akoss3 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Chciałbym spróbować uwarzyć "polish ale" możecie rzucić okiem czy może być czy receptura do śmieci. 6 kg słód pilzneński Wayermann 0,4 kg słód monachijski typ II Wayermann 0,1 kg carahell Wayermann 40 g chmiel Lubelski drożdze Safale S-04 albo Safale US-05 51C - 10 min 62C - 25 min 72C - 35 min mash out 77C Lubelski 20 g 60 min Lubelski 25 g 10 min 6 g mech irlandzki 15 min Chciałbym osiągnąć 25 L a jakie Blg to się okaże :-) Proszę o porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 (edytowane) Proszę o porady Jak dla mnie za mocne i za słodkie. Zmniejszyłbym ilość pilzna do 4,5 kg, chmieliłbym na goryczkę inną odmianą o wyższej ilości AA - na jakieś 30 - 40 IBU. edit: zrób FAH z tutejszej wiki i będzie dobrze! Edytowane 23 Czerwca 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Okey zmniejszę słód do 4,5kg a mógłbym użyć chmielu Lubelskiego ale najwyżej więcej dodać? a temperatury mogą być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 mógłbym użyć chmielu Lubelskiego ale najwyżej więcej dodać Ilość chmielu lubelskiego (ile masz AA?) konieczna do osiągnięcia 30 IBU jest spora. Pokrewnego mu Saaza użyłem w pierwszej warce zacieranej, i dla około 30 IBU użyłem łącznie 100 g (20-40-40). Ale jak masz tylko lublin i nie możesz/ nie chcesz dokupić to czemu nie. a temperatury mogą być? Ja jestem leniem i poszedłbym po najmniejszej linii oporu - 60 minut w 66°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Mam jeszcze Marynkę, bardziej się nadaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Mam jeszcze Marynkę, bardziej się nadaje Ile i jakie - o jakiej zawartości AA chmiele masz? Marynka ma więcej AA czyli trzeba dać jej mniej żeby uzyskać ten sam efekt. Mniej chmielin to mniejsze straty piwa przy przelewaniu na fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Mam 60 gram marynki a 50 lubelski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Zawartość AA niewiem niema napisane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Zawartość AA niewiem niema napisane A jaki sklep? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 HomeBrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Lubelski u nich na stronie 3.5%'Marynka brak danych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 (edytowane) W sklepach granulat oscyluje 9,5-10,5 Ja bym dał: 15 g marynki na 60 minut 20 g marynki na 20 minut 50 g lubelskiego na 1 minutę/ wyłączenie palnika Edytowane 23 Czerwca 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Zrobię tak jak piszesz zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się