Skocz do zawartości

Problemy z wysładzaniem


dwesoly

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie wymysliłem, że jezeli pod koniec wysładzania mamy odebrane do osobnego naczynia 5l brzeczki o zbyt małym ekstrakcie, to czy jest sens to zawrócić i wysładzać tym płynem jeszcze raz? Czy to zwiekszy ekstrakt? Planuje to sprawdzić na własnej skurze, ale chciał bym usłyszeć na ten temat opinię kogoś bardziej doświadczonego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podepne sie pod temat. Robilem wczroaj swoja 4 warke i cos poszlo nie tak z wysladzaniem. Po przeanalizowaniu tematu doszedlem do wniosku ze mluto mi sie ciut nierowno ulozylo na dnie ale tez wysladzalem zbyt chlodna woda. Niestety poraz pierwszy przygotowalem sobie wode przed filtracja i nie pomyslalem ze woda moze wystygnac i ze trzeba ja podgrzewac - zacmienie jakies spowodowane chyba puzna pora. Wnioski na przyszlosc juz sa, pytanie teraz jak piwo uratowac. Mam 24l brzeczki o 7blg a mam uzyskac 20l o blg 12 (4 litry odparuje sie podczas gotowania). Zastanawialem sie czy, skoro wysladzanie nie bylo zbyt wydajne, da rade zlac filtrat do mluta, podgrzac do 78 stopni i jeszcze raz wyslodzic ale tym razem woda o odpowiedniej temperaturze? Czy pozwoli to wyciagnac brakujacy cukier? Obawiam sie, tak jak ktos wyzej wspomnial, wyplukania garbnikow etc. (o ile jeszcze ich nie wyplukalem). Inna mozliwoscia bedzie odparowanie jakichs 8l wody, zmierzenie ekstraktu i ew. poratowanie sie troche cukrem.
PS: przepraszam za brak PL znakow ale z pracy pisze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podepne sie pod temat. Robilem wczroaj swoja 4 warke i cos poszlo nie tak z wysladzaniem. Po przeanalizowaniu tematu doszedlem do wniosku ze mluto mi sie ciut nierowno ulozylo na dnie ale tez wysladzalem zbyt chlodna woda. Niestety poraz pierwszy przygotowalem sobie wode przed filtracja i nie pomyslalem ze woda moze wystygnac i ze trzeba ja podgrzewac - zacmienie jakies spowodowane chyba puzna pora. Wnioski na przyszlosc juz sa, pytanie teraz jak piwo uratowac. Mam 24l brzeczki o 7blg a mam uzyskac 20l o blg 12 (4 litry odparuje sie podczas gotowania). Zastanawialem sie czy, skoro wysladzanie nie bylo zbyt wydajne, da rade zlac filtrat do mluta, podgrzac do 78 stopni i jeszcze raz wyslodzic ale tym razem woda o odpowiedniej temperaturze? Czy pozwoli to wyciagnac brakujacy cukier? Obawiam sie, tak jak ktos wyzej wspomnial, wyplukania garbnikow etc. (o ile jeszcze ich nie wyplukalem). Inna mozliwoscia bedzie odparowanie jakichs 8l wody, zmierzenie ekstraktu i ew. poratowanie sie troche cukrem.

PS: przepraszam za brak PL znakow ale z pracy pisze.

 Ja bym już nic nie kombinował, normalnie zagotował i przy następnej warce skorygował błędy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.