Dr_Herman Posted May 16, 2016 Share Posted May 16, 2016 ale sprawa pilna, a mało czasu. Wczoraj uwarzyłem stouta wędzonego, skład: wędzony 4kg czekoladowy ciemny 200g kawowy 200g palone ziarno jęczmienia 100g drożdże wyeast 1728 scottish ale. Dwie sprawy. Po 1 nie zrobiłem właściwego starteru bo saszetka napuchła dopiero wczoraj. Zrobiłem tak, że odlałem litr brzeczki po wysładzaniu, zagotowałem, wlałem do kolby i po ostudzeniu do ok. 20 st. wlałem zawartość saszetki i co chwile mieszałem w celu napowietrzenia. Ten pseudo starter schłodziłem do ok. 15 st. i zadałem do brzeczki 15blg o temp. również 15st. Fermentor zaniosłem do piwnicy gdzie jest temperatura 17st. Po 2 widzę teraz na stronce sklepu internetowego - słód wędzony steinbach użycie do 50% zasypu. Właśnie poszedłem do piwnicy i niestety fermentacja nie ruszyła, zrobiłem pomiar, piany brak, ogólnie cisza na morzu. Pewnie te dwie wspomniane sprawy są tego przyczyną albo bardziej ta druga. Co sądzicie ?? Co mogę zrobić, żeby coś jeszcze z tego wyszło ?????? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
obywatelLC Posted May 17, 2016 Share Posted May 17, 2016 Słód wędzony nie ma nic do tego. Jak stare były drożdże? (piszesz że saszetka długo puchła), Jak długo kręciłeś ten "starter"? Tak w ogóle, to czekaj cierpliwie - 24h lag (tak zrozumiałem z opisu) to jeszcze nic strasznego Możesz się uzbroić w jakieś suchary na wszelki wypadek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelH Posted May 17, 2016 Share Posted May 17, 2016 Ten starter to Ci nie wyszedł Zakładamy, że wlałeś zawartość saszetki wprost do fermentora. Musisz czekać. Teraz już nic nie zrobisz. Pojawiła się jakaś warstwa drożdży na dnie fermentora? Napowietrzałeś brzeczkę przed zadaniem drożdży? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr_Herman Posted May 17, 2016 Author Share Posted May 17, 2016 Fermentacja ruszyła, alarm odwołany . Drożdże ze stycznia, puchły 3 dni, brzeczka napowietrzona. Ogólnie wszystko robiłem tak jak zawsze tylko z tym starterem się nie zgrało czasowo. Oby się nie zakaziło bo w piwnicy otworzyłem fermentor. Dzięki za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.