Jump to content

czapa z chmielu po cichej, jak to zlać?


Recommended Posts

Po chmieleniu na zimno zrobiła mi się taka oto czapa z chmielin. Chmiel wrzuciłem 3 dni temu a chcę butelkować w ciągu dwóch dni.

Co byście zrobili w takiej sytuacji?

Będę to zlewał przez pończochę ale może są jeszcze jakieś triki, żeby zminimalizować straty piwa? Wystawienie na noc na balkon coś pomoże?

post-15937-0-60112200-1460561911_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

wersja - rajstopy damskie - dla średnio zaawansowanych:

- wkładasz jedną nogawkę w drugą;

- wygotowujesz;

- odkażasz ręce;

- przy pasie robisz węzeł (pełni rolę obciążnika) - który będzie wystawał poza zbiornik;

- nakładasz wąż w rajstopy tak jak to robią kobiety ;)

- zlewasz;

- na koniec rajstopy będą pływać na wierzchu - więc szybkim ruchem (żeby jak najmniej syfu grawitacyjnie opadło do piwa) wyciągasz całość do kosza na śmieci;

...i tyle

Link to comment
Share on other sites

Ile DEN mają Wasze pończoszki?

 

A powiedzcie mi jeszcze, czy zlewając przez pończochę można od razu lać na rozpuszczoną glukozę? Czy jednak lepiej dolać ją później i zamieszać całość?

Link to comment
Share on other sites

Koniec końców przefiltrowałem piwo przez worek filtracyjny (oczko 150 mikronów). Jakoś nie mogłem się przekonać do pończochy :P

Operacja się udała, pacjent żyje. Dzięki za pomoc.

Link to comment
Share on other sites

A ja tam jadę przez takie skarpetki (antygwałtki)  >.\oczywiście po wygotowani itp.

Link to comment
Share on other sites

Ja zrezygnowałem z używania rajstop z racji przenikania drobnego pyłu z chmielu do piwa (szorstka zalegająca goryczka) na rzecz cold crushing, 2 dni w lodówce i zlewam normalnie jakbym chmielenia nie robił ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.