2artur2 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2010 Obecnie zdaje się, że minęły czasy, kiedy na rynku można było kupić jedynie podstawowe słody. Teraz jest ich wielki wybór. Z kolei każdy ma jakieś swoje ulubione słody, których używa częściej od innych. Założyłem taki wątek, aby można było tutaj wpisywać swoje spostrzeżenia na temat słodów, dlaczego taki a nie inny użyliśmy do warki, itp. Prosiłbym o możliwie dokładny opis słodu (producent oraz EBC - jeśli znamy). Dla przykładu: Karmelowy Jasny (80-150 EBC Strzegom) - wyjątkowo aromatyczny Carafa Special III (1300-1500 EBC, Weyermann) - używam do pogłębiania barwy i lekkich (bez łuski !) akcentów palonych, mała ilość mocno przyciemnia warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 13 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2010 Dla przykładu:Karmelowy Jasny (80-150 EBC Strzegom) - wyjątkowo aromatyczny Carafa Special III (1300-1500 EBC, Weyermann) - używam do pogłębiania barwy i lekkich (bez łuski !) akcentów palonych, mała ilość mocno przyciemnia warkę. CZy możesz zaktualizować ilość warek w swoim profilu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2010 Nie za bardzo rozumiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 13 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2010 Ile warek uwarzyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 Jak byk jest w moim profilu, więc nie wiem, jaki podtekst ma post Hasintusa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 14 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 Jak byk jest w moim profilu, więc nie wiem, jaki podtekst ma post Hasintusa Chodzi o weryfikację twoich doświadczeń przez pryzmat twoich dokonań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 Chciałbym, aby właśnie wpisywać swoje doświadczenia ze słodami. Ja wpisałem na początek takie, jakie uważam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 Ja tam mogę dopisać kultowy słód bawiący żywiecki, który cieszy się wzięciem w czasie KPD w Żywcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 Z mniej znanych słodów polecam: Pale chocolate - trzeba go niestety sprowadzać z Anglii; daje fajne ciemne, czekoladowo-tostowe posmaki, ale bez przypaloności słodu czekoladowego. Brown - dotychczas robiłem go sobie sam, teraz jest już do kupienia (kupnego jeszcze nie próbowałem). Daje prawdziwie orzechowe posmaki. Cara-crystal - dużo lepiej pasuje do piw angielskich niż caramunich, daje czystszą karmelowość. Nie lubię bardzo ciemnych słodów karmelowych - Special B, Caraaroma, wprowadzają coś niepokojącego do smaku, taką kwaśność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się