malinpl Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Hej, mam pytanie warzę piwo marcowe z BA, dziś przelałem na cichą i w instrukcji jest że powinno na cichej stać 4 tygodnie czy to nie za długo ? dzięki za podpowiedź. pozdrawiam malin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Piwo powinno fermentować tak długo aż skończy, a nie według instrukcji, odfermentowanie sprawdzałeś czy po prostu przelałeś na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinpl Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 sprawdzilem BLG i wyszlo 5, a bylo 13'e Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Odpowiadajac na pytanie - nie, nie za długo. Lager ma się dobrze sklarowac, trochę dojrzeć, szczególnie taki trochę karmelowy jak marcowe. poza tym - 5 blg to dość wysoko. Fermentacji się nie robi "wg instrukcji" tylko aż się skończy. Mogłeś przelać niedofermentowane piwo i teraz mogą Ci jakieś wady wyjść tym spowodowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinpl Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 qrcze to już nie wiem co robić przelane na ciche było bardzo klarowne nie pracowało już od paru dni na burzliwej stało 10 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Drożdże? Temperatura? 10 dni to stanowczo za mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinpl Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 drożdże Saflager W 34/70, temperatura ok 10 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 drożdże Saflager W 34/70, temperatura ok 10 stopni. Temperatura ok, ale z przelewaniem to się trochę pośpieszyłeś. Następnym razem zrób test FFT, będziesz wiedział kiedy przelewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinpl Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 no a z tą cichą to tak długo ją trzymać ? 4 tygodnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Ale co, spieszy Ci się, żeby to piwo szybko wypić czy jak? Swoje i tak musi w butelkach odstać, więc czy 2 czy 4 na cichej to nie zrobi dużej różnicy z punktu widzenia konsumpcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinpl Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 o i dziekuję za odpowiedz pzodro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się