Skocz do zawartości

Wzburzenie osadu


seler

Rekomendowane odpowiedzi

Grodziskie i tak będzie mętne.

Akurat grodziskie, mimo, że to piwo pszeniczne, to powinno być klarowne. Stąd m.in klarowanie żelatyną czy karukiem.

Tak czy inaczej, wzburzenie piwa na dwa dni przed butelkowaniem to na pewno nie jest problemem. Osad jeszcze zdąży osiąść.

A zresztą, tak jak napisał cieplyl nawet jeśli dostanie się do butelek trochę więcej drożdży to nic się wielkiego nie stanie. Chyba nie planujesz tego piwa leżakować latami... :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W fermentatorze na burzliwej na dwa dni przed zabutelkowaniem (grodziskie) przy przenoszeniu wzburzył się osad. Czy będzie miało to wpływ na smak piwa?

Drożdże opadają na dno, bo flokulują, czyli sklejają się w większe kulki. Jak takie kulki wzburzysz, to i tak szybko znowu opadną na dno, tak, że nie masz co się przejmować. Ja czasem przenoszę 2 godziny przed butelkowaniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.