Samael Opublikowano 20 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 Stworzylem takie cos,ale nie wiem czy bedzie pijalne Ingredients:------------8,00 g Gypsum 3,70 kg Minch Malt Hook Series Pale Malt 1,70 kg Pale Malt, Maris Otter0,50 kg Munich Malt0,50 kg Rye Malt 0,30 kg Carahell0,20 kg Caramel/Crystal Malt - 20L0,20 kg Carapils (3,0 EBC) 35,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min 20,00 g Marynka [8,80 %] - Boil 45,0 min 25,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 30,0 min 10,00 g Marynka [8,80 %] - Boil 20,0 s1,25 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15,0 mins) 22,00 g Lublin [4,50 %] - Boil 15,0 min 23,00 g Lublin [4,50 %] - Boil 5,0 min20,00 g Iunga [11,00 %] - Steep/Whirlpool 10,0 20,00 g Lublin [4,50 %] - Steep/Whirlpool 10,0 20,00 g Marynka [8,80 %] - Steep/Whirlpool 10,0 1,0 pkg US West Coast Yeast (Mangrove Jack's #M4 Yeast 19 -15,00 g Lublin [4,50 %] - Dry Hop 4,0 Days Hop 15,00 g Marynka [8,80 %] - Dry Hop 4,0 Days Hop 10,00 g Iunga [11,00 %] - Dry Hop 4,0 Days Hop Slodow i chmieli mam pod dostatkiem,a wrecz musze sie pozbywac, wiec troche szastam Piwo chce aby mialo lekkie cialko i zatre je wg beersmitha w 64 stopniach. Prosze o rady i sugestie. Dziekuje z gory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 Lekkie ciało i pół kilograma jasnych karmeli? Btw, Iunga z 11% ak czy Marynka z 8,8% ak świadczy o tym, że ktoś leci sobie w wała, albo sprzedawca, albo producent który wcisnął ściemę nieogarniętemu sprzedawcy. Zeszłoroczne chmiele mają dużo niższe zawartości ak (Iunga niecałe 8%, marynka koło 6%), a wyciągnięcie z Lubelskiego 4,5% ak w ogóle nie świadczy zbyt dobrze i szkoda to komentować... Na moje oko - chmiele są z Powiśla (taka firma zajmująca się produkcją granulatu), a tu z jakością bywa różnie, więc nie nastawiaj się na jakieś świetne rezultaty. Łodyga, trawa, ściaganie - jest spora szansa że wystąpią. Co do receptury po co gotować 45' czy 30'? Dodatkowych efektów to nie da. 60-15-5-0 albo jeszcze prościej (ja tak stosuję) 60-10-0. Za dużo chmieli goryczkowych. 40-50gr Iunga na 60min to będzie wystarczająco dużo, goryczka będzie solidna. No i na zimno, wrzuć sumarycznie tak 70gr, obecnie trochę mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 (edytowane) prawie się zgadza z tym, że była w tym roku bardzo dobra iunga z suchodołów koło 12 alfa z tym, że w cenie zaporowej amerykańskiej, mimo to i tak się rozeszła, ale wątpię aby jakiś sklep piwowarski kupił Edytowane 21 Czerwca 2016 przez dhanab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 Btw, Iunga z 11% ak czy Marynka z 8,8% ak świadczy o tym, że ktoś leci sobie w wała, albo sprzedawca, albo producent który wcisnął ściemę nieogarniętemu sprzedawcy Cztery chyba największe/ najpopularniejsze na rynku sklepy umieszczone w porównywarce cen http://cml.dokuro.org/beer/: Zbiór deklarowany 2015: Iunga: HB: 10 szyszka & 11,6 granulat; CP: 11,6 granulat; TB: 11 granulat; AP: 10,8 granulat.Marynka: HB: 9,5 szyszka & granulat; CP: 9,5 granulat; TB: 10,5 granulat & 9 szyszka; AP: 9,4 granulat Mówisz, że najwięksi gracze w detalu dali się wydupczyć jak jeden szczeniaczek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 Jak wszyscy biorą z jednego źródła to co w tym dziwnego? Nikt nie próbuje partii przed zakupem, o ile mi wiadomo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 21 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 (edytowane) Dzieki za porady. Iunga, Lubelski i Marynka z jednego sklepu wroclawskiego Alfakwasy sa z etykiety,wiec nic nie poradze To ile tych karmeli ma dac, zeby bylo ok ? Edytowane 21 Czerwca 2016 przez Samael Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 prawie się zgadza z tym, że była w tym roku bardzo dobra iunga z suchodołów koło 12 alfa SCF to miało? 12%ak z Iungi przy takiej suszy co nawiedziła Lubelszczyzną w 2015? To musi być wybitny chmielarz, którego z chęcią poznam . Mówisz, że najwięksi gracze w detalu dali się wydupczyć jak jeden szczeniaczek? Znajomość niuansów rynku polskich chmieli niekoniecznie musi być bliska dla kierowników sklepów dla domowych piwowarów. Po prostu, mając szeroki asortyment, wyłapanie producenta który czasem wciska kit nie jest prostym zadaniem, szczególnie gdy posiada odpowiednie certyfikaty, atesty oraz badania. Szczególnie, gdy cenowo wygrywa z pozostałymi producentami... Co tu dużo pisać - przez długi czas miałem bardzo kiepską opinię o polskich chmielach, dopóki nie dostałem szyszek bezpośrednio od plantatora. I wtedy okazało się, że to co kupowałem wcześniej u "największych graczy" było nieporównywalnie gorsze... Z drugiej strony, zastanawiam się jakimi ilościami polskiego granulatu obracają w ciągu roku "najwięksi gracze w detalu"? Po 10kg każdej odmiany? Dzieki za porady. Iunga, Lubelski i Marynka z jednego sklepu wroclawskiego Alfakwasy sa z etykiety,wiec nic nie poradze To ile tych karmeli ma dac, zeby bylo ok ? Generalnie, stosuję zasadę: 90% podstawowych, 10% słodów specjalnych. W tym przypadku, mając w zasypie MO i monacha, skroiłbym karmele przynajmniej o połowę, albo w ogóle zastanowiłbym się nad wyrzuceniem z zasypu. Samael 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 22 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2016 (edytowane) Dzieki bzium zrobie jak piszesz edit: Amt Name Type # %/IBU8,00 g Gypsum (Calcium Sulfate) 3,70 kg Minch Malt Hook Series Pale Malt 1,70 kg Pale Malt, Maris Otter 0,50 kg Munich Malt (17,7 EBC) 0,50 kg Rye Malt (9,3 EBC)0,15 kg Carahell (5,9 EBC) 0,10 kg Caramel/Crystal Malt - 20L0,10 kg Carapils (3,0 EBC) Grain 8 1,5 %50,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min 1,25 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15,0 mins) 35,00 g Lublin [4,50 %] - Boil 10,0 min 35,00 g Marynka [8,80 %] - Boil 10,0 min 35,00 g Lublin [4,50 %] - Boil 5,0 min Hop 35,00 g Marynka [8,80 %] - Boil 5,0 min Hop 20,00 g Iunga [11,00 %] - Steep/Whirlpool 10,0 20,00 g Lublin [4,50 %] - Steep/Whirlpool 10,0 20,00 g Marynka [8,80 %] - Steep/Whirlpool 10,0 1,0 pkg US West Coast Yeast (Mangrove Jack's #M4 Yeast 18 -25,00 g Iunga [11,00 %] - Dry Hop 4,0 Days 25,00 g Lublin [4,50 %] - Dry Hop 4,0 Days 25,00 g Marynka [8,80 %] - Dry Hop 4,0 Days Mash Schedule: Single Infusion, Light Body Teraz ok ? Edytowane 22 Czerwca 2016 przez Samael Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 1,25 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15,0 mins) hm, producent zaleca używanie pół tabletki na ostatnie 5 min (przy 5 galonach). Poza tym, wygląda ok. Napisz koniecznie, jak wyszło piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 23 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 (edytowane) 1,25 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15,0 mins) hm, producent zaleca używanie pół tabletki na ostatnie 5 min (przy 5 galonach). Na etykiecie jest 1 na ost. 10 min,a na poprzedniej mialem 1 na ost. 15 min, 1,25 to zle ustawiony domyslnie beersmith Edytowane 23 Czerwca 2016 przez Samael Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł N Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Sam przymierzam się do PIPY niedługo, więc zapytam z ciekawości, jak wyszło? Plan mojej receptury na 20l (14 st Plato, 91 IBU wg. kalkulatora): Pilzneński 4 kg Pszeniczny 0,5 kg Monachijski 0,3 kg Caramel 600 0,1 kg Zacieranie 60' w 67 stopniach Chmielenie: Marynka 50 g na 60' Oktawia 50 g na 10' Lubelski 50g na 0' Dodatki nasiona kopru włoskiego - właśnie trochę nie wiem ile na ile ale myślę o 12 g na 10' (trawa cytrynowa) może z 10g na 10' Drożdże US-05 pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się