astamoth Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Po chmieleniu na zimno zrobiła mi się taka oto czapa z chmielin. Chmiel wrzuciłem 3 dni temu a chcę butelkować w ciągu dwóch dni. Co byście zrobili w takiej sytuacji? Będę to zlewał przez pończochę ale może są jeszcze jakieś triki, żeby zminimalizować straty piwa? Wystawienie na noc na balkon coś pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 bez paniki wez ponczoche ale taka grubsza i zlewaj normalnie prawie do samego konca, chmiel zostanie w ponczosze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syndi Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 wersja - rajstopy damskie - dla średnio zaawansowanych: - wkładasz jedną nogawkę w drugą; - wygotowujesz; - odkażasz ręce; - przy pasie robisz węzeł (pełni rolę obciążnika) - który będzie wystawał poza zbiornik; - nakładasz wąż w rajstopy tak jak to robią kobiety - zlewasz; - na koniec rajstopy będą pływać na wierzchu - więc szybkim ruchem (żeby jak najmniej syfu grawitacyjnie opadło do piwa) wyciągasz całość do kosza na śmieci; ...i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astamoth Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Ile DEN mają Wasze pończoszki? A powiedzcie mi jeszcze, czy zlewając przez pończochę można od razu lać na rozpuszczoną glukozę? Czy jednak lepiej dolać ją później i zamieszać całość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syndi Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 DEN - wszystko jedno glukoza też wszytko jedno kiedy - ale trzeba zamieszać! (raz zapomniałem i miałem kilka granatów) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astamoth Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Koniec końców przefiltrowałem piwo przez worek filtracyjny (oczko 150 mikronów). Jakoś nie mogłem się przekonać do pończochy Operacja się udała, pacjent żyje. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mir4 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 A ja tam jadę przez takie skarpetki (antygwałtki) >.\oczywiście po wygotowani itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Ja zrezygnowałem z używania rajstop z racji przenikania drobnego pyłu z chmielu do piwa (szorstka zalegająca goryczka) na rzecz cold crushing, 2 dni w lodówce i zlewam normalnie jakbym chmielenia nie robił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Cold crAshing. profik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się