Jump to content

RED IPA- ocena receptury


Recommended Posts

Czołem wszystkim!
Przymierzam sie do uwarzenia pierwszej warki z własnej receptury. Chciałbym uzyskać dosyć intensywną i aromatyczną red ipe ok. 15 blg
Wymyśliłem sobie taką recepturę, co o niej myślicie, co ewentualnie pozmieniać?
Wszelka krytyka/rady/sugestie mile widziane :)


Oczekiwana ilość 20-22L

Słód Pale Ale - 5 kg

karmelowy czerwony - 0,5 kg

Strzegom Monachijski typ II - 0,5 kg
Weyermann - Carared - 0,3 kg

zacieranie:  62st - 45 min
                  68st - 15 min
                  72st- 5 min


Chmielenie (po wyliczeniu ok 55 IBU):

El Dorado 30g – 60min

Amarillo 30g – 15min

Amarillo 10g – 10min

Amarillo 10g – 5min

El Dorado 20g - 0min


cicha (5 dni przed butelkowaniem)

El Dorado 50g, Zythos 50g

 

Drożdże US05

Burzliwa w temp ok 19-20st
Cicha 10-14dni w temp ok 19-20stst

Link to comment
Share on other sites

Ale odradzam używania mocno palonych słodów. Ja do swojego alta wrzuciłem 50g carafa III special na 20 ostatnich minut przy ponad 20 litrach i wyszła mi ciemna miedź.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.