krachnagieldzie1 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Czołem wszystkim!Przymierzam sie do uwarzenia pierwszej warki z własnej receptury. Chciałbym uzyskać dosyć intensywną i aromatyczną red ipe ok. 15 blgWymyśliłem sobie taką recepturę, co o niej myślicie, co ewentualnie pozmieniać?Wszelka krytyka/rady/sugestie mile widziane Oczekiwana ilość 20-22LSłód Pale Ale - 5 kg karmelowy czerwony - 0,5 kg Strzegom Monachijski typ II - 0,5 kgWeyermann - Carared - 0,3 kgzacieranie: 62st - 45 min 68st - 15 min 72st- 5 min Chmielenie (po wyliczeniu ok 55 IBU): El Dorado 30g – 60min Amarillo 30g – 15min Amarillo 10g – 10min Amarillo 10g – 5min El Dorado 20g - 0min cicha (5 dni przed butelkowaniem) El Dorado 50g, Zythos 50g Drożdże US05Burzliwa w temp ok 19-20stCicha 10-14dni w temp ok 19-20stst Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Całe amarillo przesuń na 0' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 do uzyskania barwy czerwonej bardzo pomaga użycie śladowej ilości słodów palonych ~50g/20l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Ale odradzam używania mocno palonych słodów. Ja do swojego alta wrzuciłem 50g carafa III special na 20 ostatnich minut przy ponad 20 litrach i wyszła mi ciemna miedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się