Skocz do zawartości

Browar Dinx


Rekomendowane odpowiedzi

Browar Dinx został otwarty na przełomie 2015/2016.

Moje warzenie zacząłem od tzw. Brew-kitów, niestety smak i aromat pozostawiał wiele do życzenia :)

Dlatego skompletowałem sprzęt ( trochę czasu mi to zajęło ).

 

Sprzęt jaki dorobił się mój browar:

 

1xGarnek emaliowy 40L

1xGarnek 20L

1xChłodnica zanurzeniowa

3x Fermentor 30L z BA

1x Fermentor z kranikiem

1xKapslownica Greta

1xTermometr laboratoryjny

1xBalingomierz

1xLodówka ze styropianu ( sam wykonałem :P  )

1xtzw. sracz wężyk

1xWkład filtracyjny ( wiadro z dziurami ) jeszcze tego nie testowałem

I inne rzeczy które mi się nie nasunęły na myśl.

 

 

 

A więc tak moje warki:

 

3 puszki brew-kit ( nazw nie pamiętam ) pamiętam tylko Gozdawa Lager ( ta puszka na pewno niestała nigdy koło żadnego lagera kolor i smak pozostawia wiele do życzenia )

 

4 warka Dry Stout 12Blg 25L zestaw z homebrew.pl

 

5 warka Kolsch 11Blg 25L zestaw z homebrew.pl

 

6 warka Altbier 12Blg 22L zestaw z homebrew.pl obecnie przebywa na cichej

 

Nie wiem czy na sezon wakacyjny przerwać działalność co o tym sądzicie może być problem z chłodzeniem?

 

Dalsze warki będę wrzucał na bieżąco.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak nie jesteś w stanie utrzymać temperatur odpowiedniej temperatury to chyba sobie odpuść, ewentualnie jakieś pszenice czy piwa belgijskie. Ja niby mam lodówkę styropianową, ale problemem okazało się schłodzenie brzeczki do temperatury odpowiedniej do zadania drożdży. Ostatecznie moje grodziskie wczoraj fermentowało pierwszy dzień w 24-25 degC, dzisiaj 22-23 degC. Ciekaw jestem co wyjdzie, ale wysokie temperatury to nie jest to co piwo lubi najbardziej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie tak się zastanawiałem po pierwsze żeby schłodzić brzęczkę ( mieszkam w bloku )ciężko przy takiej pogodzie schłodzić brzęczkę chłodnicą.

Po drugie temperatura.

Myślę że zawieszę działalność browaru do września

Edytowane przez akoss3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A więc tak wczoraj 03.07 butelkowałem altbiera trochę było komplikacji, mianowicie z kapslowaniem. Kupiłem kapsle zielone ale niestety kapslownica Greta sobie nie poradziła, dobrze że miałem na stanie złote kapsle i udało się zabutelkować, teraz czekać czy czegoś nie skopałem bo pierwszy raz użyłem do refermentacji glukozy.

Browar dorobił się śrutownika będzie dopiero testowany we Wrześniu, na sezon wakacyjny zawieszam działalność.

W planach zakupić kapslownice.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #4 Dry Stout degustacja

 

Jakiś czas temu dostałem Dry Stouta do spróbowania, wybitnym sensorykiem nie jestem więc napisze co mi się podobało a co mniej.

Na + to że się przyłożyłeś do fermentacji brak estrów, fuzli czy charakterystycznego alkoholowego grzania, a rzadko zdarza przy pierwszych warkach.

 

Aromat:

Charakterystyczny dla DS aromat ciemnych słodów

 

Wygląd:

Brązowy, czekoladowy dla mnie trochę za mało "Czorne" jak na stouta, ale wiadomo - zestaw.

 

Smak:

Delikatnie zbożowe jak dla mnie trochę zbyt duża kwaśność od ciemnych słodów, goryczka lekko ściągająca o to obwiniam magnum.

 

Piana:

Długo się utrzymuje po nalaniu ładnie oblepia szkło zostaje praktycznie do samego końca. Ładna jasnobeżowa barwa.

 

Wysycenie:

Delikatne, jak najbardziej w stylu brak oznak przegazowania nie ucieka z butelki. OK

 

Jak na pierwszą warkę dla mnie 5/5 oby tak dalej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #5 Kölsch Degustacja.

 

Pora na Kolońskie. :)

 

Aromat:

 

Delikatna nuta owocowa taka jabłkowa.

 

Barwa:

 

Jasnozłota opalizująca nieprzejrzysta

 

Smak:

 

Delikatnie owocowy, w tle chmiel, rześkość

 

Piana:

 

Po nalaniu szybko się zredukowała ale delikatny kożuszek zostaje

 

Wysycenie:

 

Wysokie, odpowiednie dla stylu.

 

Ogółem świetne piwo na lato rześkie lekkie, do kosiarki i na grilla super sprawa.

Oby tak dalej!

P.S Kto by pomyślał że na s-33 można zrobić dobre piwo? Na pewno nie ja.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

A więc tak browar Dinx wznawia działalność!!! po przerwie wakacyjnej. Przez okres wakacyjny browar dorobił się:

 

-Refraktometr

-Fermentor

-Kapslownica Stołowa

 

Dzisiaj 11.09.16

 

Warka # 7 Milk Stout: warzony na bitwę piwowarów.

 

Miałem warzyć z użytkownikiem Jarzyn_waleczny lecz niestety przyjechała siostra ze szwagrem i wiadomo jak to jest, mam nadzieję że się nie gniewasz :-)

 

A więc tak receptura:

 

20L/16 blg

 

Pale Ale 3 kg

Monachijski 1 kg

Caraaroma 0.5 kg

Płatki Owsiane 0,4 kg

Czekoladowy 400 0,4 kg

Jęczmień Palony 0,25 kg

Laktoza 0,5 kg

 

Chmiel:

Challenger 60 g

 

Drożdze:

S-04

 

A więc tak:

 

Zaczynam warzenie Milk Stouta, na początku Srutowanie słodu, 1 śrutowanie zobaczymy czy coś z tego wyjdzie. Dobra słód ześrutowany , już jest w kadzi zaciernej w 51* na 10 min. Teraz trzeba ogarnąć kuchnie bo koszmarnie wygląda. Okey kuchnia posprzątana 10 min. zleciało, teraz podgrzewam zacier do 66* wrzucam płatki owsiane i 30 min. zacieram. Czas szybko leci a więc podgrzewam do 72* na 10 min, następnie wsypuję słody ciemne i pozostawiam w temp 72* na 20 min. Ponownie czas minął, podgrzewam do 78* i robię wygrzew, jednocześnie wstawiam wodę na wysładzanie ok. 15L. Temperatura w kadzi zaciernej podniosła się do 78*. Zaczynam wysładzanie coś mozolnie to idzie niestety, czyżby żle ześrutowany słód? No i klapa filtracja stanęła w miejscu co robić tragedia. A więc tak ponownie przelewam do kadzi zaciernej i podgrzewam do 78* bo temperatura spadła. Kolejna próba przelewam zacier do kadzi filtracyjnej i zaczynam filtrację ponownie, jest dobrze nawet bym powiedział zajebiście. Zapewne coś dostało się do sracz wężyka, to nie jest wina żle ześrutowanego słodu. Teraz zaczynam warzenie brzeczki, czekam aż zacznie bulgotać i dodaję 60 g Challenger i gotuję 60 min. A w 50 min. dodaję 0,500 g Laktozy i schładzam brzeczkę. Teraz czekać aż brzeczka się schłodzi i przelewam do fermentora, dodaję drożdze s-04 i czekać aż zacznie pracować i pilnować temp. fermentacji. Ogólny czas to 5,5 godziny, myślę że to jest dobry czas.

Na zakończenie wyszło 18L/17,5 brix/ 16,5 blg. Trochę się rozpisałem sorry za jakiś tam nieład w pisowni ;-)

 

Kolejna warka w planach to Polish Ale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #8 25.09.16

 

Solecka Obelga, nie wiem co mi za styl wyszedł ogólnie miało być Polish Ale

 

Wyszło 20L/13,90 Brix/13,30 Blg

 

Zasyp:

 

3,4 KG - Pilzneński

1 KG - Monachijski Jasny

1,7 KG - Płatki Owsiane/Uprzednio Skleikowane

 

Chmiel:

20 G - Marynka 60 Min.

15 G - Marynka 20 Min.

50G - Lubelski 1 Min.

 

Zacieranie:

 

52C - 10 Min.

62C - 25 Min.

72C - 40 Min.

78C - 10 Min.

 

Dodatki:

Mech Irlandzki - 6G

Cukier Biały - 300G

 

Drożdze, miała być gęstwa z poprzedniej warki dla testu lecz waliło ogórkami kiszonymi i poszło w kanał, nie chciałem ryzykować była konsultacja z Jarzynem :-D. Więc zadałem drożdze suche S-04.

 

Ogólnie browar zakupił mieszadło i kolbe 2L.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj butelkowałem Milk Stouta, wyszło 26/0,5 i 10/0,33. Muszę się bardziej ogarnąć przy rozlewie bo były małe komplikacje. Do każdej butelki dodawałem cukier po 5 gram. Warka zjechała z 16,5 Blg do 8 Blg. nie wiem czy to dobry wynik. Dzięki Jarzyn_waleczny za butlę bardzo się przydały :-)

b6547e66ed5594aemed.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka  #9 Saison receptura Raczka, coś tam minimalnie zmieniłem.

 

Surowce:

3 kg - Pilzneński

1 kg- Pszeniczny jasny

1 kg - Wiedeński

0,30 kg - Carahell

0,15 kg - Caraaroma

0,10 kg - Zakwaszający

0,40 kg - Cukier

 

Chmiel:

15 g - Magnum

50 g - Saaz

 

Dodatki:

Mech Irlandzki 6 g

Curacao - 20 g

 

Gęstwa drożdzowa T-58

 

Zacieranie:

 

52C - 10 M

64C - 60 M

72C - 15 M

78C - 5 M

 

Chmielenie:

15 g - Magnum 60 M

20 g - Saaz 20 M

20 g - Saaz 10 M

10 g - Saaz 1 M

 

Wysładzanie: 17 L/ Słody wsypane do 18 L

 

Poszło sprawnie bez żadnych komplikacji, gotowego piwa wyszło 18L / 17,8 Brix.

Zamierzam dolać 2 - 3 litrów wody, tylko muszę ruszyć dupę do sklepu : - )

Edytowane przez akoss3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Cześć wszystkim, browar domowy Dinx wznawia działalność !!!

Po dłuższej nieobecności postanowiłem wrócić do warzenia. Trochę się u mnie pozmieniało ale wena jest żeby warzyć :)

 

Warka #10

 

Polskie Ale

 

zasyp:

 

Płatki owsiane 1,20 kg

Pale ale 4,10 kg

 

chmiel:

 

Challenger 30 g 60 M

Challenger 20 g 40 M

Lubelski 10 g 1 M 

Saaz 50 g 1 M

inne:

 

Mech irlandzki 5 g 45 M

Cukier 350 g 55 M

 

zacieranie;

 

52C 10 M

62C 25 M

72C 30 M

78C wygrzew

 

wysładzanie: 15 L 78C

 

drożdze : Safale S-04

 

końcowe Blg - 15,4

przelanie na cichą Blg 4

 

Dzisiaj zlewałem na cichą, gęstwa drożdzowa zebrana

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 11 Red Laki

 

Nie wiem co to za styl mi wyszedł miało być red ale ale wyszło co wyszło, będzie bynajmniej pijalne.

 

zasyp:

 

Pale ale 2 kg

Monachijski typ II 2 kg

Caraaroma 0.400 kg

Zakwaszający 0.100 kg

 

zacieranie:

 

52C - 10 minut

62C 40 minut

73 20 minut

78C wygrzew

 

chmielenie:

 

Magnum 15 g 60 minut

Magnum 10 g 40 minuta

Saaz 30 g ostatnia minuta

 

drożdze:

 

Sabrew T 58

 

Inne:

 

Mech irlandzki 6 g 45 minuta 

 

Po wystudzeniu brzeczki wyszło 10 Brix, musiałem za dużo wody użyć do wysładzania. Na koniec wyszło 25 Litrów piwa.

15 litrów będe chciał zabutelkować z dodatkiem syropu malinowego z Herbapolu. Oceńcie i dajcie znac czy dobry pomysł z tym syropem.

 

I dziękuje mojej drugiej połówce za pomoc w śrutowaniu i ogólnie przy pomocy dzięki wielkie moja piękna : ) :*

 

Edytowane przez akoss3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka # 12 24 Litry 11.5 blg / 12,blg

 

Zasyp prosty:

 

Pale Ale  3 kg

Monachijski typ II 1 kg

 

zacieranie:

 

52 C -  10 M

65 C - 40 M

72 C - 15 M

78 C - Wygrzew

 

Chmielenie :

Magnum - 26 g 10 Minuta

Saaz - 8 g 60 Minuta (resztka)

 

Inne:

Mech Irlandzki 5 g 45 Minuta

 

Tą warkę podzieliłem na 2.

 

1 warka 13 litrów /11,5 blg malinowa rzeka

 

7 litrów brzeczki plus 5 litrów wody kupnej oraz 1 litr soku z malin z Herbapolu, drożdze safbrew T58

 

2 warka 11 litrów /12,5 blg Śliwka w Belgii drożdze Mangrove Jacks Belgian AbbeyYeast M 47 na cichą dodam od 100 do 200 g śliwek suszonych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.