Skocz do zawartości

Browar domowy Tauruss


Rekomendowane odpowiedzi

BIPA jak się nagazowała, to nawet jakiś tam aromat wychodzi, chciałbym, żeby było tego więcej, ale chyba w stylu się utrzymuje.

 

W międzyczasie do Imperial Coffee Stouta dodałem 200 ml espresso i w niedzielę zapakowałem do butelek. Poszło 60g cukru - wyliczone 1,8 vol co2.

Wyszło 35 x 0,5l, zeszło do 5,5 - co daje jakieś 8,6 %.

Kawy jakoś wyraźnie nie czuć, zobaczymy jak po nagazowaniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

[warka #24 ] Smoked Stout

(piwo zajęło 5 miejsce na 1-wszym Gwiazdkowym Konkursie Piw Domowych DOT PSPD)

data: 21.10.2017

 

  • Pale Ale Malt 2kg
  • Wędzony bukiem 1 kg
  • Whiskey 0,5 kg
  • Weyermann - Carafa II - 0.3 kg
  • Strzegom Karmel 600 - 0.1 kg
  • Pszeniczny 0.5 kg
  • Czekoladowy 0.5 kg
  • Brown 0.3 kg
  • Płatki owsiane 0.4 kg

 

chmiele

Chinook 25 g

 

drożdże

  • 1 opakowanie S-04.

Proces

Zacieranie:
 

Wody do zasypu ok 18l

4 g kredy

Zacieranie 60 minut 67-66C

Wysładzanie 12l z 4 ml kwasu mlekowego

Wyszło 24l, 12 blg.

 

Gotowanie 60 min

 

Wyszło 19l, 14,5 Plato, ok. 35 IBU

 

Fermentacja

16C -> 20C

 

Po 3 tygodniach zabutelkowane przy 3 blg, nagazowanie 1,8 vol.

Piwo wyszło bardzo obiecująco, w zasadzie przy butelkowaniu nadawało się już do picia.

Wędzonka w aromacie bardzo subtelna, ładnie się łączy ze standardowymi aromatami stouta, w smaku też wyczuwalna na niskim, nienachalnym poziomie.

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

[warka #25 a i b ] Brown Ale / Christmas Brown Ale
data: 4.11.2017

 

  • Pale Ale Malt 4kg
  • Brown 0.75 kg
  • Czekoladowy 0.1 kg
  • Colorado Honig 0,25 kg
  • Strzegom Karmel 600 - 0.1 kg
  • Carafa II - 0.1 kg
  • Płatki jęczmienne 0.4 kg

 

Dodatki do CBA

  • cukier muscovato (jakieś 0,2-0,3 kg)
  • goździki 5
  • skórka pomarańczy kandyzowana 50g
  • cynamon - 2 laski
  • kardamon - 1 ziarno
  • coś jeszcze ale nie pamiętam co

 

chmiele

Chinook 15 g 60 min

Simcoe 25g 3 min

Citra 25g 0 min

 

drożdże

  • gęstwa FM10 O czym szumią wierzby

Proces

Zacieranie:
 

Zacieranie 60 minut 67-66C

 

Gotowanie 60 min

 

ok 4 litry na 10 ostatnich minut gotowania odlane do osobnego garnka i tam zagotowane dodatki do CBA

10 litrów poszło na Brown Ale, pozostałe wymieszane z brzeczką z dodatkami.

 

Wyszło 19l, 14,5 Plato (wersja bez cukru), ok. 25 IBU

 

Fermentacja

16C -> 22C

 

Zabutelkowane po 3 tygodniach.

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

[warka #26] Session NEIPA

data: 9.12.2017

  • Pale Ale Weyermann 4kg
  • Colorado Honig 0.5 kg
  • Caramel Pils 0.5 kg
  • Carared 0,2 kg
  • Strzegom Karmel 600 - 0.08 kg
  • Płatki żytnie - 0.5 kg
  • Płatki owsiane 0.3 kg

 

chmiele

FWH Chinook 15 g

Mosaic, Citra, Chinook, Simcoe - nie zanotowałem dokładnie, jakieś 40 gram pod koniec gotowania i ok 100g na hopstand przy 65C

 

drożdże

  • gęstwa S-04

Proces

Zacieranie:
 

Zacieranie 60 minut 68C

 

Gotowanie 60 min

 

Wyszło 22l, 11 Plato, ok. 25 IBU

 

Fermentacja

18C dwa dni -> 20C

 

Planowane ok 10 dni fermentacji, potem zejście < 15C i dodanie chmielu na zimno.

 

[EDIT] 26.12.2017

Zabutelkowałem z 120g cukru białego. Wyszło 40x0,5 + 0,33l.

Są amerykańskie nuty, ale też sporo estrów owocowych, no i aldehyt. Zobaczy w jakim kierunku to się ułoży.

Jest też megą mętne, nie wiem nawet czy nie za bardzo, ale w butelce na bank się trochę wyklaruje.

Zeszło gdzieś do 3,5 blg czyli w sumie całkiem zgodnie z planem, odfementowanie poniżej 70% i ok 4% ABV.

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podsumowanie roku 2017

 

3 dni do sylwestra, to można by podsumować ten rok i zrobić jakieś plany na przyszły.

Nie licząc dwóch mini warek z ekstraktów, to powstało 16 piw, z czego były jedno było z wysłodzin, a dwie warki zostały podzielone i do jednej części poszły dodatki.

Dużo nowych styli i "pierwszych razów": pierwszy dolniak, pierwsze piwa z dodatkami, pierwsze piwo z wędzonką, pierwsze konkursy itd.

Pierwsza połowa roku to przede wszystkim Piwowarzone 2, któremu było podporządkowane warzenie już od grudnia 2016.

Udział niestety zakończony na drugiej rundzie - stout po dodaniu mięty się skwasił no i mimo tego, że dało się go wypić, to było to już zbyt dziwne piwo, szczególnie na konkurs sędziowski.

Drugą połowę roku zdominowały "ciemne" klimaty i mocniejsze piwa.

To też pierwszy start w konkursie sędziowskim i to z przyzwoitym wynikiem - smoked stout zajął 5-te miejsce (na 24 zgłoszone piwa) i w zasadzie jedynym zarzutem do tego piwa było zbyt wysoka moc, poza zakres stylu, bo warzyłem je zanim ogłoszono szczegóły konkursu - gdybym zrobił 2 blg mniej była szansa na podium.

 

Najlepsze i najgorsze warki tego roku (z pominięciem Session NEIPY, bo dopiero się nagazowuje)

Najlepsza trójka: Smoked Stout, Saison 2 i Witbier (osobiście mnie nie zachwycał, ale miał duże powodzenie wśród znajomych)

Najgorsze warki (zaczynając od tych najmniej słabych): Mint Chocolate Stout (chociaż piwo bazowe było niezłe), Coconut Imperial Stout (duże nadzieje na mega wypasione piwo, ale kokos jest prawie niewyczuwalny i brak efektu), no i Christmas Brown Ale / Brown Ale - baza sama w sobie słaba, FM10 kompletnie nie pasują do stylu, a w christmas nie czuć w ogóle dodatków poza kardamon - całość bardzo słaba.

 

Plany na 2018:

- więcej konkursów sędziowskich (z piwowarzone dałem sobie spokój, za dużo roboty "na czas")

- nowe style i eksperymenty: weizen (brakuje mi takiego klasyka w portfolio), coś kwaśnego, zapewne berliner weisse, jakiś owocowy eksperyment, może jakieś "wood aged", jak starczy czasu to seria dolniaków

- rozbudowa warzelni, zacząłem zbierać kasę na jakaś kadź zacierno-warzelną, która zautomatyzuje mi trochę robotę - marzy mi się coś ze sterownikiem temperatury, pompką, filtrowaniem chmielu + chłodnica płytowa, strasznie wkurza konieczność mieszania w czasie warzenia, chłodnica zanurzeniowa no i przede wszystkim zlewanie brzeczki przez trzymanie rurek w rękach, za dużo razy już coś mi się rozlało, wypadło, zatrzymało itd.

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

[warka #27] Fruit Saison

data: 27.01.2018

  • Pilzneński Weyermann 3kg
  • Monachijski Viking Malt 1 kg
  • Pszeniczny Viking Malt 0.5 kg
  • Carahell 0,2 kg
  • Cukier Kandyzowany Biały  0.3 kg

 

W czasie fermentacji dodany sok z czerwonej pomarańczy, cytryn i grejpfruta, w sumie 1l.

 

chmiele

Chinook 60 min 15g

Chinook 10 min 10g

Mandarin Bavaria 0 min 50g

 

 

drożdże

Mangrove Jack's M29 French Saison

 

Proces

Zacieranie:
 

Zacieranie 60 minut 66C

 

Gotowanie 60 min

 

Fermentacja

24C -> 21C

 

Zabutelkowane po 3 tygodniach, wyszło tego chyba 36x0,5l.

Zeszło do 0blg, czyli mamy jakieś 6.3%

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, luki161 napisał:

Juz gotowe? Jak wyszlo?

 

Jeżeli chodzi o dodatek owoców, to wniosły głównie kwasowość do smaku, aromatów cytrusowych z tej sposób nie idzie raczej uzyskać, bo są tracone w czasie fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[warka #28] Session NEIPA

data: 23.02.2018

  • Pale Ale Weyermann 1.5 kg
  • Pilzneńki Weyerman 2 kg
  • Caramel Pils 0.25 kg
  • Karmelowy żytni 0,25 kg
  • Strzegom Karmel 600 - 0.08 kg
  • Płatki żytnie - 0.5 kg
  • Płatki owsiane 0.15 kg

 

chmiele

Chinook 15g 60min

Vic Secret 15g 0min

Mosaic 15g 0min

70C chłodzenie:

Citra 50g, Mosaic 25g, Vic Secret 25g.

Do tego pójdzie jakieś 150g jeszcze na zimną na 3 dni.

 

drożdże

  • paczka S-04

Proces

Zacieranie:
 

Zacieranie 60 minut 70-68C

 

Gotowanie 60 min

 

Wyszło 20l, 10,5 Plato, ok. 30 IBU

 

Fermentacja

16C -> 18C

 

Planowane ok 10 dni fermentacji i dodanie chmielu na zimno.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

[warka #29] Irish Stout

data: 30.03.2018

 

Pierwsza warka na nowym sprzęcie. Kupiłem sobie Klarstein Fullhorn, ale trzeba będzie go stuningować o sterownik i pompkę, bo bez tego daleko się nie zajedzie, szczególnie z gotowaniem (są dwie moce grzania, w jednej nie gotuje się, w drugiej kipi )

 

  • Pilzneński Weyermann 3,5kg
  • Weyermann - Chocolate Wheat 0.5 kg
  • Pszeniczny 0.5 kg
  • Strzegom Karmel 600 0,1 kg
  • Carafa II - 0,35 kg
  • Jęczmień palony 0,25 kg

 

chmiele

Southern Cross - chyba 20 g, 60 min

 

drożdże

Safale S-04 jedna paczka uwodniona

 

Proces
 

Zacieranie 60 minut 68C (nie mogłem trochę zapanować nad temperaturą i za wysoko się zacierało)

 

Gotowanie 60 min

 

Wyszło 22l, 11 blg, z chłodzeniem przez noc na balkonie.

 

Fermentacja

16C -> 19C

 

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Dnia 4.03.2018 o 17:02, tauruss napisał:

 

Jeżeli chodzi o dodatek owoców, to wniosły głównie kwasowość do smaku, aromatów cytrusowych z tej sposób nie idzie raczej uzyskać, bo są tracone w czasie fermentacji.

sok był świeżo wyciśnięty czy w jakikolwiek sposób pasteryzowany?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

[warka #30] Polish Wheat

data: 12.05.2018

 

Powtórka warki sprzed roku, lekkie modyfikacji były, ale nie zrobiłem zapisków na bieżąco, wiec wpisuje tylko, żeby nie było dziury w numeracji :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[warka #31] Belgian Strong Wheat Ale

data: 29.07.2018

 

Browar rozbudowany został o kontroler Pamel RPM+.

Niezbyt intuicyjne to w obsłudze, ale spełnią swoją funkcję.

  • Pilzneński Weyermann 3,5kg
  • Weyermann -  Pszeniczny 2.5 kg
  • Karmelowy 600 0.04 kg
  • Cukier kandyzowany biały 0,5 kg

chmiele

Iunga - 15g - 60 min

Lubelski - 20g - 10 min

 

drożdże

Mangrove Jack's Belgian Ale, jedna paczka uwodniona

 

Proces
 

Zacieranie 60 minut 68C, 10 min 72C, 10min 76C

Gotowanie 70 min

 

Wyszło 20l, 17 blg.

 

Fermentacja

27C

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

[warka #32] Hazy APA

data: 01.09.2018

 

Mini warka (ok 8l.) na rozbujanie drożdży FM55.

W sumie nie warka nie warta większych zapisków, bo i tak nie pamiętam szczegółów.

Zapis do celów statystycznych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[warka #33] Session NEIPA

data: 13.10.2018

 

  • Pale Ale Weyermann 3,5kg
  • Słód Carapils (R) 0,25 kg
  • Płatki owsiane 0,5 kg
  • mąka pszenna 0,25 kg

chmiele

Chinook 5g w czasie filtracji

Simcoe 20g flameout

Mosaic 25g flameout

Citra 60g burzliwa

Equinox 25g cicha

Citra 25g cicha

Mosiac 25g cicha

 

drożdże

gęstwa FM55

 

Proces

 

Wyszło 15l, 12 blg.

 

Fermentacja

18-19C

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[warka #34] American Pale Ale

data: 27.10.2018

 

  • Pale Ale Weyermann 4,5kg
  • Słód Crystal Fawcett 160EBC 0,12 kg
  • słód pszeniczny 0,5 kg

chmiele

Chinook 20g 60min

Simcoe 30g whirpool

Citra 30g whirpool

Mosaic 30g cicha

Citra 30g cicha

Simcoe 30g cicha

 

drożdże

Jedna paczka US-05

 

Proces

 

Wyszło 25l, 11 blg.

 

Fermentacja

16C 

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.