stjimmyjos Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Jak to jest z tymi wszystkimi płatkami? Z tego co widzę to twojbrowar ma dość sporą ilość rodzajów płatków np. bourbon. Czy używając płatków bourbon + moczenie ich przez pewien czas w bourbonie, da nam efekt w risie podobny do BA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marval Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Płatki dodajesz na cichą i ponoć robią robotę właśnie coś w stylu Barrel Aged, ale jakie są różnice to nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Ja bym patrzył tylko pod względem skali podpieczenia. Raczej w płatkach nie wyczujesz dużej różnicy czy są one po bourbonie czy winie, bo są wysuszone, głównie wnoszą aromaty i posmak drewna. Jak chcesz mieć płatki whisky to najlepiej sam je namocz (aż wszystko wchłoną). Różnica jest taka, że beczka oddaje więcej aromatów z tego co w niej było wcześniej, natomiast płatki raczej głównie drewno, z delikatnym posmakiem tego w czym macerowałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyzaku Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Trzeba uważać z ilością płatków dodawanych, mają one dużą powierzchnię, a dyfuzja jest zjawiskiem powierzchniowym - to znaczy, że związki z nich przenikają do piwa szybciej i w większych ilościach niż np. dla beczki czy np. kostek dębowych. Z tego co udało mi się wywnioskować, z wypowiedzi na forum, lepiej sypnąć mniej, a na dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Płatki były dodane w tegorocznym Grand Prix, dały super wanilię. Drewna nie wyczułem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luqas van Dred Opublikowano 18 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 A ile najlepiej dodac na 20l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 18 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 Zależy jakie płatki, jakie piwo i co chcesz uzyskać, ja zazwyczaj dawałem 20g - 50g na 20 litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 18 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 Ilość ok. Doświadczenie mówi mi żeby moczyć każde płatki (no może poza małymi ilościami do lambiców), nawet zwykłe w czystej wódzie - potem płatki do piwa a alko w zlew (no chyba, że chcesz kaca to w gardło). Pozbywamy się tak ponad połowy tanin. Robiłem w ten sposób Wee Heavy z płatkami moczonymi w koniaku i kokos bajka, zupełnie jak w komercyjnych piwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 18 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 (edytowane) Zacznij od 1g płatków na 1 litr piwa. Osobiście moczę w whisky/bourbonie 2-4 tygodnie i potem wlewam całość na cichą. W Świątecznym (imperial stout 18Blg) średnio opiekane płatki dały mi bardzo przyjemną wanilię, a piwko wygrało jedną z rund Świętokrzyskiej Ligi Piwowarów Domowych. Ostatnio natomiast dawałem właśnie takie płatki Bourbon i różnią się zapachem bardzo mocno od zwykłych opiekanych (lekko i mocno). RIS po miesiącu spędzonym z nimi smakował mega - szkoda, że pewnie się jeszcze mocno zmieni po leżakowaniu. Oby w dobrym kierunku Edytowane 18 Czerwca 2016 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stjimmyjos Opublikowano 19 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Ilość ok. Doświadczenie mówi mi żeby moczyć każde płatki (no może poza małymi ilościami do lambiców), nawet zwykłe w czystej wódzie - potem płatki do piwa a alko w zlew (no chyba, że chcesz kaca to w gardło). Pozbywamy się tak ponad połowy tanin. Robiłem w ten sposób Wee Heavy z płatkami moczonymi w koniaku i kokos bajka, zupełnie jak w komercyjnych piwach. Koniak daje także takie kokosowe posmaki? Jakie jeszcze inne alko? Piłem komercyjne piwo z beczki po rumie i był właśnie ten kokos, piękny zapach do risa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Piłem komercyjne piwo z beczki po rumie i był właśnie ten kokos, piękny zapach do risa taka mała uwaga, płatki może i są z beczki, ale to nie beczka w rzeczy samej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 http://www.piwo.org/topic/13802-browar-bad-to-the-bone/page-11?do=findComment&comment=393600 miałem okazję spróbować tego piwka, w smaku świetnie, jak SM z Islay. torfowość bardzo dobrze wyczuwalna. bardzo mi zasmakowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stjimmyjos Opublikowano 19 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Piłem komercyjne piwo z beczki po rumie i był właśnie ten kokos, piękny zapach do risa taka mała uwaga, płatki może i są z beczki, ale to nie beczka w rzeczy samej Wiadomo - ale ciekawi mnie czy podobny efekt kokosa czy inne posmaki charakterystyczne dla beczek da się osiągnąć w browarze domowym za pomocą płatków i porządnego moczenia w danym alko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 20 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 (edytowane) Ilość ok. Doświadczenie mówi mi żeby moczyć każde płatki (no może poza małymi ilościami do lambiców), nawet zwykłe w czystej wódzie - potem płatki do piwa a alko w zlew (no chyba, że chcesz kaca to w gardło). Pozbywamy się tak ponad połowy tanin. Robiłem w ten sposób Wee Heavy z płatkami moczonymi w koniaku i kokos bajka, zupełnie jak w komercyjnych piwach. Koniak daje także takie kokosowe posmaki? Jakie jeszcze inne alko? Piłem komercyjne piwo z beczki po rumie i był właśnie ten kokos, piękny zapach do risa Z tego co piłem to tak. Tak jak typową dla Bourbonu jest wanilina, tak dla Koniaku kokos. Oczywiście to siew pewnym stopniu może przenikać, czasami są wyjątki. Rum to dla mnie zazwyczaj owocowość lub nuty ziołowe. Wanilinę wnosi także Whisky, ale zazwyczaj mniej, w dodatku z mokrym drewnem. Bardzo fajne, typowo winogronowe, słodkie nutki wprowadza Grappa i Armaniak. Edytowane 20 Czerwca 2016 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Revolut Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Nieco odkopię temat: Planuję użyć płatków "bourbonowych" i zastanawiam się czy takie gotowe płatki, powstałe po zmieleniu beczki, jakich jest mnóstwo na rynku, czy dają radę? Wiadomo, że najlepiej będzie zrobić takie płatki na zasadzie maceracji - ale zakładając, że takie samodzielnie zrobione płatki dają smak i aromat 10/10, to czego spodziewać się po takich gotowcach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luqas van Dred Opublikowano 17 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 Ile dać płatków średnio opiekanych do RIS-a? Będę chciał moczyć miesiąc w koniaku. Czy może użyć mocno palonych? Jest jakaś różnica między amerykańskimi i francuskimi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 17 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 Jestem jednym z tych ludzi którym whisky "jeszcze" nie smakuje. Może chodzi o wiek Piłem raz piwo trzymane w beczce po whisky i ten dość charakterystyczny posmak był dla mnie wyczuwalny, wiec beczka też daje jakieś aromaty. Być może tak jak kolega napisał ten proces jest dużo wolniejszy. Gdzieś na jakimś filmie na YT widziałem że ten alcohol w którym macerowały się płatki też powinno się dodać bo jest w nim najwięcej aromatów, hmm ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 17 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek4251 Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Nie było by najbardziej zbliżone do orginału dodanie płatķów do kega na np 7 miesięcy? Pozniej by wystarczyło tylko przelać złączkami do drugiego kega za pomocą połączenia 2x out, z tym ze w obu beczkach było by cisnienie i poprzez drobne upuszczanie z kega docelowego piwo by sie przelało. Nie wiem czy dobrze kombinuje i na ile i jakie płatki były by najlepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się