Lajla Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Witam, niedawno postanowiłam uważyć swoje pierwsze piwko i mam pewien problem. Podobne tematy były wałkowane już kilka razy ale nigdzie nie widziałam żeby ktoś miał dodatkowo problem z temperaturą więc wole się upewnić co do mojego konkretnego przypadku. Ale od początku Użyłam ekstraktu piwa irish stout oraz ekstraktu słodowego niechmielonego, wszystko zgodnie z instrukcjami, wyszło 23 litry brzeczki o blg 13,5, gdy miała około 25 stopni dodałam wcześniej uwodnione drożdze, zaczeło pracować po kilku godzinach. Niestety trafiłam na całkiem spory upał i drugiego dnia po powrocie z pracy zastałam w domu 25 stopni a brzeczka osiągneła temperature 28-29 stopni. Schłodziłam ją wstawiając fermentor do miski z zimną wodą i temperatura zeszła do 25-26 stopni. Nastepnego dnia bulgotanie wyraźnie zwolniło, piana zaczeła niknąć pobrałam próbke i wyszło 5 blg. Przez następne dni bulgotanie było dalej bardzo powolne, raz na 10-15 minut, temperatura brzeczki utrzymuje się w granicach 23-24 stopni, dzisiaj mija 7 dzień blg nie spada i utrzymuje sie na poziomie 5. Chciała bym się dowiedzieć czy jest jeszcze szansa żeby blg spadło do 1 jak jest podane w instrukcji, czy może można je już butelkować za kilka dni nie przejmując się tym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Przy takiej temperaturze jest już posprzątane. Ale na wszelki wypadek odczekaj jeszcze parę dni i butelki. Choć raczej cudów się po tym piwie nie spodziewaj. Skrzynia styropianowa i mrożone butelki z wodą. To rozwiąże Twój problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Chciała bym się dowiedzieć czy jest jeszcze szansa żeby blg spadło do 1 jak jest podane w instrukcji, Instrukcja jest tylko podpowiedzią, nie wyrocznią. Nikt nie jest w stanie przewidzieć jakie warunki ma poszczególny piwowar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lajla Opublikowano 16 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Ok, dziekuje za odpowiedzi. W obecnym stanie "piwo" jak na mój niewyrafinowany gust jest całkiem smaczne. Poczekam jeszcze z 3-4 dni, zabutelkuje i zobacze co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się