Stan Opublikowano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 Wyszlo mi 18.7 L 16°Blg rozcienczyc to do 12 ? czy zostawic a jezeli dodac wody to jak obliczyc ile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 Wypadało by powiedzieć np. jakie piwko robiłeś, jakich słodów użyłeś itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 sorki nie pomyslalem pierwsza warka wiedz wybacz hehe Drożdże górnej fermentacji Safale S-04 Chmiel goryczkowy Marynka 25g Chmiel aromatyczny Lubelski 25g Słód pilzneński - 3 kg Słód pale ale Weyermann? - 0,5 kg Słód wiedeński Weyermann? - 0,5 kg Słód monachijski Strzegom - 0,5 kg Słód monachijski typ II Weyermann? - 0,5 kg nizej w innym poscie mam foto i nie wiem czy to przelom czy takie metne aczkolwiek teraz jest strasznie szare i ciemne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 (edytowane) Albo może: jakie piwo chciałbyś uzyskać. Pomiędzy 16°Blg a 12°Blg jest różnica jak pomiędzy koźlakiem a pilsem. A ile ew. wody dolać? Chyba już gdzieś to pisałem: wystarczy zwykła proporcja: masz 18,7 (co za dokładność) 16°Blg chcesz mieć X - o 12°Blg X=16/12*18,7 = ok 25l Czyli musisz dolać ok 6l. Edit: dopiero teraz przeczytałem przepis. Ja bym trochę rozcieńczył. Bo 25g marynki (załóżmy 8% a-k) to da Ci ok 50IBU - oj... gorzkie będzie... No chyba, że takie było założenie. Edytowane 17 Stycznia 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 A o jakim Blg planowałeś zrobić piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 (edytowane) dzieki za pomoc a co do rodzaju piwa to pewnie jasne pelne i dobre mam nadzieje a co do planow no to te w granicach 12°Blg Edytowane 17 Stycznia 2010 przez stan@witnet.gda.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 dzieki za pomoc a co do rodzaju piwa to pewnie jasne pelne i dobre mam nadzieje a co do planow no to te w granicach 12°Blg Wiesz... 16°Blg i 50IBU, to może być ciekawe doświadczenie, ale może nie na pierwszą warkę. Proponuję rozcieńczyć do 13°Blg (do ok 23l). Będzie "pełniejsze" a i goryczka będzie na rozsądnym poziomie. No i gratulacje z okazji pierwszej warki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 No to sobie rozcieńcz do 12 Blg. Nie widzę przeszkód. Stasiek, skąd wziąłeś te 50 IBU? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 zastanawialem sie nad 13.6blg - 22l lub 13blg - 23l nie wiem czy taka roznica cos da ale bym stawial na 13blg bo po zlaniu starczy na rowne 40 x0.5 ---lubie dokladnosc hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 zastanawialem sie nad 13.6blg - 22l lub 13blg - 23lnie wiem czy taka roznica cos da ale bym stawial na 13blg bo po zlaniu starczy na rowne 40 x0.5 ---lubie dokladnosc hehe 40x0,5 = 20l. Dlaczego zakładasz, że aż 3l przepadną? Trochę mi Twoje posty zaczynają podpadać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 Stasiek, skąd wziąłeś te 50 IBU? Upsss... sorry. Wklepałem na szybko do arkusza i nie zauważyłem że miałem tam też inne chmiele. :rolleyes: 25g marynki 8% a-k przy 18,7l to ok 33IBu - da się wytrzymać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 zakladam na osad na dnie bo bede wezykiem sciagac i co ci sie nie widzi w moich postach ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 No nie wiem, nie chcę robić awantury czy coś. Podobno zaczynasz, a zastanawiasz się między: 13.6blg - 22l i 13blg - 23l. I z góry stwierdzasz, że w drugim przypadku będziesz miał 3l odpadów (ja nigdy tyle nie miałem, a jestem początkującym). Cały ten wątek (od początku, który był jaki był) wydaje się być taką próbą zadrwienia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 niby czego lub z kogo ?? pytam bo nie wiem i pisze co o tym sadze to chyba zrozumiale i licze ze ktos mi wskaze czy dorze mysle czy zle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 - da się wytrzymać. Teraz do Pilsa dałem 35g Marynki i da się wytrzymać, powiem więcej jest super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 niby czego lub z kogo ?? pytam bo nie wiem i pisze co o tym sadze to chyba zrozumiale i licze ze ktos mi wskaze czy dorze mysle czy zle Powiem Ci tak: Też czasem lubię zastosować coś w stylu "prowokacji". Jednak staram się to robić troszkę w inny sposób - tzn. nie robiąc z siebie kretyna, wolę prowokacje robione na sposób inteligentny. Plusy takiej prowokacji są takie, że jest gro osób, które to zrozumie - się uśmiechnie. Prowokacje robione na durnia niosą to ryzyko, że większość może Cię wziąć za durnia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 no na moje 1 pytanie pomogl mi w odp. Stasiek na 2 nie otrzymalem jeszcze zadnych sugesti a co do prowokaci i kto na kogo wychodzi to zastanow sie na kogo ty wyszedles i przeczytaj temat postu bo twoje sa nie na temat - bez urazu ale takie mi napewno nie pomoga w warzeniu piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 (edytowane) no na moje 1 pytanie pomogl mi w odp. Stasiek na 2 nie otrzymalem jeszcze zadnych sugesti a co do prowokaci i kto na kogo wychodzi to zastanow sie na kogo ty wyszedles i przeczytaj temat postu bo twoje sa nie na temat - bez urazu ale takie mi napewno nie pomoga w warzeniu piwa Sorry... Pozdrawiam Edytowane 18 Stycznia 2010 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 (edytowane) temat zamkniety spoko Edytowane 18 Stycznia 2010 przez stan@witnet.gda.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 Wyszlo mi 18.7 L 16°Blg rozcienczyc to do 12 ? czy zostawica jezeli dodac wody to jak obliczyc ile w jaki sposób warzyłeś że uzyskałeś takie blg ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
13Robert Opublikowano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 (edytowane) jak nie umiesz to nie pomagaj temat zamkniety Myślę, że najlepszą formą pomocy bedzie to, by miec swiadomość tego, że 16 °Blg mówi nam ile % warki stanowią cukry. Przy czym 1litr=1kg. 16°Blg 0,16*18,7kg=3kg cukrów 13°Blg 0,13*X= 3 kg X=3kg/0,13 X= 23kg Edytowane 17 Stycznia 2010 przez 13Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Przy czym 1litr=1kg. 16°Blg 0,16*18,7kg=3kg cukrów 13°Blg 0,13*X= 3 kg X=3kg/0,13 X= 23kg Właściwie to ja podałem ten sam wzór masz 18,7 (co za dokładność) 16°Blg chcesz mieć X - o 12°Blg X=16/12*18,7 = ok 25l Czyli musisz dolać ok 6l. Ale jedna rzecz: Przy czym 1litr=1kg. Tak, powyższe wzory są przy tym założeniu, ale trzeba zdawać sobie sprawę, że przy brzeczce nie jest to prawdą. 1litr to przy 12blg ok 1,048kg 1litr przy 24blg warzy już 1,1kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
13Robert Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Tylko po co pisać że 1litr=1,05kg gdy ktos ma problem z podstawowym oszacowaniem przyszłej objetości? Mój opis jest lepszy, bo daje mozliwość podstawowego zrozumienia co i po co mierzymy, jak również -po zrozumieniu- swobodnego oszacowywania w druga stronę: obliczenia brakującego cukru. A wydaje mi się to ważne, bo gdyby wyszła za cienka brzęczka, to mozna dosypać brakujących kilkadziesiąt dekagram bez wpływu na smak piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 dzieki wszystkim za pomoc rozcienczyłem do 13blg i mam 23l a warzylem tak słód do wody 66stopni i wyrównałem do 62 trzymalem 30 min i potem pomału podnośiłem do 72 zajeło to 30 min i na 72 trzymałem 30 min pużniej szybko podgrzałem do 79 i wyłączyłem ostudziłem w wannie z zimną wodą i lodem przelałem na pieluche nad wiadrem i tak sciekalo przez całą noc.Rano przepłukałem 8l wody o tem.80stopni przecedziłem i wycisnolem recznie co do kropli póżniej gotowanie z chmielem 1h "pomine jaki i kiedy mało ważne" znów ostudziłem "pierwsze studzenie mi sie pokickało ale pewnie nie ma to żadnej różnicy że szybciej ostudziłem " potem przecedziłem aby wyjąc chmiel no i studziłem w oknie do 20 stopni i bylo 16blg dodałem drożdży i potem wody aby atrzymac 13blg i dzis piana ma jakies 4 cm widac z boku a ciepłe ma 31stopni "norma?" i to tyle jak robiłem dodam ze jedzie w pokoju równo lekko kwasny zapach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Chyba musisz DUŻO jeszcze poczytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się