Brunow Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Aloha piwosze !Od tygodnia fermentuje mi Czeski Leżak ( zapiski ).Receptura mówi: 14 dni burzliwa 10-12C, 14 dni cicha 10-12C.Piwo tydzień leży w 13C w piwnicy. Ale zbliżają się cieplejsze dni i temperatura podskoczy.Stąd pytanie - przelewać na cichą i zostawić (co jeśli temperatura wzrośnie zbytnio?) czy przelać na cichą i wsadzić do lodówki ?Moim pomysłem jest aby potrzymać jeszcze tydzień, aż zejdzie do zakładanych 2BLG, a potem do lodówki i 2C przez dwa tygodnie i potem do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) A fermentacja zakończona? A te 2 Blg to skąd się wzięło? Kalkulator policzył? Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez anmar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 A fermentacja zakończona? A te 2 Blg to skąd się wzięło? Kalkulator policzył? Fermentacja trwa dopiero 9 dni. Zeszło do poziomu 3 stopni BLG. Zrobiłem test fermentowalności (FFT) który wykazał 2BLG. Ale jeszcze sprawdzę czy coś ruszył więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się