Stan Opublikowano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 przefiltrowałem po chmieleniu a kolor jest jak po praniu 2-tygodniowych skarpet mętne brązowo szare czy ktoś się z takim czymś spotkał ?? sklaruje się to ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 (edytowane) przefiltrowałem po chmieleniu a kolor jest jak po praniu 2-tygodniowych skarpet mętne brązowo szareczy ktoś się z takim czymś spotkał ?? sklaruje się to ?? Jasne Brązowe i mętne to normalne ale szare to już nie wiem, chyba po tych starych białych skarpetach Edytowane 17 Stycznia 2010 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 przefiltrowałem po chmieleniu a kolor jest jak po praniu 2-tygodniowych skarpet mętne brązowo szareczy ktoś się z takim czymś spotkał ?? sklaruje się to ?? przefermentuje i będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 Normalny objaw po schłodzeniu warki. Dzieje się tak za każdym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 (edytowane) no to fajnie już mi lżej a drożdże to po 1h już było widać mikro bąbelki dzieki jak przecedzałem to był szary osad co to ?? Edytowane 17 Stycznia 2010 przez stan@witnet.gda.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 Gorące osady białkowe. Po chłodzeniu zciagam wężykiem, gorące osady zostają na dnie. Nieraz jest ich ze 3 kufle półlitrowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 (edytowane) no własnie a jeden madrzejszy był i sie dziwił ze licze 3l zapas 1.5 syf i liczmy ze z 1l metne z nad dna i akurat 40x0.5 czystego piwka w szczególnosci jak wyszlo 16blg tak podejżewam dużo cukru drożdze maja co robic i duzo brudu zostawią dobrze myśle ?? Edytowane 18 Stycznia 2010 przez stan@witnet.gda.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Tak zostanie gęstwa na dnie, część drożdży będzie martwa,ale mi zawsze zostaje więcej w gęstwie niż przewidziałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 no własnie a jeden madrzejszy był i sie dziwił ze licze 3l zapas 1.5 syf i liczmy ze z 1l metne z nad dna i akurat 40x0.5 czystego piwka w szczególnosci jak wyszlo 16blg tak podejżewam dużo cukru drożdze maja co robic i duzo brudu zostawią dobrze myśle ?? Te 3 l to lekka przesada, nie w warce 23l, 3l to mi brakują po burzliwej i cichej ale warka ma 100l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 weż pod uwage że to moja 1 warka wiec nie wiem może bedzie 1l syfu zakładałem pod wzgledem wina bo tam to było mazi jak kiedys nastawiałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Przy winie to fakt jest pełno syfu, ale piwko to co innego, po burzliwej będzie więcej a po cichej dużo mniej i powinno być klarowne, dużo zależy od drożdży jakie się zastosuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 no to nastepna warke nie rozcieńcze i zostawie w granicach 15blg ewentualnie uzupełniajac do 20l i zobacze różnice czy powinno miec mocniejszy smak ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 no to nastepna warke nie rozcieńcze i zostawie w granicach 15blg ewentualnie uzupełniajac do 20l i zobacze różnice czy powinno miec mocniejszy smak ?? Wszystko zależy jaki styl piwa robisz, kiedy np warzysz pilsa możesz zrobić o ekstrakcie 10, 11, 12, 13 blg, dla mnie 10 lub 11 jest za mało treściwa, 12-12,5 to w sam raz, ale to sobie sam ocenisz jak już uwarzysz kilkanaście warek różnego rodzaju piw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się