Pierre Dolnienty Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Czytam właśnie o modyfikacjach wody i zastanawiam się czy można użyć kwasu siarkowego do zakwaszania zacieru. Znalazłem jakiś czas temu butelkę w garażu u ojca, chyba go używał do akumulatorów i już mu niepotrzebny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmei Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Mozesz uzyc, ale to moze byc twoja ostatnia modyfikacja wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 W domowych piwowarstwie znacznie bardziej bezpiecznym kwasem do modyfikacji wody jest kwas mlekowy lub fosforowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pierre Dolnienty Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Mozesz uzyc, ale to moze byc twoja ostatnia modyfikacja wody. Dlaczego? Przecież nie będę lał całej butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmei Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 A kto Cie tam wie skoro takie pomysly przychodza Ci do glowy. Skoro piszesz ze czytales o modyfikacji wody to zapewne zauwazyles jakie kwasy i sole stosuje sie w tym procesie. A o kwasie siarkowym czytales? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 No co Wy, przecież to nasz przyjaciel z NZ A w temacie można użyć ale nie polecają bo podbija siarczany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pierre Dolnienty Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Kwas to kwas. Czytałem po angielsku, a nie wszystko rozumiem. Ale Acid rozumiem, bo kiedyś słuchałem Acid Drinkers. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Nawet jakbyś chciał sobie podnieść poziom siarczanów (na cholerę?), to pytanie brzmi, jakiej jakości to jest kwas siarkowy? Bo jeżeli techniczny, to mogą się tam znajdować najróżniejsze zanieczyszczenia, jak metale ciężkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 http://www.piwo.org/topic/16878-redukcja-alkalicznosci-wody-kwasem-siarkowym/Chcesz zbijać wodorowęglany? Czy tylko trollować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flbc.piaseczno Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 W profesjonalnych gorzelniach jest używany często kwas siarkowy i fosforowy do zakwaszenia zacieru by było odpowiednie ph. Ale do wody srednio sie nadaje, siarczan mega będą jak koledzy piszą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się