Stan Posted January 17, 2010 Share Posted January 17, 2010 przefiltrowałem po chmieleniu a kolor jest jak po praniu 2-tygodniowych skarpet mętne brązowo szare czy ktoś się z takim czymś spotkał ?? sklaruje się to ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted January 17, 2010 Share Posted January 17, 2010 (edited) przefiltrowałem po chmieleniu a kolor jest jak po praniu 2-tygodniowych skarpet mętne brązowo szareczy ktoś się z takim czymś spotkał ?? sklaruje się to ?? Jasne Brązowe i mętne to normalne ale szare to już nie wiem, chyba po tych starych białych skarpetach Edited January 17, 2010 by admiro Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 17, 2010 Share Posted January 17, 2010 przefiltrowałem po chmieleniu a kolor jest jak po praniu 2-tygodniowych skarpet mętne brązowo szareczy ktoś się z takim czymś spotkał ?? sklaruje się to ?? przefermentuje i będzie dobrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted January 17, 2010 Share Posted January 17, 2010 Normalny objaw po schłodzeniu warki. Dzieje się tak za każdym razem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stan Posted January 17, 2010 Author Share Posted January 17, 2010 (edited) no to fajnie już mi lżej a drożdże to po 1h już było widać mikro bąbelki dzieki jak przecedzałem to był szary osad co to ?? Edited January 17, 2010 by stan@witnet.gda.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 17, 2010 Share Posted January 17, 2010 Gorące osady białkowe. Po chłodzeniu zciagam wężykiem, gorące osady zostają na dnie. Nieraz jest ich ze 3 kufle półlitrowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stan Posted January 18, 2010 Author Share Posted January 18, 2010 (edited) no własnie a jeden madrzejszy był i sie dziwił ze licze 3l zapas 1.5 syf i liczmy ze z 1l metne z nad dna i akurat 40x0.5 czystego piwka w szczególnosci jak wyszlo 16blg tak podejżewam dużo cukru drożdze maja co robic i duzo brudu zostawią dobrze myśle ?? Edited January 18, 2010 by stan@witnet.gda.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaronVonZuk Posted January 18, 2010 Share Posted January 18, 2010 Tak zostanie gęstwa na dnie, część drożdży będzie martwa,ale mi zawsze zostaje więcej w gęstwie niż przewidziałem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted January 18, 2010 Share Posted January 18, 2010 no własnie a jeden madrzejszy był i sie dziwił ze licze 3l zapas 1.5 syf i liczmy ze z 1l metne z nad dna i akurat 40x0.5 czystego piwka w szczególnosci jak wyszlo 16blg tak podejżewam dużo cukru drożdze maja co robic i duzo brudu zostawią dobrze myśle ?? Te 3 l to lekka przesada, nie w warce 23l, 3l to mi brakują po burzliwej i cichej ale warka ma 100l Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stan Posted January 18, 2010 Author Share Posted January 18, 2010 weż pod uwage że to moja 1 warka wiec nie wiem może bedzie 1l syfu zakładałem pod wzgledem wina bo tam to było mazi jak kiedys nastawiałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted January 18, 2010 Share Posted January 18, 2010 Przy winie to fakt jest pełno syfu, ale piwko to co innego, po burzliwej będzie więcej a po cichej dużo mniej i powinno być klarowne, dużo zależy od drożdży jakie się zastosuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stan Posted January 18, 2010 Author Share Posted January 18, 2010 no to nastepna warke nie rozcieńcze i zostawie w granicach 15blg ewentualnie uzupełniajac do 20l i zobacze różnice czy powinno miec mocniejszy smak ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted January 18, 2010 Share Posted January 18, 2010 no to nastepna warke nie rozcieńcze i zostawie w granicach 15blg ewentualnie uzupełniajac do 20l i zobacze różnice czy powinno miec mocniejszy smak ?? Wszystko zależy jaki styl piwa robisz, kiedy np warzysz pilsa możesz zrobić o ekstrakcie 10, 11, 12, 13 blg, dla mnie 10 lub 11 jest za mało treściwa, 12-12,5 to w sam raz, ale to sobie sam ocenisz jak już uwarzysz kilkanaście warek różnego rodzaju piw Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now