admiro Opublikowano 20 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 I weź tu być mądry mi tripel w pięć dni odfermentował... a te drożdże to jakieś dziwne... efekty wizualne spektakularne w postaci piany wyłażącej z fermentatora, a odfermentowanie słabe... no nic, cierpliwość jest cnotą.. Robiłeś na żarłokach Abbey a ja na leniwcach Belgian Wit, jak widać tempo fermentacji zależy od szczepu drożdży oraz temperatury: latem wszystkie górniaki fermentowały w maksimum tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Warka #8 Pszeniczne Jasne 1, poszła do 45 butelek. Zeszło z 14 do 3°Blg czyli trochę mocne jak na jasną pszenicę Do refermentacji poszło 250g cukru zgodnie z beer recipatorem, mam nadzieję że nie za dużo i że się granaty nie porobią ale myślę że po dwóch tygodniach to co miało to odfermentowało. Trochę się martwię bo o ile młode piwo w smaku jest ok, o tyle zapach goździko-banana gdzieś uleciał i tylko chlebowy pozostał... Mam nadzieję że po refermentacji i dwóch -trzech tygodniach leżakowania banany wrócą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Trochę się martwię bo o ile młode piwo w smaku jest ok, o tyle zapach goździko-banana gdzieś uleciał i tylko chlebowy pozostał... Chlebowy aromat to cecha najlepszych pszeniczniaków, dużo trudniej go uzyskać niż goździk/banan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Trochę się martwię bo o ile młode piwo w smaku jest ok' date=' o tyle zapach goździko-banana gdzieś uleciał i tylko chlebowy pozostał...[/quote']Chlebowy aromat to cecha najlepszych pszeniczniaków, dużo trudniej go uzyskać niż goździk/banan. Czyżby niechcący wyszło dobrze? ;0 Zobaczymy za dwa tygodnie, jak się nagazuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 (edytowane) Warka #9 Koelsh Nieortodoksyjny 1 Pilzneński 3kg Carabelge 0.5kg Pszeniczny Jasny 0.5kg Carapils 1kg us-05 50g Spalt 30min 15g Marynka 60min (Połapałem się że Spalt jest aromatyczny a nie goryczkowy, na szczęście miałem gdzieś trochę marynki) 15g Saaz 15min nie mam pojęcia czy takie chmielenie ma jakiś sens... Infuzyjnie: 30min 62°C, 40min 72°C, mash-out Edytowane 27 Marca 2010 przez seler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 15g Marynka 60min (Połapałem się że Spalt jest aromatyczny a nie goryczkowy, na szczęście miałem gdzieś trochę marynki) Często używa się chmielu aromatycznego dla goryczki, szczególnie w stylach delikatnych i lekko chmielonych, w Kolschu byłby jak najbardziej na miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 15g Marynka 60min (Połapałem się że Spalt jest aromatyczny a nie goryczkowy' date=' na szczęście miałem gdzieś trochę marynki)[/quote']Często używa się chmielu aromatycznego dla goryczki, szczególnie w stylach delikatnych i lekko chmielonych, w Kolschu byłby jak najbardziej na miejscu. Uwielbiam to forum Rzeczowo i na temat, dzięki Coder. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 28 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Warka #9 Koelsh Nieortodoksyjny 1 Wyszło 21L 12°Blg, drożdże pracują w 16-17°C , fermentacja idzie pełną parą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 (edytowane) Warka #9 Koelsh Nieortodoksyjny 1 Poszedł na cichą, odfermentowało do 2,5°Blg, za dwa dni po raz pierwszy wypróbuję na nim klarownaie żelatyną, póki temperatura pozwala. A w najbliższy łikend uwarzymy Scottish Export 80/- wymyśliłem taką recepturkę: Chocolate 0,25 kg Wędzony 0,25 kg Biscuit 0,5kg Pale Ale Maris Otter 5kg Zacieranie 60min w 66°C, 20min 72°C, mashout Wyeast 1728 Scottisch Ale Chmiel First Gold granulat 30g 90min jakieś sugestie do powyższej receptury, tips&tricks dotyczące tego gatunku? Edytowane 6 Kwietnia 2010 przez seler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Warka #8 Pszeniczne Jasne 1 posmakowane. Po 10 dniach w butelce aromat goździkowo-bananowy minimalny, chlebowy średni odrobina cytrusów. W smaku dość mocno cytrusowe prawie cierpkie, przyjemnie nasycone orzeźwiające, ale do takiego Paulanera to mu daleko... Może się jescze ułoży, poprzednie pszenice najlepsze były po ok miesiącu w butelkach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 (edytowane) Warka #10 Scottish Ale President Chocolate 0,25 kg Wędzony 0,25 kg Biscuit 0,5kg Pale Ale Maris Otter 5kg Zacieranie 120min w 66°C, 20min 72°C, mashout Wyeast 1728 Scottisch Ale Chmiel First Gold granulat 30g 90min Edytowane 10 Kwietnia 2010 przez seler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 (edytowane) Warka #11 Strong Bitter Pale Ale Maris Otter 5kg Warminster Crystal 200EBC 0.5kg Pszeniczny Jasny 0.5kg Biscuit 0.5kg Challenger 40g 70min Fuggles 20g 40min Fuggles 30g 10min (Dzięki Makaron ) Gips 10g mech Drożdże Wyeast 1098 British Ale Zacieranie 90mon w 66°C i powolne podgrzanie do 78°C mashout. Edytowane 17 Kwietnia 2010 przez seler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 (edytowane) Warka #12 Koelsch Nieortodoksyjny II Ponieważ pierwsza wersja wyszła super, ponawiamy experyment coby na zapas było Receptura odrobinę zmieniona. Koelsch: Pilzne?ski 3,5kg slod monachijski 0,4kg Biscuit 0.2kg Pszeniczny Jasny 0.5kg Melanoidynowy 40 EBC 0.2kg chmiel First Gold 30g 60min Saaz 30g 15min Saaz 15g 5min us-05 - wstępnie wystartowane poprzez rehydratację z łyżeczką cukru, dzięki czemu rano już piękny korzuszek był. Zacieranie jednotemperaturowo 68°C 60min i powolne podniesienie do temp 76 mashout. Wyszło 20L 12,5°Blg - słaba wydajność, za mało wysłodziłem. Edytowane 24 Kwietnia 2010 przez seler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 (edytowane) Warka # 13 Pszeniczne Jasne 2, kolejne podejście do pszenicy która jakoś nie chce mi wyjść klasycznie... :rolleyes: 1,5kg Slod pilzne?ski 3kg slod pszeniczny 0,6kg slod monachijski 0.3kg Melanoidynowy 40 EBC 0,3kg Biscuit 20g First Gold 60min WB-06 rehydratacja w waodzie z dodatkiem pół łyżeczki cukru. Zacieranie: 20min 44°C, 60min 70°C (by nie odfermentowało za nisko ze wzgledu na żarłoczne drożdże), mashout Wyszło 23L 13°Blg - wydajność prawie idealna z założoną Edytowane 25 Kwietnia 2010 przez seler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Warka #10 Scottish Ale President zabutelkowana z dodatkiem 90g cukru na 20L, wiem że to za dużo jak na ten styl ale obawiam się niedogazowania, najwyżej zmienię w kolejnej próbie. Zielone piwo jest smaczne, niestety kolor wyszedł ciemny bursztyn, nic czerwieni, w kolejnej wersji muszę dopracować kolor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 11 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 pszenica z warki #13 wyszła fantastycznie :cool2: Doskonała, aromat, nasycenie, piana, kolor - wszystko (dla mnie) idealnie... Paulaner się chowa! Przepis do zapamiętania i częstego stosowania Myślę że kluczem było tu zacieranie w 70°C to dało przy tych drożdżach (zeszło do 3,5BLG! mimo zacierania na słodko) idealne zbalansowanie słodowości i wytrawności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Cześć Myślę że kluczem było tu zacieranie w 70°C to dało przy tych drożdżach (zeszło do 3,5BLG! mimo zacierania na słodko) idealne zbalansowanie słodowości i wytrawności I ja przetestuję zacieranie w wysokich temperaturach Dzięki za przetarcie szlaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 12 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Dzięki za przetarcie szlaku Wiesz, może mi się tylko tak wydaje że wyszła super a wrzeczywistości jest zupełnie poza stylem Ale dla mnie - najsmaczniejsza chyba pszenica jaką piłem. Przydałoby się żeby jakiś degustator ocenił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Warka #14 Pszeniczne Jasne III Wersja II wyszła super więc zrobiłem kolejną podobną, bo szybko zaczęło ubywać 1kg Slod pilzne?ski 3,2kg slod pszeniczny 0,5kg slod monachijski 0.2kg Melanoidynowy 40 EBC 0,2kg Biscuit 20g First Gold 60min WL-300 25min w 44°C, 60min w 68°C podgrzanie powolne do 76°C Wyszło 22L 13BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Warka #10 Scottish Ale President wypróbowane. Wyszło super w smaku. Co najciekawsze po 1,5mies leżakowania kolor z ciemnego bursztynu zrobił się idealny ciemny brąz popadający w burgund i czerwienie pod światło. Jak to możliwe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 30 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 pszenica z warki #13 wyszła fantastycznie :cool2:Doskonała, aromat, nasycenie, piana, kolor - wszystko (dla mnie) idealnie... Paulaner się chowa! Przepis do zapamiętania i częstego stosowania Myślę że kluczem było tu zacieranie w 70°C to dało przy tych drożdżach (zeszło do 3,5BLG! mimo zacierania na słodko) idealne zbalansowanie słodowości i wytrawności Moja pierwsza pszenica co prawda z zestawu CP,ale zacierana nietypowo http://www.piwo.org/forum/p22301-26-07-2009-13-20-34.html#p22301 też miała podobne parametry jak opisujesz.Pamiętam też ze na Brackiej Giełdzie w Cieszynie piwowarzy którzy próbowali tą pszeniczkę marszczyli brwi jak mówiłem im że to moja II warka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 29 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Warka #15 Pszeniczne Jasne IV Trochę się ochłodziło więc czas uzupełnić pustoszejącą piwniczkę. 1,5kg Slod pilzne?ski 2,2kg slod pszeniczny 0,44kg slod monachijski 0.27kg Melanoidynowy 40 EBC 30g First Gold 60min WLP 3000 robiony stareter Zacieranie: 15' w 46°C przerwa ferulikowa 15' w 53°C p. białkowa 30' w 63°C p. maltozowa 10' w 72°C p. dekstrynowa Wyszło 11,5°Blg Głównie z powodu katastrof jakie mnie nawiedziły w trakcie warzenia... niedopilnowana brzeczka wykipiała, trzeba było uzupełnić 2,5L, worek do którego przesypałem młóto był nieszczelny... jeszcze nigdy tak sie nie nasprzątałem przy warzeniu... jestem wykończony... Za to chłodnica od Wesołego - CUDO! 20min na schłodzenie 21L... w wannie były to min 2h... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 30 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Warka #16 Pszeniczne Jasne Weselne Bratu na wesele 1,5kg Slod pilzne?ski 2,8kg slod pszeniczny 0,45kg slod monachijski 0.25kg Melanoidynowy 40 EBC 30g Marynka WLP 3000 robiony stareter Zacieranie: 15' w 46°C przerwa ferulikowa 15' w 53°C p. białkowa 30' w 63°C p. maltozowa 10' w 72°C p. dekstrynowa Wyszło 22L 11,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Pszeniczne Jasne IV poszło do butelek, zadane 200g cukru. Wyszło jasne w kolorze, przyjemne chlebowe w smaku. Jutro na tych samych drożdżach zebranych do słoiczka zrobię Dunkelweizena: Pszeniczny 2,5kg Monachijski 1kg Pilzneński 1kg Special B 0,2kg Pszeniczny Crystal 0,15kg Carafa III 0,05kg Ciekaw jestem co z tego wyjdzie bo to tak trochę z głowy robione... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Warka #17 Pszeniczne ciemne Pszeniczny 2,5kg Monachijski 1kg Pilzneński 1kg Special B 0,2kg Pszeniczny Crystal 0,15kg Carafa III 0,05kg Marynka 20g 50min Wyszło 22L 11,5BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się