Marval Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Witajcie! Ostatnio zastanawiałem się nad tym co różni te dwa style piwa, east coast i west coast IPA oczywiście wiem, że są to style typowo amerykańskie, więc amerykańskie chmiele i te sprawy... Ale czym konkretnie się różnią? I w zasadzie czym różnią się od AIPA? Szukałem na necie, ale odpowiedzi nie znalazłem. Może odpowiedź zachęci mnie do uwarzenia tego stylu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Oba są odmianami AIPA. East coast powinno być bardziej słodowe, czasami karmelowe (oczywiście nadal z dominującym chmielem), a west coast jest bardzo wytrawne i chmielowe, z jak najmniejszą słodowością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marval Opublikowano 25 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 A, rozumiem dzięki wielkie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 (edytowane) NEIPA (New England IPA) jest mętny. Jest troche słodkie. Dużo ludzi używają słów "Juicy" (soczysty). Chmiel ma smak jak owoce tropikalne, albo cytrusowy. Edytowane 25 Maja 2016 przez BretBeermann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi