na zimno. Aktualnie piwo jest w fermentatorze bez kranika. I teraz czy powinienem zlewać na cichą do fermentatora z kranikiem, dorzucić chmiel 4 dni przed końcem i rozlewać używając jakiegoś filtratora ? Czy też nie zlewać na cichą, przetrzymać dłużej w fermentorze, dodając chmiel 4 dni przed końcem i na czas rozlewania zlać do fermentora z kranikiem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted April 21, 2016 Share Posted April 21, 2016 jak chcesz zbierac drozdze to zlewaj, jak nie bedziesz zbieraj drozdzy to chmiel w tym samym wiadrze. A jak juz przelejesz do fermentora z kranikiem to i tak nic nie da bo bedziesz mial tam piwo chmielone na zimno, wiec znowu bedziesz musial zlewac do fermentora z kranikiem przed rozlewem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Honou Posted April 21, 2016 Author Share Posted April 21, 2016 a dlaczego po chmieleniu w pierwszym fermentorze będę musiał przelewać do kolejnego przed rozlaniem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted April 21, 2016 Share Posted April 21, 2016 Żeby pozbyć się chmielin. Jak się takie drobinki dostaną do butelek to potem będzie gushing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Honou Posted April 21, 2016 Author Share Posted April 21, 2016 a nie pozbędę się ich przy przelewaniu z aktualnego fermentora do fermentora z kranikiem ? Nie wiem w takim razie co począć. Mam dwa fermentory - jeden bez kranika w którym aktualnie znajduję się piwo na burzliwej, i jeden na ten momentu pusty z kranikiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syndi Posted April 21, 2016 Share Posted April 21, 2016 Zacieranie: 60' w 67-68 C i później 15' w 72 ? a dlaczego nie w 62 stopniach? a gdzie mash out? 150g chmielu to jak dla mnie trochę za dużo, wydaje mi się że będzie przechmielone. Na Zimną wsypałbym tylko Galaxy mash out - nie jest obowiązkowy, ja zacieram jedno-temperaturowo w lodówce turystycznej i wysładzam wodą 79 st. i jakoś problemów nie mam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted April 22, 2016 Share Posted April 22, 2016 (edited) Wiec pozostaje chmielic na zimno w tym fermentorze co masz burzliwa. Bo inaczej przelewania kupe. A drozdzy i tak nie zbierasz. Kup wiecej fermentorow bez kranika. Edited April 22, 2016 by crusher Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now