314wo.pl Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 Jakiś czas temu rozstałem się ze schematem fermentowania 7+7. O ile sygnały końca fermentacji burzliwej są dosyć czytelne dla mnie, to w zasadzie nie wiem, ile trzymać na cichej. Zwykle trzymam po prostu kilka dni, ale zupełnie nie oglądając się na jakiekolwiek sygnały, których po prostu nie dotrzegam. Dlatego chciałbym się dowiedzieć, czy jakoś można określić koniec cichej fermentacji? Czy może takich wyraźnych sygnałów nie ma i trzeba po prostu odczekać 7-10 dni? No ale jeśli 7-10, to lepiej 7, czy 10? . W ogóle to jaka jest tolerancja czasowa na tym etapie? Od razu uprzedzam, że wiem, że "to zależy", ale chodzi mi o jakieś zgrubne zasady, jeśli okazałoby się, że nie ma porządnych wskazań zakońćzenia cichej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter88 Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 Jakich sygnałów się spodziewasz? Dźwiękowych czy świetlnych? Po pierwsze cicha jest w zasadzie nie potrzebna jeśli nie chmielisz na zimno lub nie dodajesz dodatków. Sygnałem jest utrzymywanie się BLG przez kilka dni na tym samym poziomie. Tolerancja czasowa jest dokładnie taka jak powiedziałeś czyli to zależy. A dokładnie to zależy kiedy masz czas zabutelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 wyznacznikiem zakończenia cichej może być też sklarowanie się piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 Czy może takich wyraźnych sygnałów nie ma i trzeba po prostu odczekać 7-10 dni? No ale jeśli 7-10, to lepiej 7, czy 10? 0 dni wystarczy jeśli nie chmielisz na zimno lub nie masz jakiegoś konkretnego celu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 (edytowane) Sygnałem jest utrzymywanie się BLG przez kilka dni na tym samym poziomie. Jeśli już przelewa na cichą do innego fermentora to zapewne wtedy, kiedy blg już nie spada. A cel tego działania? Chyba lepsze wyklarowanie piwa. Więc jeśli cel został osiągnięty to wtedy można zlewać. No i jeszcze zbieranie gęstwy. Ja przelewam na cichą właśnie tylko dlatego. Tolerancja czasowa jest dokładnie taka jak powiedziałeś czyli to zależy. A dokładnie to zależy kiedy masz czas zabutelkować. Dokładnie. Edytowane 21 Czerwca 2016 przez ASadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się