Eselchen Opublikowano 20 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 Czy byliby jacyś chętni na PCB do BrewManiac od Vito's ? Będę zlecał ich wykonanie i mogę więcej zamówić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 20 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 Nie lepiej już craftbeerpi zbudować? Cena podobnie wyjdzie a dużo lepsze i większe community i cały czas coś nowego wychodzi, pluginy, updaty. Vito chyba już też nie wspiera za bardzo tego projektu na rzecz brewpiless. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 20 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 (edytowane) 11 minut temu, Gwynbleidd napisał: Nie lepiej już craftbeerpi zbudować? Cena podobnie wyjdzie a dużo lepsze i większe community i cały czas coś nowego wychodzi, pluginy, updaty. Vito chyba już też nie wspiera za bardzo tego projektu na rzecz brewpiless. Craftbeerpi już mam. Chyba większą frajdę sprawia mi składanie sterowników niż samo warzenie Edytowane 20 Grudnia 2017 przez quattro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Rosiak Opublikowano 20 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 Craftbeerpi już mam. Chyba większą frajdę sprawia mi składanie sterowników niż samo ważenie Ja mam to samoWysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 20 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 Haha ja mam to samo, nawet nie miałbym gdzie ich użyć wszystkich tych co mam w domu. Proponuję iść dalej z DIY. Z ESP można cuda zrobić. Na już mam nawet miernik jakości powietrza na WiFi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burymichu Opublikowano 20 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 Czyli nie jestem sam U mnie to równoważne przyjemności I know that you believe you understand what you think I said, but I'm not sure you realize that what you heard is not what I meant. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
330ml Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Dnia 20.12.2017 o 15:45, quattro napisał: Czy byliby jacyś chętni na PCB do BrewManiac od Vito's ? Będę zlecał ich wykonanie i mogę więcej zamówić. Jestem chętny na jedną sztukę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flbc.piaseczno Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Jest gdzieś opis co te cudo potrafi? Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarekw Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Poproszę jedną sztukę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Dnia 7.01.2018 o 22:35, 330ml napisał: Jestem chętny na jedną sztukę 2 godziny temu, Jarekw napisał: Poproszę jedną sztukę. Trochę to potrwa, bo muszę trochę przeprojektować płytkę, a obecne nie mam zbytnio czasu na „zabawę”. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał W Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Jak bedziesz zamawial prosze tez dopisz mnie do listy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarnydlk Opublikowano 14 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 (edytowane) W chwili obecnej kończę składać kociołek. Został mi do zrobienia jeszcze filtr z rurek. Mam lekki problem z ustawieniami PID. Działam na ardbirze i zastanawiam się czy nie wgrać ardrimsa albo "przewarkować" trochę na ardbirze i przejćć na brewmaniac. W chwili obecnej sprawdzałem ustawienia P=50, I=1, D=30. Bardzo długo trwa dojście zadanej do temperatury(PID dla mnie to trochę czarna magia) Sprawdzę ustawienia 100, 20, 5 - ktoś gdzieś na zagranicznym forum podał takie ustawienia dla grzałki 2 kw (moja to 1,8 kw) Przez sterownik idzie zasilanie mieszadła - podpięte pod pompę w ardbir. Przed samym mieszadłem jest regulator obrotów. Pytanie dla bardziej zaprzyjaźnionych z programem - przy włączeniu trybu auto program kilka razy(chyba 5) włącza i wyłącza pompę. Czy można to wyłączyć ? Wejścia: Zasilanie 220 v Zasilanie 12v Wyjścia: Zasilanie grząłki Zasilanie mieszadła Czujnik temp i parę zdjęć sterownika: Edytowane 14 Marca 2018 przez czarnydlk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
330ml Opublikowano 24 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 Dnia 11.01.2018 o 21:39, quattro napisał: Dnia 7.01.2018 o 22:35, 330ml napisał: Jestem chętny na jedną sztukę Dnia 11.01.2018 o 19:09, Jarekw napisał: Poproszę jedną sztukę. Trochę to potrwa, bo muszę trochę przeprojektować płytkę, a obecne nie mam zbytnio czasu na „zabawę”. Już nieaktualne, zmajstrowałem sam płytkę i cały sterownik wzorując się na sterowniku kolegi Sławmir -dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copytko Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 Dnia 20.12.2017 o 16:57, quattro napisał: Craftbeerpi już mam. Chyba większą frajdę sprawia mi składanie sterowników niż samo warzenie Może odkopuję temat po pół roku, ale kiedyś zacząłem pisać oprogramowanie do swojego serownika bazowanego na ArdBir, ale nie za bardzo znam się na elektronice żeby to złożyć. Dołożyłem komunikację z serwerem, więc dochodzi moduł wifi. SKoro Cię jara bardziej składanie sterowników, to może chciałbyś pomóc w czymś takim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 28 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 Cos podobnego jest juz -> Brewmaniac chyba. Dodatkowo teraz bez problemu mozna isc w craftbeerpi bo cena Pi zero W jest niska a spelnia wymagania, soft jest fajnie napisany, ma duzo wieksze mozliwosci niz te oparte na Arduino czy ESP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Jakby komuś nie robiła klawiatura w ArdBir, albo szalało, to proponuję równolegle do każdego przycisku wlutować kondensator 1 nF (oznaczenie 102) lub podobny malutki. Taki prostacki "sprzętowy debouncing" zlikwidował problemy typu "raz przycisnąłem a zareagował jakbym 20x kliknął" w moim ArdBirze. bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 2 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 (edytowane) Ardbir zaciera jak trzeba, ale to soft do "jednogarnkowej" warzelni, więc po mashoucie: 1.pyta czy wyciągnąłeś już kosz z młótem (lub nie pyta, w zależnosci od ustawień) 2. podaje pełną moc na grzałki przy czym tego drugiego wyłączyć się już nie da i trzeba czuwać przy zacieraniu. Ja mam trójgarnkową, więc w tym czasie już wolałbym mieć brzeczkę w kotle warzelnym i chciałbym czyścić kadź zacierną. Jak nie wyłączę kompa w porę, to któregoś pięknego poranka przypalę młóto i/albo albo sfajczę grzałki. W dodatku Ardbir, choć przez autora tematu wyposażony w brzęczyk, milczy jak grób zamiast donośnym "Piiiiiiii!" dawać znać o zakończeniu przerw czy całego procesu. Podjąłby się ktoś małej przeróbki oprogramowania ArdBira i zaflaszowania go do układu? Chciałbym wyrzucić fazę gotowania lub zrobić możliwość jej wyłączenia oraz mieć alarm dźwiękowy chociaż po mashoucie. Menu może być po angielsku lub z tłumaczeniem na polski, ewentualnie mogę pobrać kod i te stringi przetłumaczyć, a do przeróbki podesłać na maila. Nie kodowałem z 8 lat i robienie sobie całego środowiska na kompie + parotygodniowy kurs przypominający żeby wywalić jedną funkcję z softu, nie ma większego sensu. Dlatego wolę to zlecić komuś kto się bawi Arduino. Ideałem byłaby wersja, w której PWM czy inne sterowanie grupowe rzeczywiście działa. Żebym sobie mógł podłączyć 2 grzałki po 1750 (w sumie 3500) ale puścić na nie tylko 3 kW. Bo teraz to mogę tylko w fazie warzenia ograniczyć (przynajmniej menu tak twierdzi) a w praktyce puszcza pełny sinus. Edytowane 2 Maja 2019 przez c64club Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anibus Opublikowano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 witam , moze mi ktos pomoc z plyta pcb 1.3 terragady ? problem polega na tym ze jak podlanczam zasilanie 12v to na diodach i wyjsciah mam 3.2v + , nie mam pojecia dlaczego nawet polutowalem droga plyte i to samo Z gory dziekuje za pomoc Kris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 13 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 to napiecie mierzysz na odpalonym ardbirze i otwartym czy zamknietym wyjsciu? Albo przecieka sygnal do tranzystora, albo zasilacz za slaby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anibus Opublikowano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 hej zasialnie to 12v 2A z ladowarki ( sprawdzalem tez 12v 5a i to samo ) tylko odpalony i zamkniete wyjscia i na wyjsciach mam 3.2v , jak otworze pompe lub grzalke wskakuje 12v , problem w tym ze przekaznik (fotek 40 ) puszcza sygnal na grzalke i mam 240 caly czas , polutowalem jeszcze jedna plyte i to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 13 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 a jakich uzyles tranzystorow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anibus Opublikowano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 w sumie to korzystalem z twojego opisu , tak teraz patrze i 4k7 mam z roznymi kolorami czy to normalne ? jak widac na pierwszym zdjeciu uzylem tych po prawej... nie mam juz wiecej nano wiec bede musial domowic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, anibus napisał: w sumie to korzystalem z twojego opisu , tak teraz patrze i 4k7 mam z roznymi kolorami czy to normalne ? jak widac na pierwszym zdjeciu uzylem tych po prawej... nie mam juz wiecej nano wiec bede musial domowic n Nie ma to znaczenia. Mi się natomiast wydaje, że odwrotnie tranzystory przylutowałeś. W takim przypadki kolektor masz zwarty do GND, a do emitera przykładasz potencjał, a tak zbudowany klucz tranzystorowy na tranzystorze NPN nie ma prawa poprawnie działać. Edytowane 14 Czerwca 2020 przez quattro Poprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 14 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2020 Chyba masz rację, wczenjsiej nie spojrzałem dokładnie na zdjęcie a widać że są odwrotnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anibus Opublikowano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2020 mowisz o tych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi