tauruss Opublikowano 27 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 BIPA jak się nagazowała, to nawet jakiś tam aromat wychodzi, chciałbym, żeby było tego więcej, ale chyba w stylu się utrzymuje. W międzyczasie do Imperial Coffee Stouta dodałem 200 ml espresso i w niedzielę zapakowałem do butelek. Poszło 60g cukru - wyliczone 1,8 vol co2. Wyszło 35 x 0,5l, zeszło do 5,5 - co daje jakieś 8,6 %. Kawy jakoś wyraźnie nie czuć, zobaczymy jak po nagazowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 27 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 (edytowane) [warka #24 ] Smoked Stout (piwo zajęło 5 miejsce na 1-wszym Gwiazdkowym Konkursie Piw Domowych DOT PSPD) data: 21.10.2017 Pale Ale Malt 2kg Wędzony bukiem 1 kg Whiskey 0,5 kg Weyermann - Carafa II - 0.3 kg Strzegom Karmel 600 - 0.1 kg Pszeniczny 0.5 kg Czekoladowy 0.5 kg Brown 0.3 kg Płatki owsiane 0.4 kg chmiele Chinook 25 g drożdże 1 opakowanie S-04. Proces Zacieranie: Wody do zasypu ok 18l 4 g kredy Zacieranie 60 minut 67-66C Wysładzanie 12l z 4 ml kwasu mlekowego Wyszło 24l, 12 blg. Gotowanie 60 min Wyszło 19l, 14,5 Plato, ok. 35 IBU Fermentacja 16C -> 20C Po 3 tygodniach zabutelkowane przy 3 blg, nagazowanie 1,8 vol. Piwo wyszło bardzo obiecująco, w zasadzie przy butelkowaniu nadawało się już do picia. Wędzonka w aromacie bardzo subtelna, ładnie się łączy ze standardowymi aromatami stouta, w smaku też wyczuwalna na niskim, nienachalnym poziomie. Edytowane 19 Grudnia 2017 przez tauruss noxny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 (edytowane) [warka #25 a i b ] Brown Ale / Christmas Brown Ale data: 4.11.2017 Pale Ale Malt 4kg Brown 0.75 kg Czekoladowy 0.1 kg Colorado Honig 0,25 kg Strzegom Karmel 600 - 0.1 kg Carafa II - 0.1 kg Płatki jęczmienne 0.4 kg Dodatki do CBA cukier muscovato (jakieś 0,2-0,3 kg) goździki 5 skórka pomarańczy kandyzowana 50g cynamon - 2 laski kardamon - 1 ziarno coś jeszcze ale nie pamiętam co chmiele Chinook 15 g 60 min Simcoe 25g 3 min Citra 25g 0 min drożdże gęstwa FM10 O czym szumią wierzby Proces Zacieranie: Zacieranie 60 minut 67-66C Gotowanie 60 min ok 4 litry na 10 ostatnich minut gotowania odlane do osobnego garnka i tam zagotowane dodatki do CBA 10 litrów poszło na Brown Ale, pozostałe wymieszane z brzeczką z dodatkami. Wyszło 19l, 14,5 Plato (wersja bez cukru), ok. 25 IBU Fermentacja 16C -> 22C Zabutelkowane po 3 tygodniach. Edytowane 21 Grudnia 2017 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 19 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 (edytowane) [warka #26] Session NEIPA data: 9.12.2017 Pale Ale Weyermann 4kg Colorado Honig 0.5 kg Caramel Pils 0.5 kg Carared 0,2 kg Strzegom Karmel 600 - 0.08 kg Płatki żytnie - 0.5 kg Płatki owsiane 0.3 kg chmiele FWH Chinook 15 g Mosaic, Citra, Chinook, Simcoe - nie zanotowałem dokładnie, jakieś 40 gram pod koniec gotowania i ok 100g na hopstand przy 65C drożdże gęstwa S-04 Proces Zacieranie: Zacieranie 60 minut 68C Gotowanie 60 min Wyszło 22l, 11 Plato, ok. 25 IBU Fermentacja 18C dwa dni -> 20C Planowane ok 10 dni fermentacji, potem zejście < 15C i dodanie chmielu na zimno. [EDIT] 26.12.2017 Zabutelkowałem z 120g cukru białego. Wyszło 40x0,5 + 0,33l. Są amerykańskie nuty, ale też sporo estrów owocowych, no i aldehyt. Zobaczy w jakim kierunku to się ułoży. Jest też megą mętne, nie wiem nawet czy nie za bardzo, ale w butelce na bank się trochę wyklaruje. Zeszło gdzieś do 3,5 blg czyli w sumie całkiem zgodnie z planem, odfementowanie poniżej 70% i ok 4% ABV. Edytowane 26 Grudnia 2017 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 28 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 (edytowane) Podsumowanie roku 2017 3 dni do sylwestra, to można by podsumować ten rok i zrobić jakieś plany na przyszły. Nie licząc dwóch mini warek z ekstraktów, to powstało 16 piw, z czego były jedno było z wysłodzin, a dwie warki zostały podzielone i do jednej części poszły dodatki. Dużo nowych styli i "pierwszych razów": pierwszy dolniak, pierwsze piwa z dodatkami, pierwsze piwo z wędzonką, pierwsze konkursy itd. Pierwsza połowa roku to przede wszystkim Piwowarzone 2, któremu było podporządkowane warzenie już od grudnia 2016. Udział niestety zakończony na drugiej rundzie - stout po dodaniu mięty się skwasił no i mimo tego, że dało się go wypić, to było to już zbyt dziwne piwo, szczególnie na konkurs sędziowski. Drugą połowę roku zdominowały "ciemne" klimaty i mocniejsze piwa. To też pierwszy start w konkursie sędziowskim i to z przyzwoitym wynikiem - smoked stout zajął 5-te miejsce (na 24 zgłoszone piwa) i w zasadzie jedynym zarzutem do tego piwa było zbyt wysoka moc, poza zakres stylu, bo warzyłem je zanim ogłoszono szczegóły konkursu - gdybym zrobił 2 blg mniej była szansa na podium. Najlepsze i najgorsze warki tego roku (z pominięciem Session NEIPY, bo dopiero się nagazowuje) Najlepsza trójka: Smoked Stout, Saison 2 i Witbier (osobiście mnie nie zachwycał, ale miał duże powodzenie wśród znajomych) Najgorsze warki (zaczynając od tych najmniej słabych): Mint Chocolate Stout (chociaż piwo bazowe było niezłe), Coconut Imperial Stout (duże nadzieje na mega wypasione piwo, ale kokos jest prawie niewyczuwalny i brak efektu), no i Christmas Brown Ale / Brown Ale - baza sama w sobie słaba, FM10 kompletnie nie pasują do stylu, a w christmas nie czuć w ogóle dodatków poza kardamon - całość bardzo słaba. Plany na 2018: - więcej konkursów sędziowskich (z piwowarzone dałem sobie spokój, za dużo roboty "na czas") - nowe style i eksperymenty: weizen (brakuje mi takiego klasyka w portfolio), coś kwaśnego, zapewne berliner weisse, jakiś owocowy eksperyment, może jakieś "wood aged", jak starczy czasu to seria dolniaków - rozbudowa warzelni, zacząłem zbierać kasę na jakaś kadź zacierno-warzelną, która zautomatyzuje mi trochę robotę - marzy mi się coś ze sterownikiem temperatury, pompką, filtrowaniem chmielu + chłodnica płytowa, strasznie wkurza konieczność mieszania w czasie warzenia, chłodnica zanurzeniowa no i przede wszystkim zlewanie brzeczki przez trzymanie rurek w rękach, za dużo razy już coś mi się rozlało, wypadło, zatrzymało itd. Edytowane 28 Grudnia 2017 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 4 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 (edytowane) [warka #27] Fruit Saison data: 27.01.2018 Pilzneński Weyermann 3kg Monachijski Viking Malt 1 kg Pszeniczny Viking Malt 0.5 kg Carahell 0,2 kg Cukier Kandyzowany Biały 0.3 kg W czasie fermentacji dodany sok z czerwonej pomarańczy, cytryn i grejpfruta, w sumie 1l. chmiele Chinook 60 min 15g Chinook 10 min 10g Mandarin Bavaria 0 min 50g drożdże Mangrove Jack's M29 French Saison Proces Zacieranie: Zacieranie 60 minut 66C Gotowanie 60 min Fermentacja 24C -> 21C Zabutelkowane po 3 tygodniach, wyszło tego chyba 36x0,5l. Zeszło do 0blg, czyli mamy jakieś 6.3% Edytowane 4 Marca 2018 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Juz gotowe? Jak wyszlo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 4 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 1 minutę temu, luki161 napisał: Juz gotowe? Jak wyszlo? Jeżeli chodzi o dodatek owoców, to wniosły głównie kwasowość do smaku, aromatów cytrusowych z tej sposób nie idzie raczej uzyskać, bo są tracone w czasie fermentacji. luki161 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 4 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 [warka #28] Session NEIPA data: 23.02.2018 Pale Ale Weyermann 1.5 kg Pilzneńki Weyerman 2 kg Caramel Pils 0.25 kg Karmelowy żytni 0,25 kg Strzegom Karmel 600 - 0.08 kg Płatki żytnie - 0.5 kg Płatki owsiane 0.15 kg chmiele Chinook 15g 60min Vic Secret 15g 0min Mosaic 15g 0min 70C chłodzenie: Citra 50g, Mosaic 25g, Vic Secret 25g. Do tego pójdzie jakieś 150g jeszcze na zimną na 3 dni. drożdże paczka S-04 Proces Zacieranie: Zacieranie 60 minut 70-68C Gotowanie 60 min Wyszło 20l, 10,5 Plato, ok. 30 IBU Fermentacja 16C -> 18C Planowane ok 10 dni fermentacji i dodanie chmielu na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 (edytowane) [warka #29] Irish Stout data: 30.03.2018 Pierwsza warka na nowym sprzęcie. Kupiłem sobie Klarstein Fullhorn, ale trzeba będzie go stuningować o sterownik i pompkę, bo bez tego daleko się nie zajedzie, szczególnie z gotowaniem (są dwie moce grzania, w jednej nie gotuje się, w drugiej kipi ) Pilzneński Weyermann 3,5kg Weyermann - Chocolate Wheat 0.5 kg Pszeniczny 0.5 kg Strzegom Karmel 600 0,1 kg Carafa II - 0,35 kg Jęczmień palony 0,25 kg chmiele Southern Cross - chyba 20 g, 60 min drożdże Safale S-04 jedna paczka uwodniona Proces Zacieranie 60 minut 68C (nie mogłem trochę zapanować nad temperaturą i za wysoko się zacierało) Gotowanie 60 min Wyszło 22l, 11 blg, z chłodzeniem przez noc na balkonie. Fermentacja 16C -> 19C Edytowane 20 Czerwca 2018 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noxny Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Dnia 4.03.2018 o 17:02, tauruss napisał: Jeżeli chodzi o dodatek owoców, to wniosły głównie kwasowość do smaku, aromatów cytrusowych z tej sposób nie idzie raczej uzyskać, bo są tracone w czasie fermentacji. sok był świeżo wyciśnięty czy w jakikolwiek sposób pasteryzowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 sok był świeżo wyciśnięty czy w jakikolwiek sposób pasteryzowany?Grejpfrut był z kartonu, pomarańcza i cytryna wycisnieta i pogrzana chyba do 80C Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka noxny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 28 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2018 [warka #30] Polish Wheat data: 12.05.2018 Powtórka warki sprzed roku, lekkie modyfikacji były, ale nie zrobiłem zapisków na bieżąco, wiec wpisuje tylko, żeby nie było dziury w numeracji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 29 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2018 [warka #31] Belgian Strong Wheat Ale data: 29.07.2018 Browar rozbudowany został o kontroler Pamel RPM+. Niezbyt intuicyjne to w obsłudze, ale spełnią swoją funkcję. Pilzneński Weyermann 3,5kg Weyermann - Pszeniczny 2.5 kg Karmelowy 600 0.04 kg Cukier kandyzowany biały 0,5 kg chmiele Iunga - 15g - 60 min Lubelski - 20g - 10 min drożdże Mangrove Jack's Belgian Ale, jedna paczka uwodniona Proces Zacieranie 60 minut 68C, 10 min 72C, 10min 76C Gotowanie 70 min Wyszło 20l, 17 blg. Fermentacja 27C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 27 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2018 [warka #32] Hazy APA data: 01.09.2018 Mini warka (ok 8l.) na rozbujanie drożdży FM55. W sumie nie warka nie warta większych zapisków, bo i tak nie pamiętam szczegółów. Zapis do celów statystycznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 27 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2018 (edytowane) [warka #33] Session NEIPA data: 13.10.2018 Pale Ale Weyermann 3,5kg Słód Carapils (R) 0,25 kg Płatki owsiane 0,5 kg mąka pszenna 0,25 kg chmiele Chinook 5g w czasie filtracji Simcoe 20g flameout Mosaic 25g flameout Citra 60g burzliwa Equinox 25g cicha Citra 25g cicha Mosiac 25g cicha drożdże gęstwa FM55 Proces Wyszło 15l, 12 blg. Fermentacja 18-19C Edytowane 28 Października 2018 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 28 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2018 (edytowane) [warka #34] American Pale Ale data: 27.10.2018 Pale Ale Weyermann 4,5kg Słód Crystal Fawcett 160EBC 0,12 kg słód pszeniczny 0,5 kg chmiele Chinook 20g 60min Simcoe 30g whirpool Citra 30g whirpool Mosaic 30g cicha Citra 30g cicha Simcoe 30g cicha drożdże Jedna paczka US-05 Proces Wyszło 25l, 11 blg. Fermentacja 16C Edytowane 28 Października 2018 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się