zbynekkk Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Tak wygląda mój przedostatni dolniak 48 godzin po zadaniu gęstwy, zebranej dzień wcześniej i przepłukanej zimną jałową wodą. Drożdże to WYEAST 2001 PILS URQUELL. Zaczynam się niepokoić, poczekać jeszcze troszkę, czy szybko szykować wyjście awaryjne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Dałes gęstwe i nic? A ile jej dałeś? Może za zimno? Mnie po gęstwie starują po kilku godzinach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Ten regularny zewnętrzny krąg oznacza, że już coś się dzieje. Jak masz wątpliwości, załóż rurkę fermentacyjną, powinna już bąblować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 (edytowane) Gęstwa była zebrana dzień wcześniej zalana wodą, a po ustaniu, zlana jasna warstwa z wierzchu. Przed samym zadaniem zlałem z wierzchu klarowny płyn, gęstwy było 50- 100 ml. Drożdże zadałem w temperaturze 15 stopni. Gęstwa i brzeczka miała zbliżoną temperaturę. Warka stoi w pomieszczeniu gdzie utrzymuje temperaturę na poziomie 10- 11 stopni. Dziś na wszelki wypadek podniosłem do 12-13 stopni, a pod pokrywę fermentatora wpuściłem CO2 z butli. Edytowane 18 Stycznia 2010 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Brzeczka, brzeczka, brzeczka czy tak trudno to zapamiętać? Ile to jest 50ml? Łyżka, dwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 (edytowane) Już poprawiłem. :cool2: 50 ml to dokładnie 50 mililitrów, szklanka ma ich 200. Na łyżki nie mam pojęcia ile to wyjdzie. Edytowane 18 Stycznia 2010 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 już wiem, 100 ml to niecałe pół szklanki, maławo. Ja daję z 5 łyżek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Do takiego lagera prawidłowa dawka to ok. 150ml gęstwy. Stosujesz prawidłową procedurę, dziwnie mało gęstwy się osadziło. Jak duże masz naczynie do przemywania drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 A co się stanie gdy dam 350ml? Bez przesady z tymi teoriami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maidenowiec Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Wiele rzeczy może się stać. W piwowarstwie domowym akurat najbardziej nas interesujące to wytworzenie większej ilości fuzli, estrów, diacetylu. W większej skali produkcji jest tego nawet więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Przemywałem w butli 1 litr, tak w ogóle to gęstwa pochodziła z lagerka który zszedł na burzliwej do 2,5 Blg. Na dnie fermentatora po zlaniu warki, osadu było bardzo niewiele, może 0,6- 0,7 litra. Niestety żadnego rozwarstwienia na jasną i ciemną warstwę, więc zlałem wszystko i płukałem. Otrzymaną gęstwę podzieliłem na dwa i taka ilość mi wyszła. Widać za mało, ale, jak myślicie, bezpiecznie będzie poczekać jeszcze dzień czy zadawać nową porcję drożdży. Mam w zanadrzu świeżą gęstwę s-23 i mam jej dużo więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Wiele rzeczy może się stać. W piwowarstwie domowym akurat najbardziej nas interesujące to wytworzenie większej ilości fuzli, estrów, diacetylu. W większej skali produkcji jest tego nawet więcej. Nie stwierdzam tego w swoich Pilsach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Brzeczka, brzeczka, brzeczka czy tak trudno to zapamiętać? Ile to jest 50ml? Łyżka, dwie? Jacer, nigdy pięćdziesiątki nie piłeś? Co do brzeczki - słyszałem lepsze określenia. Pewien młody piwowar nazwał to coś "brzęczyk", poczym w następnym poście poprawił się przepraszając za błąd w tak kluczowym słowie. Napisał "brzęczek" Ale żeby nie było OT. Może faktycznie kluczową kwestią jest temperatura? Gęstwa zebrana dzień wcześniej i taka bryndza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Jacer, nigdy pięćdziesiątki nie piłeś? Ano tak. No to jak już napisałem maławo. Więc startują jak startują. Nic nie dodawaj, jak napisał coder, cos się zaczyna dziać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Przemywałem w butli 1 litr, tak w ogóle to gęstwa pochodziła z lagerka który zszedł na burzliwej do 2,5 Blg. Na dnie fermentatora po zlaniu warki, osadu było bardzo niewiele, może 0,6- 0,7 litra. Niestety żadnego rozwarstwienia na jasną i ciemną warstwę, więc zlałem wszystko i płukałem. Otrzymaną gęstwę podzieliłem na dwa i taka ilość mi wyszła. OK, ja przemywam w 2L słoiku, ale widzę, że jakbyś nie podzielił na 2, to by było akurat. Moje lagery też startują ze 24-48h (do momentu pokazania się piany, bo oczywiście drożdże działają już wcześniej), to normalne i bezpieczne. W 10* chyba żadna bakteria palcem nie ruszy. Jak chcesz mieć pewność, że ruszy, rób szybki starter ze świeżej brzeczki z kotła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 (edytowane) U mnie Urquele wystartowały dopiero po czterech dniach, co prawda była to świeża saszetka bez startera, zadana w 18°C i prosto do lodówki(byłem bliski placzu), ale ruszyły i po 5 tygodniach burzliwa się zakończyła. aktualnie piwo jest w butelkach. Edytowane 18 Stycznia 2010 przez ro_y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekam Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 (edytowane) Spoko Zbynekk. Cierpliwości. Mi dolniaki potrafią i 3-4 dni startować. Trzymam w zimnym (aktualnie w piwnicy jest ok 8 st C). Po zaszczepieniu drożdzami od razu przenoszę do piwnicy. Na 60 ltr piwa używam tak ze 0,3 ltr gęstwy lub startera zawsze z 1 (jednej) saszetki suchych lub płynnych (ok 0,5 ltr). Zawsze mi wcześniej lub później startowało. Bez paniki Edytowane 18 Stycznia 2010 przez radekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Ja zadaje dolniaki wieczorem po warzeniu jak brzeczka ma około 21-22°C i zostawiam na noc w kuchni w temp. około 19°C - do rana spada o około 1-2 °C - zawsze rano mam już fajną piankę i wtedy przenoszę do odpowiedniej temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 zbynekkk a brzeczkę napowietrzyłeś?? Tej gęstwy to trochę maławo ,ja daję tak około 150- 200 ml i start jest po kilkunastu godz. Najdłużej startowały mi Saflagery S-23 wsypane prosto do fermentora w ~12°C ,było to coś ponad 70 godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Napowietrz a jutro z rana ukarze się super piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Ostudzoną brzeczkę przelewałem przez sito, oparte o krawędzie fermentatora, a po zadaniu gęstwy jeszcze dobrze zamieszałem chochlą. Więc z napowietrzeniem nie powinno być źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maidenowiec Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 (edytowane) Nie stwierdzam tego w swoich Pilsach. To już jest kwestia Twojego wyczulenia, a nie błędu w założeniach teoretycznych. Edytowane 18 Stycznia 2010 przez Maidenowiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Nie stwierdzam tego w swoich Pilsach. To już jest kwestia Twojego wyczulenia' date=' a nie błędu w założeniach teoretycznych.[/quote'] Być może. Ale jak wiadomo teoria nieraz się mija z praktyką. Munich Lager mają zakres temperatur od 9-13°C a przez tydzień przefermentowały mi w 5-6°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Ja zrobiłem popłuczyny po porterze i dodałem te same drożdżę i też 48 godzin i ledwo satrtują. Te drożdże tak mają i ja bym się tym nie przejmował. Tylko trochę cierpliwości i nie zaglądaj do fermentatora. Za 14 dni zlej na cichą i będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Po pięciu godzinach już wygląda obiecująco. Rano pewnie będzie piękna piana, ale limit zaglądania do fermentatora wyczerpany na tydzień. Dziękuje za porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się