innerlife Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Witam, niecały tydzień temu zrobiłem sobie lekkie piwo pszeniczne z ekstraktów z nowozelandzkimi chmielami (10-11 blg). Zadałem drożdże S-33, dziś chciałem zmierzyć blg które jak się okazało w ogóle nie drgnęło... Na dodatek na powierzchni piwa znalazłem takie cos:Czy to nie jest jakaś infekcja która już teraz spisuje piwo na straty? Ewentualnie martwe drożdże? Czy spróbować napowietrzyć jeszcze brzeczkę i zadać druga saszetkę jakichś drożdży? Piwo kwasne nie jest bo próbowałem, ale może to wyjdzie z czasem?http://www12.zippyshare.com/v/I4OJcaav/file.html Spróbuje jeszcze dziś zmierzyć cukier, choć nie ukrywam ze areometr zanurzałem kilka razy, odgarnąłem lekko piane z powierzchni w cylindrze, zakręciłem nim i nie specjalnie chciał się jakoś bardziej zanurzyć. Nadmienię że nie miałem jak pilnować i sprawdzać piwa czy fermentuje bo stoi u kolegi w piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 To są drożdże, które nie opadły na dno. Ostatnio również poczyniłem warke na S-33 i miałem podobnie. Po burzliwej poprostu przelej znad osadu i po sprawie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Nie drgnęło czyli dalej jest 10-11°Blg? Nie wierzę Powierzchnia wygląda normalnie, z resztkami drożdży, na ściankach masz ślady po wysokiej pianie itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
innerlife Opublikowano 7 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Dziękuję za odpowiedzi. Pierwszy raz używam tych drożdzy, poprzednie US-05 i Danstar Notingham ładnie opadły na dno. Dla niedoświadczonego piwowara to straszny widok Nie ukrywam że udało mi się napowietrzyć brzeczkę jak nigdy przy tym nie brudząc całej kuchni Powstała piana była faktycznie wysoka, około 10-15 cm, to jak brzeczka zachowywała się podczas fermentacji to nie wiem, ale brak piany po niecałym tygodniu faktycznie by wskazywał ze fermentacja była lub nie zaszła... bo te blg... Martwi mnie to, może źle zmierzyłem, nie wiem... Spróbuję jeszcze dziś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Jak była piana na 10cm i drożdże po tym wyglądają tak jak na zdjęciu to założę się że już jest po fermentacji. Wszystko wygląda ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
innerlife Opublikowano 7 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Ok, sprwadze w zwiazku z tym balingomierz w chlodnej wodzie czy nie jest z nim cos nie tak, a pozniej jeszcze raz zmierze blg piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Podczas pomiaru zwróć też uwagę aby bąbelki CO2 nie obkleiły balingomierza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regis Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Używałem niedawno tych samych drożdży, pszeniczne 12 blg, trzeciego dnia zrobiłem pomiar i było 3,7, więcej już nie spadło. Jeśli brzeczka nie jest słodka, to drożdże musiały zjeść cukier i coś z pomiarem po prostu nie wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
innerlife Opublikowano 7 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Używałem niedawno tych samych drożdży, pszeniczne 12 blg, trzeciego dnia zrobiłem pomiar i było 3,7, więcej już nie spadło. Jeśli brzeczka nie jest słodka, to drożdże musiały zjeść cukier i coś z pomiarem po prostu nie wychodzi. No nie jest słodka, ani kwaśna. Nieco wodnista bo ekstrakt malutki, ale z przyjemna wyczuwalna goryczka. W takim razie cos z pomiarem? Ok, zaraz koncze prace i lece sprawdzic blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
innerlife Opublikowano 7 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Ok, jak sie okazało BLG jest juz na poziomie 3 Coś musiałem źle robić z pomiarem... W każdym razie, z tego co czytam to średnie odfermentowanie tych drożdzy wynosi około 70% więc teoretycznie mniej z 11 blg już nie zejdzie, ale przelałem na cichą więc może coś sobie jeszcze drożdżaki dojedzą, a na pewno licze na to że opadną nieco na dno. Dzięki za pomoc ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się