buber Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Pomysł na lekkie piwo na letniego grilla, proszę o ocenę, czy będzie to w ogóle pijalne: Receptura na ok. 15 litrów, 12.5 Blg, IBU 52 3 kg pale ale Strzegom 0,3 kg karmelowy 30 Strzegom Zacieranie: 60 minut w temp. 67-68 stopni C Chmielenie: 60' - Magnum - 20 g 15' - Saaz - 25 g 5' - Saaz - 25 g Fermentowane na gęstwie z US-05 Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, nie chcę chmielić na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Pijalne pewnie będzie, ale 52 IBU przy niskim ekstrakcie to już konkretna goryczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Ja bym to zrobił na 100% pilzneńskim i mniej IBU, ale sens ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 8 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Maksimum 40 IBU? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Celowałbym bliżej 30 IBU. Raz przechmieliłem piwo i od tamtej pory wolę żeby było trochę za mało goryczkowe niż za bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Zrobiłem coś podobnego, tylko pilzneński i IBU ok 25-30. Będzie gotowe w połowie maja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roberto89 Opublikowano 14 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Ja bym celował w IBU 40-45 ale to raczej kwestia gustu. Słody bym zostawił tak jak są. buber 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 14 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Już uwarzone. IBU wyszło 38 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się