krachnagieldzie1 Posted April 3, 2016 Share Posted April 3, 2016 Czołem wszystkim!Przymierzam sie do uwarzenia pierwszej warki z własnej receptury. Chciałbym uzyskać dosyć intensywną i aromatyczną red ipe ok. 15 blgWymyśliłem sobie taką recepturę, co o niej myślicie, co ewentualnie pozmieniać?Wszelka krytyka/rady/sugestie mile widziane Oczekiwana ilość 20-22LSłód Pale Ale - 5 kg karmelowy czerwony - 0,5 kg Strzegom Monachijski typ II - 0,5 kgWeyermann - Carared - 0,3 kgzacieranie: 62st - 45 min 68st - 15 min 72st- 5 min Chmielenie (po wyliczeniu ok 55 IBU): El Dorado 30g – 60min Amarillo 30g – 15min Amarillo 10g – 10min Amarillo 10g – 5min El Dorado 20g - 0min cicha (5 dni przed butelkowaniem) El Dorado 50g, Zythos 50g Drożdże US05Burzliwa w temp ok 19-20stCicha 10-14dni w temp ok 19-20stst Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted April 3, 2016 Share Posted April 3, 2016 Całe amarillo przesuń na 0' Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamdobreklapki Posted April 5, 2016 Share Posted April 5, 2016 do uzyskania barwy czerwonej bardzo pomaga użycie śladowej ilości słodów palonych ~50g/20l Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted April 5, 2016 Share Posted April 5, 2016 Ale odradzam używania mocno palonych słodów. Ja do swojego alta wrzuciłem 50g carafa III special na 20 ostatnich minut przy ponad 20 litrach i wyszła mi ciemna miedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now