Jump to content

Zlewać na cichą czy leżakować w lodówce ? Odwieczne pytanie


Brunow

Recommended Posts

Aloha piwosze !

Od tygodnia fermentuje mi Czeski Leżak ( zapiski ).
Receptura mówi: 14 dni burzliwa 10-12C, 14 dni cicha 10-12C.
Piwo tydzień leży w 13C w piwnicy. Ale zbliżają się cieplejsze dni i temperatura podskoczy.
Stąd pytanie - przelewać na cichą i zostawić (co jeśli temperatura wzrośnie zbytnio?) czy przelać na cichą i wsadzić do lodówki ?
Moim pomysłem jest aby potrzymać jeszcze tydzień, aż zejdzie do zakładanych 2BLG, a potem do lodówki i 2C przez dwa tygodnie i potem do butelek.

Link to comment
Share on other sites

A fermentacja zakończona? A te 2 Blg to skąd się wzięło? Kalkulator policzył?

Edited by anmar
Link to comment
Share on other sites

A fermentacja zakończona? A te 2 Blg to skąd się wzięło? Kalkulator policzył?

Fermentacja trwa dopiero 9 dni. Zeszło do poziomu 3 stopni BLG. Zrobiłem test fermentowalności (FFT) który wykazał 2BLG. Ale jeszcze sprawdzę czy coś ruszył więcej.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.