Czes Opublikowano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Ooo widzisz. Dzisiaj pierwszy raz uzylem Desprej w rozpylaczu i dam sobie glowe uciac - jest na izopropanolu. Od czystego rozni sie tylko zawartoscia dodatkow (30% tak jak pisales - powierzchownie czynnych) no i cena 0,5L 21zl, przy cenie 18,00 za litr izopropanolu. 30% to dużo! Prawdopodobnie Twój Desprej zawiera także kationowe środki powierzchniowo czynne - tzw czwartorzędowe sole amoniowe, które nie tylko polepszają zwilżanie, ale same w sobie mają działanie bakteriobójcze (uszkadzają ściany i błony komórkowe bakterii). Ale czysty 70% v/v izopropanol (700 ml alkoholu + 300 ml wody destylowanej) jest dostatecznie przydatny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 ...Twój Desprej zawiera także kationowe środki powierzchniowo czynne - tzw czwartorzędowe sole amoniowe... A mozna to jakos kupic zeby dodac do izopropanolu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Środki powierzchniowo czynne zdecydowanie niekorzystnie działają na pianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 (edytowane) Polecam ~70% v/v wodny roztwór izopropanolu [2-propanolu] aplikowany z rozpylacza - opróżnionego pojemnika na płyn do mycia szyb. Nie należy się obawiać tego typu kontaktów z tym, ani żadnym innym alkoholem. Czy mam rozumieć, że mogę go uzywać "bez płukania", nie jest trujący ani szkodliwy? Edytowane 15 Marca 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czes Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Jak wszystko, może być trujący/szkodliwy w odpowiednio dużej dawce. Za dawkę zabójczą uznaje się ok. 250 ml przyjęte doustnie, czyli jest ok. dwa razy bardziej toksyczny niźli etanol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Culter Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Ja znalazłem w podręczniku do mikrobiologii, że skuteczność działania alkoholi (bakteriobójcza) zwiększa się wraz ze wzrostem masy molowej i liczbą węgla w cząsteczce (propanol>etanol>metanol). Podobno najlepiej: do odkażania skóry 80% propanol; w celach bakteriobójczych 70% etanol; w celu niszczenia przetrwalników etanol w mieszaninie z ługami i kwasami mineralnymi (nie ma proporcji ) . Czas wystawienia na działanie 1-15min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezczynność II kwartału Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Trochę mnie uspokoiliście, że szkodliwy jest w wiekszych dawkach. Ostatnio rozlewałem NZPA i przed kapslowaniem spryskałem pełne już butelki, żeby odkazić szyjki butelek przed zakapslowaniem. Potem się stuknąłem w głowę, że część mgiełki na pewno wpadła do butelek i zmieszała się z piwem. Zacząłem czytać o szkodliwości izopropanol czy jest szkodliwy ale konkretnej dawki nie wyczytałem. Ostatni raz zrobiłem takie głupstwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat159 Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Trochę mnie uspokoiliście, że szkodliwy jest w wiekszych dawkach. Ostatnio rozlewałem NZPA i przed kapslowaniem spryskałem pełne już butelki, żeby odkazić szyjki butelek przed zakapslowaniem. Potem się stuknąłem w głowę, że część mgiełki na pewno wpadła do butelek i zmieszała się z piwem. Zacząłem czytać o szkodliwości izopropanol czy jest szkodliwy ale konkretnej dawki nie wyczytałem. Ostatni raz zrobiłem takie głupstwo. Nie bądźcie tacy przewrażliwieni, więcej udało Ci się wchłonąć przez oddychanie powietrzem przy rozpylaniu niż dostało się do piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezczynność II kwartału Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Strach ma wielkie oczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi