Jump to content

Po raz kolejny ... fermentacja nie ruszyła. Wiem, że temat wałkowany ileś już razy


Recommended Posts

ale sprawa pilna, a mało czasu. Wczoraj uwarzyłem stouta wędzonego, skład:

wędzony 4kg

czekoladowy ciemny 200g

kawowy 200g

palone ziarno jęczmienia 100g

drożdże wyeast 1728 scottish ale.

Dwie sprawy. 

Po 1 nie zrobiłem właściwego starteru bo saszetka napuchła dopiero wczoraj. Zrobiłem tak, że odlałem litr brzeczki po wysładzaniu, zagotowałem, wlałem do kolby i po ostudzeniu do ok. 20 st. wlałem zawartość saszetki i co chwile mieszałem w celu napowietrzenia.

Ten pseudo starter schłodziłem do ok. 15 st. i zadałem do brzeczki 15blg o temp. również 15st. Fermentor zaniosłem do piwnicy gdzie jest temperatura 17st.

Po 2 widzę teraz na stronce sklepu internetowego - słód wędzony steinbach użycie do 50% zasypu.

 

Właśnie poszedłem do piwnicy i niestety fermentacja nie ruszyła, zrobiłem pomiar, piany brak, ogólnie cisza na morzu. Pewnie te dwie wspomniane sprawy są tego przyczyną albo bardziej ta druga. Co sądzicie ??

Co mogę zrobić, żeby coś jeszcze z tego wyszło ?????? 

 

Link to comment
Share on other sites

Słód wędzony nie ma nic do tego.

Jak stare były drożdże? (piszesz że saszetka długo puchła), Jak długo kręciłeś ten "starter"?

 

Tak w ogóle, to czekaj cierpliwie - 24h lag (tak zrozumiałem z opisu) to jeszcze nic strasznego :)

Możesz się uzbroić w jakieś suchary na wszelki wypadek.

Link to comment
Share on other sites

Ten starter to Ci nie wyszedł :) Zakładamy, że wlałeś zawartość saszetki wprost do fermentora. Musisz czekać. Teraz już nic nie zrobisz.

 

Pojawiła się jakaś warstwa drożdży na dnie fermentora? Napowietrzałeś brzeczkę przed zadaniem drożdży?

Link to comment
Share on other sites

Fermentacja ruszyła, alarm odwołany  :). Drożdże ze stycznia, puchły 3 dni, brzeczka napowietrzona. Ogólnie wszystko robiłem tak jak zawsze tylko z tym starterem się nie zgrało czasowo. Oby się nie zakaziło bo w piwnicy otworzyłem fermentor. Dzięki za pomoc.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.