Skocz do zawartości

Moja pierwsza recceptura proszę o sprawdzenie


akoss3

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym spróbować uwarzyć "polish ale" możecie rzucić okiem czy może być czy receptura do śmieci.

 

6 kg słód pilzneński Wayermann

0,4 kg słód monachijski typ II Wayermann

0,1 kg carahell Wayermann

 

40 g chmiel Lubelski

 

drożdze Safale S-04 albo Safale US-05

 

51C - 10 min

62C - 25 min

72C - 35 min

 

mash out 77C

 

Lubelski 20 g 60 min

Lubelski 25 g 10 min

 

6 g mech irlandzki 15 min

 

Chciałbym osiągnąć 25 L a jakie Blg to się okaże :-)

 

Proszę o porady

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proszę o porady

Jak dla mnie za mocne i za słodkie.

Zmniejszyłbym ilość pilzna do 4,5 kg, chmieliłbym na goryczkę inną odmianą o wyższej ilości AA - na jakieś 30 - 40 IBU.

 

edit: zrób FAH z tutejszej wiki i będzie dobrze!

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

mógłbym użyć chmielu Lubelskiego ale najwyżej więcej dodać

Ilość chmielu lubelskiego (ile masz AA?) konieczna do osiągnięcia 30 IBU jest spora. Pokrewnego mu Saaza użyłem w pierwszej warce zacieranej, i dla około 30 IBU użyłem łącznie 100 g (20-40-40). Ale jak masz tylko lublin i nie możesz/ nie chcesz dokupić to czemu nie.

 

 

 

a temperatury mogą być?

Ja jestem leniem i poszedłbym po najmniejszej linii oporu - 60 minut w 66°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam jeszcze Marynkę, bardziej się nadaje

Ile i jakie - o jakiej zawartości AA chmiele masz?

Marynka ma więcej AA czyli trzeba dać jej mniej żeby uzyskać ten sam efekt.

Mniej chmielin to mniejsze straty piwa przy przelewaniu na fermentację.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.