dwesoly Opublikowano 12 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2016 Tak sobie wymysliłem, że jezeli pod koniec wysładzania mamy odebrane do osobnego naczynia 5l brzeczki o zbyt małym ekstrakcie, to czy jest sens to zawrócić i wysładzać tym płynem jeszcze raz? Czy to zwiekszy ekstrakt? Planuje to sprawdzić na własnej skurze, ale chciał bym usłyszeć na ten temat opinię kogoś bardziej doświadczonego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 12 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2016 weź to sobie przeczytaj jeszcze raz i pomyśl co napisałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 12 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2016 Czytam i dalej nie wiem czy jest szansa, że brzeczka przefiltrowana ponownie przez młóto nasyci się bardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 12 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2016 Gdybyś chociaż raz poczytał wiki to pewnie byś zauważył że nie wysładzamy zbyt nisko żeby nie wypłukiwać tanin i garbników Twój pomysł polega na tym, że jak już jest źle to czemu by nie spróbować zrobić jeszcze gorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 12 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2016 Czytam i dalej nie wiem czy jest szansa, że brzeczka przefiltrowana ponownie przez młóto nasyci się bardziej Gdyby tak było to w przypadku mocniejszych piw wystarczyłoby cały czas zawracać brzeczkę i ekstrakt ładnie by sobie rósł, niestety tak nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 12 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2016 Mnie w tej "skurze" jest do warzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebeQ Opublikowano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Podepne sie pod temat. Robilem wczroaj swoja 4 warke i cos poszlo nie tak z wysladzaniem. Po przeanalizowaniu tematu doszedlem do wniosku ze mluto mi sie ciut nierowno ulozylo na dnie ale tez wysladzalem zbyt chlodna woda. Niestety poraz pierwszy przygotowalem sobie wode przed filtracja i nie pomyslalem ze woda moze wystygnac i ze trzeba ja podgrzewac - zacmienie jakies spowodowane chyba puzna pora. Wnioski na przyszlosc juz sa, pytanie teraz jak piwo uratowac. Mam 24l brzeczki o 7blg a mam uzyskac 20l o blg 12 (4 litry odparuje sie podczas gotowania). Zastanawialem sie czy, skoro wysladzanie nie bylo zbyt wydajne, da rade zlac filtrat do mluta, podgrzac do 78 stopni i jeszcze raz wyslodzic ale tym razem woda o odpowiedniej temperaturze? Czy pozwoli to wyciagnac brakujacy cukier? Obawiam sie, tak jak ktos wyzej wspomnial, wyplukania garbnikow etc. (o ile jeszcze ich nie wyplukalem). Inna mozliwoscia bedzie odparowanie jakichs 8l wody, zmierzenie ekstraktu i ew. poratowanie sie troche cukrem.PS: przepraszam za brak PL znakow ale z pracy pisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Podepne sie pod temat. Robilem wczroaj swoja 4 warke i cos poszlo nie tak z wysladzaniem. Po przeanalizowaniu tematu doszedlem do wniosku ze mluto mi sie ciut nierowno ulozylo na dnie ale tez wysladzalem zbyt chlodna woda. Niestety poraz pierwszy przygotowalem sobie wode przed filtracja i nie pomyslalem ze woda moze wystygnac i ze trzeba ja podgrzewac - zacmienie jakies spowodowane chyba puzna pora. Wnioski na przyszlosc juz sa, pytanie teraz jak piwo uratowac. Mam 24l brzeczki o 7blg a mam uzyskac 20l o blg 12 (4 litry odparuje sie podczas gotowania). Zastanawialem sie czy, skoro wysladzanie nie bylo zbyt wydajne, da rade zlac filtrat do mluta, podgrzac do 78 stopni i jeszcze raz wyslodzic ale tym razem woda o odpowiedniej temperaturze? Czy pozwoli to wyciagnac brakujacy cukier? Obawiam sie, tak jak ktos wyzej wspomnial, wyplukania garbnikow etc. (o ile jeszcze ich nie wyplukalem). Inna mozliwoscia bedzie odparowanie jakichs 8l wody, zmierzenie ekstraktu i ew. poratowanie sie troche cukrem. PS: przepraszam za brak PL znakow ale z pracy pisze. Ja bym już nic nie kombinował, normalnie zagotował i przy następnej warce skorygował błędy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się