lesiux Posted June 23, 2016 Share Posted June 23, 2016 (edited) Czołem wszystkim, Popełniłem jakiś czas temu Triple IPA 30,5blg. Jutro mija miesiąc od warzenia, zlałem na cichą, aby uniknąć autolizy drożdży. Aktualnie piwo ma 12,5 BLG. Fermentowane na gęstwie US-05. Chciałbym spróbować dofermentować jeszcze niżej to piwko. Mam świeżą gęstwę US-05, którą chciałbym dodać na cichą. Czy to dobry pomysł? Jeśli tak to jak zadać te drożdże? Jak wyliczyć ilość? Z kalkulatora jak do świeżej brzeczki? Czy napowietrzać ponownie? Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam Artur Edited June 23, 2016 by lesiux Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeryBerry Posted June 23, 2016 Share Posted June 23, 2016 Moim zdaniem nie ma to sensu. Wg. parametrów drożdże powinny jeszcze trochę zjeść bo odfermentowanie to niecałe 70% jednak teoretyczna tolerancja na alkohol to 10% (praktycznie do 12,5%). Twoje piwo ma aktualnie około 11,5%. Jeśli chcesz czymś zadać to drożdżami z większą tolerancją np. super high gravity Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted June 23, 2016 Share Posted June 23, 2016 (edited) Cześć. Graty za porwanie się na piwo o takim ekstrakcie! Zwykłe drożdże już chyba nie za bardzo ruszą młode piwo z takim stężeniem alkoholu. Jakbyś chciał mocno odfermentowane piwo to możesz użyć drożdży bayanus G995. Tylko one prawdopodobnie zejdą Ci bardzo nisko. Można pokusić się jeszcze o gęstwę z drożdży belgijskich, niektóre szczepy mają wysoką tolerancję na alkohol. Przykładów nie podam, bo się nie znam Ewentualnie jakieś inne drożdże winiarskie. Edit: http://www.piwo.org/topic/18396-dro%C5%BCd%C5%BCe-do-mocnych-piw-do%C5%9Bwiatczenie/ Edited June 23, 2016 by Pindin Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiux Posted June 23, 2016 Author Share Posted June 23, 2016 (edited) dzięki @Pindin A ryzykuję czymś jak dodam te US-05 i nie ruszą, czy po prostu opadną sobie i tyle? Jak wyliczyć ilość i czy napowietrzać? Belgii nie chciałbym dodawać, bo zależy mi na czystym profilu. Znowu też jakoś mega nisko nie chcę zejść, bo piwo jest solidnie nachmielone i już teraz goryczka ostro daje się we znaki. Jakby zeszło tak do 10 BLG to byłbym rad. Edited June 23, 2016 by lesiux Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted June 23, 2016 Share Posted June 23, 2016 Szkoda zachodu. Jak smakuje juz teraz a w butlach polezy to powinno byc tylko lepiej. Alkoholu masz wystarczajaco. Szkoda kombinowac dla tych 2blg bo mozna wiecej szkody narobic niz to warte. Ja bym zostawil tak jak jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted June 23, 2016 Share Posted June 23, 2016 Belgii nie chciałbym dodawać, bo zależy mi na czystym profilu. W niższych temperaturach drożdże belgijskie dają w miarę czysty profil. Tak jak napisał kolega nade mną, szkoda zachodu -> "co racja to racja". Ewentualnie daj łyżkę czy tam 3 (łyżki) gęstwy, (bo raczej tamte nie ruszą [może się mylę.?]) dodaj pożywki dla drożdży, może coś zejdzie niżej. W sumie nic nie tracisz. Osobiście bym nie napowietrzał. Ktoś bardziej doświadczony i mądrzejszy w temacie niech Ci poradzi. To tyle z mojej strony. Udanej degustacji życzę (za rok ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted June 24, 2016 Share Posted June 24, 2016 Jak przelejsz na cicha to moze jeszcze cos zejdzie blg. Ale chyba robiac takie piwo spodziewales sie ze najprawdopodobniej nie zejdzie do 5blg? Jeszcze nie wiemy jaki zasyp i sposob zacierania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiux Posted June 24, 2016 Author Share Posted June 24, 2016 To tyle z mojej strony. Udanej degustacji życzę (za rok ). Panie za rok to z tego chmielu już nic nie zostanie. Liczę na szybszą degustację Ale chyba robiac takie piwo spodziewales sie ze najprawdopodobniej nie zejdzie do 5blg? Wyżej pisałem, że liczę po cichu na zejście do 10blg. Szkoda kombinowac dla tych 2blg No tu mam właśnie zagwozdkę, bo przy pierwszym pomiarze jak piwo miało 15blg to smakowało jak słodki barley wine, w ogóle nie było czuć chmielu. A teraz zaledwie 2,5blg niżej smakuje diametralnie inaczej i jestem po prostu ciekaw jak będzie smakować gdyby udało się urwać kolejne 2 blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted June 24, 2016 Share Posted June 24, 2016 To moze podziel na 2 wiadra jak juz tak bardzo chcesz kombinowac. Do jednego nie dawaj nic, a do drugiego drozdzaki. Ale jak pisali poprzednicy piwo i tak dosc ladnie zeszlo. Powtorze sie ze ja bym zostawil tak jak jest. Tym bardziej ze piszesz ze juz teraz jest smaczne. Na pewno duzo zachodu cie kosztowalo to piwo, wiec zastanow sie 2 razy czy jest sens kombinowac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiux Posted June 24, 2016 Author Share Posted June 24, 2016 Ryzyk- fizyk. Kręcę właśnie starter z gęstwy i powoli dodaję piwa, żeby przyzwyczaić drożdże do alko. Dam znać jak się skończyło, co by było dla potomnych. W każdym bądź razie dzięki za wszelkie rady Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiux Posted July 1, 2016 Author Share Posted July 1, 2016 Po tygodniu piwo dofermentowało jeszcze o 1,5blg, aktualnie 11blg zostało z 30,5. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now