Boruc Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Witam, dopiero zarejestrowałem się na forum więc nie bijcie za powielanie pewnie tysięczny raz tematu ale ciężko mi na razie się tu odnaleźć . Zacznę tak, ugotowałem już dwa swoje piwa pierwsze wyszło bardzo dobre, zaś drugie witbier jakiś taki dziwny jakby ktoś z wrocławia chciał spróbować chętnie podrzucę butelkę w celu poznania opini, oba piwa gotowałem bez pokrywki ponieważ takiej nie posiadam, dzisiaj zapragnąłem taką zdobyć lecz nie wie gdzie ale mniejsza o to, czy gotując piwo ciągle przykryte / na pewno ograniczę ogromne straty ciepła / nie stanie się gorsze? Czy gotowanie bez pokrywki usuwa negatywne aromaty czy coś ? Gdzieś kiedyś słyszałem że podczas gotowania własnie uwalniane do powietrza są jakieś negatywne związki, czy to prawda ? Jak tak to jak z tym walczyć kiedy już nabędę pokrywkę?. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadi Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 To zależy jak kolega robi piwo. Jak z brewkitów to można gotować pod przykryciem, zaoszczędzi się troche energii, a wszelkie 'złe' związki i tak już poszły w atmosfere w procesie produkcji brewkitu. Jak kolega robi ze słodu czyli z zacieraniem to gotować brzeczkę należy bez przykrycia aby 'złe' związki (głównie chodzi o DMS) mogły sobie uciec w atmosferę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 (edytowane) nie bijcie za powielanie pewnie tysięczny raz tematu ale ciężko mi na razie się tu odnaleźć Opis podforum: Najlepsze miejsce do pisania i czytania dla początkujących piwowarów. Pisz, jeżeli nie znalazłeś nigdzie odpowiedzi. jakby ktoś z wrocławia chciał spróbować chętnie podrzucę butelkę w celu poznania opini, http://www.piwo.org/topic/10008-piwny-depozyt-wroclaw/ Czy gotowanie bez pokrywki usuwa negatywne aromaty czy coś ? Tutejsza wiki mówi: Przyczyny powstania DMS warzenie z zasypem dużej ilości pilzneńskiego słodu zbyt niska temperatura wysładzania (poniżej 70°C), mało gwałtowne lub zbyt krótkie wrzenie brzeczki gotowanie brzeczki pod przykryciem zbyt powolne chłodzenie brzeczki (w zakresie temperatur 90-70 stopni) zakażenie bakteryjne w brzeczce, głównie Obesumbacterium Proteus i Hafnia Edytowane 21 Maja 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boruc Opublikowano 21 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Gotuję z zacieraniem, dziękuje za odpowiedzi. W takim wypadku jak uniknąć tak ogromnych strat ciepła jak trzeba gotować bez przykrywki żebym "DMSy" się uwolniły ? bo przez to gotowanie bez pokrywki zazwyczaj odparowuje mi strasznie dużo wody, a chłodnicy nie mam więc kolejnym minusem jest chłodzenie w wannie dłuuuugo trwałe. Co jakiś czas zdejmować pokrywkę, uchylić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Gotować bez pokrywki, a straty w gotowaniu uwzględnić w planowaniu warki. Tego fragmentu z chłodzeniem nie za bardzo rozumiem, co ma do tego pokrywka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boruc Opublikowano 21 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Pokrywka nic, - zbyt powolne chłodzenie brzeczki (w zakresie temperatur 90-70 stopni), kolejne źródło tych DNSów u mnie tak jak napisałem kolejny minus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebeQ Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 (edytowane) Ja chłodzę w wannie i DMSu u siebie nie zaobserwowałem. Tutaj istotne jest szybkie zejście z temperaturą brzeczki poniżej 70 stopni i wanna imho robi robotę. Chłodnicę pewnie zakupię gdyż ma lepszą wydajność. Co do pokrywki, w czasie podgrzewania brzeczki do temperatury wrzenia używam pokrywki, a potem to już zgodnie ze sztuką pokrywka idzie na bok. Aby poprawić wydajność grzania ostatnio owinąłem garnek kocem (kuchnia elektryczna, NIE stosować na gazowej ), pomogło. Edytowane 21 Maja 2016 przez SebeQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadi Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 bo przez to gotowanie bez pokrywki zazwyczaj odparowuje mi strasznie dużo wody, Generalnie o to chodzi żeby brzeczka się nieco zagęściła (po filtracji i wysłodzeniu odbiera się sumarycznie większą ilość brzeczki niż potrzeba do fermentacji). Normalną ilością przy niezbyt burzliwym gotowaniu jest ubytek 2-3 litry wody przez parowanie na godzinę (gotowanie nie musi być jakoś super mocno burzliwe). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 kolejne źródło tych DNSów DNS - Domain Names System DMS - Dimetylosiarczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 DNS - Domain Names System Jest też kolega Kamil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się