zielony07 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Witam ! Po kilku zacieranych piwach (palce lizać) zapragnąłem spróbować tego od czego zaczynałem - IPA z brewkita. Po 10 dniach fermentacji w 18 st. mizerna pianka na wierzchu, ale biorę się za pomiar gęstości. Strzykawka, igła do punkcji, a w próbówce potężna piana , BLG ok.2 , smak i zapach ok. I tu pytanie, co dalej, boję się granatów. Na cichą ? Czy takie rzeczy robi się z kitami ? A jeśli tak, to na jak długo ? Oczywiście z instrukcji nic nie wynika. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Jeżeli fermentacja się skończyła, to granatów nie możesz się obawiać. Jeżeli dwa pomiary w odstępach czasu (np. jutro i pojutrze) pokażą taki sam wynik gęstości to możesz butelkować. Fermentacja cicha nie jest wymagana, jeżeli piwo jest klarowne i nie potrzebujesz zbierać gęstwy to sobie odpuść.Co do gazu w fermentującym piwie to zupełnie naturalne, ulotni się, gazy mają to do siebie. Tak na marginesie taka wiedza to zupełna podstawa. Miejmy nadzieję, że poprzednie Twoje piwa nie okażą się granatami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 to granatów nie możesz się obawiać tak,tak,nie bój się granatów 18C otoczenie czy w wiadrze ? jak wstrzykiwałeś strzykawką i to przez igłę po prostu może się spieniło, a jak po tych kilku warkach pewnie zauważyłeś są piwa które pienią się lepiej lub gorzej,przy rozlewie i obliczaniu środka do refermenatcji trzeba uwzględnić temperaturę piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Tak na marginesie taka wiedza to zupełna podstawa. Miejmy nadzieję, że poprzednie Twoje piwa nie okażą się granatami. Pewnie że podstawa. A nie myślisz że uwalnianie CO2 powstaje w tym wypadku po zasysaniu przez igłę 22cm i strzykawkę ? Pierwszy raz tak pobierałem próbkę, nie mam doświadczeń z podciśnieniem. Zacierane piwa ? 8 razy ok ! Niestety w piwnicy przeciąg. Oczywiście wg wiedzy z FORUM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Dziękuję za zainteresowanie ! Jutro w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się