astamoth Posted April 13, 2016 Share Posted April 13, 2016 Po chmieleniu na zimno zrobiła mi się taka oto czapa z chmielin. Chmiel wrzuciłem 3 dni temu a chcę butelkować w ciągu dwóch dni. Co byście zrobili w takiej sytuacji? Będę to zlewał przez pończochę ale może są jeszcze jakieś triki, żeby zminimalizować straty piwa? Wystawienie na noc na balkon coś pomoże? Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted April 13, 2016 Share Posted April 13, 2016 bez paniki wez ponczoche ale taka grubsza i zlewaj normalnie prawie do samego konca, chmiel zostanie w ponczosze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syndi Posted April 13, 2016 Share Posted April 13, 2016 wersja - rajstopy damskie - dla średnio zaawansowanych: - wkładasz jedną nogawkę w drugą; - wygotowujesz; - odkażasz ręce; - przy pasie robisz węzeł (pełni rolę obciążnika) - który będzie wystawał poza zbiornik; - nakładasz wąż w rajstopy tak jak to robią kobiety - zlewasz; - na koniec rajstopy będą pływać na wierzchu - więc szybkim ruchem (żeby jak najmniej syfu grawitacyjnie opadło do piwa) wyciągasz całość do kosza na śmieci; ...i tyle Link to comment Share on other sites More sharing options...
astamoth Posted April 13, 2016 Author Share Posted April 13, 2016 Ile DEN mają Wasze pończoszki? A powiedzcie mi jeszcze, czy zlewając przez pończochę można od razu lać na rozpuszczoną glukozę? Czy jednak lepiej dolać ją później i zamieszać całość? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syndi Posted April 13, 2016 Share Posted April 13, 2016 DEN - wszystko jedno glukoza też wszytko jedno kiedy - ale trzeba zamieszać! (raz zapomniałem i miałem kilka granatów) Link to comment Share on other sites More sharing options...
astamoth Posted April 15, 2016 Author Share Posted April 15, 2016 Koniec końców przefiltrowałem piwo przez worek filtracyjny (oczko 150 mikronów). Jakoś nie mogłem się przekonać do pończochy Operacja się udała, pacjent żyje. Dzięki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mir4 Posted April 15, 2016 Share Posted April 15, 2016 A ja tam jadę przez takie skarpetki (antygwałtki) >.\oczywiście po wygotowani itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted April 16, 2016 Share Posted April 16, 2016 Ja zrezygnowałem z używania rajstop z racji przenikania drobnego pyłu z chmielu do piwa (szorstka zalegająca goryczka) na rzecz cold crushing, 2 dni w lodówce i zlewam normalnie jakbym chmielenia nie robił Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted April 16, 2016 Share Posted April 16, 2016 Cold crAshing. profik 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts