akoss3 Opublikowano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Browar Dinx został otwarty na przełomie 2015/2016. Moje warzenie zacząłem od tzw. Brew-kitów, niestety smak i aromat pozostawiał wiele do życzenia Dlatego skompletowałem sprzęt ( trochę czasu mi to zajęło ). Sprzęt jaki dorobił się mój browar: 1xGarnek emaliowy 40L 1xGarnek 20L 1xChłodnica zanurzeniowa 3x Fermentor 30L z BA 1x Fermentor z kranikiem 1xKapslownica Greta 1xTermometr laboratoryjny 1xBalingomierz 1xLodówka ze styropianu ( sam wykonałem ) 1xtzw. sracz wężyk 1xWkład filtracyjny ( wiadro z dziurami ) jeszcze tego nie testowałem I inne rzeczy które mi się nie nasunęły na myśl. A więc tak moje warki: 3 puszki brew-kit ( nazw nie pamiętam ) pamiętam tylko Gozdawa Lager ( ta puszka na pewno niestała nigdy koło żadnego lagera kolor i smak pozostawia wiele do życzenia ) 4 warka Dry Stout 12Blg 25L zestaw z homebrew.pl 5 warka Kolsch 11Blg 25L zestaw z homebrew.pl 6 warka Altbier 12Blg 22L zestaw z homebrew.pl obecnie przebywa na cichej Nie wiem czy na sezon wakacyjny przerwać działalność co o tym sądzicie może być problem z chłodzeniem? Dalsze warki będę wrzucał na bieżąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Jak nie jesteś w stanie utrzymać temperatur odpowiedniej temperatury to chyba sobie odpuść, ewentualnie jakieś pszenice czy piwa belgijskie. Ja niby mam lodówkę styropianową, ale problemem okazało się schłodzenie brzeczki do temperatury odpowiedniej do zadania drożdży. Ostatecznie moje grodziskie wczoraj fermentowało pierwszy dzień w 24-25 degC, dzisiaj 22-23 degC. Ciekaw jestem co wyjdzie, ale wysokie temperatury to nie jest to co piwo lubi najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 27 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 (edytowane) No właśnie tak się zastanawiałem po pierwsze żeby schłodzić brzęczkę ( mieszkam w bloku )ciężko przy takiej pogodzie schłodzić brzęczkę chłodnicą. Po drugie temperatura. Myślę że zawieszę działalność browaru do września Edytowane 27 Czerwca 2016 przez akoss3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 4 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 A więc tak wczoraj 03.07 butelkowałem altbiera trochę było komplikacji, mianowicie z kapslowaniem. Kupiłem kapsle zielone ale niestety kapslownica Greta sobie nie poradziła, dobrze że miałem na stanie złote kapsle i udało się zabutelkować, teraz czekać czy czegoś nie skopałem bo pierwszy raz użyłem do refermentacji glukozy. Browar dorobił się śrutownika będzie dopiero testowany we Wrześniu, na sezon wakacyjny zawieszam działalność. W planach zakupić kapslownice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Warka #4 Dry Stout degustacja Jakiś czas temu dostałem Dry Stouta do spróbowania, wybitnym sensorykiem nie jestem więc napisze co mi się podobało a co mniej. Na + to że się przyłożyłeś do fermentacji brak estrów, fuzli czy charakterystycznego alkoholowego grzania, a rzadko zdarza przy pierwszych warkach. Aromat: Charakterystyczny dla DS aromat ciemnych słodów Wygląd: Brązowy, czekoladowy dla mnie trochę za mało "Czorne" jak na stouta, ale wiadomo - zestaw. Smak: Delikatnie zbożowe jak dla mnie trochę zbyt duża kwaśność od ciemnych słodów, goryczka lekko ściągająca o to obwiniam magnum. Piana: Długo się utrzymuje po nalaniu ładnie oblepia szkło zostaje praktycznie do samego końca. Ładna jasnobeżowa barwa. Wysycenie: Delikatne, jak najbardziej w stylu brak oznak przegazowania nie ucieka z butelki. OK Jak na pierwszą warkę dla mnie 5/5 oby tak dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Dzięki za tak wyczerpującą recenzję. Mam nadzieję że kolejne warki będą jeszcze lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Warka #5 Kölsch Degustacja. Pora na Kolońskie. Aromat: Delikatna nuta owocowa taka jabłkowa. Barwa: Jasnozłota opalizująca nieprzejrzysta Smak: Delikatnie owocowy, w tle chmiel, rześkość Piana: Po nalaniu szybko się zredukowała ale delikatny kożuszek zostaje Wysycenie: Wysokie, odpowiednie dla stylu. Ogółem świetne piwo na lato rześkie lekkie, do kosiarki i na grilla super sprawa. Oby tak dalej! P.S Kto by pomyślał że na s-33 można zrobić dobre piwo? Na pewno nie ja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Obawiałem się że będzie gorzej a tu proszę jaka recenzja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 11 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 A więc tak browar Dinx wznawia działalność!!! po przerwie wakacyjnej. Przez okres wakacyjny browar dorobił się: -Refraktometr -Fermentor -Kapslownica Stołowa Dzisiaj 11.09.16 Warka # 7 Milk Stout: warzony na bitwę piwowarów. Miałem warzyć z użytkownikiem Jarzyn_waleczny lecz niestety przyjechała siostra ze szwagrem i wiadomo jak to jest, mam nadzieję że się nie gniewasz :-) A więc tak receptura: 20L/16 blg Pale Ale 3 kg Monachijski 1 kg Caraaroma 0.5 kg Płatki Owsiane 0,4 kg Czekoladowy 400 0,4 kg Jęczmień Palony 0,25 kg Laktoza 0,5 kg Chmiel: Challenger 60 g Drożdze: S-04 A więc tak: Zaczynam warzenie Milk Stouta, na początku Srutowanie słodu, 1 śrutowanie zobaczymy czy coś z tego wyjdzie. Dobra słód ześrutowany , już jest w kadzi zaciernej w 51* na 10 min. Teraz trzeba ogarnąć kuchnie bo koszmarnie wygląda. Okey kuchnia posprzątana 10 min. zleciało, teraz podgrzewam zacier do 66* wrzucam płatki owsiane i 30 min. zacieram. Czas szybko leci a więc podgrzewam do 72* na 10 min, następnie wsypuję słody ciemne i pozostawiam w temp 72* na 20 min. Ponownie czas minął, podgrzewam do 78* i robię wygrzew, jednocześnie wstawiam wodę na wysładzanie ok. 15L. Temperatura w kadzi zaciernej podniosła się do 78*. Zaczynam wysładzanie coś mozolnie to idzie niestety, czyżby żle ześrutowany słód? No i klapa filtracja stanęła w miejscu co robić tragedia. A więc tak ponownie przelewam do kadzi zaciernej i podgrzewam do 78* bo temperatura spadła. Kolejna próba przelewam zacier do kadzi filtracyjnej i zaczynam filtrację ponownie, jest dobrze nawet bym powiedział zajebiście. Zapewne coś dostało się do sracz wężyka, to nie jest wina żle ześrutowanego słodu. Teraz zaczynam warzenie brzeczki, czekam aż zacznie bulgotać i dodaję 60 g Challenger i gotuję 60 min. A w 50 min. dodaję 0,500 g Laktozy i schładzam brzeczkę. Teraz czekać aż brzeczka się schłodzi i przelewam do fermentora, dodaję drożdze s-04 i czekać aż zacznie pracować i pilnować temp. fermentacji. Ogólny czas to 5,5 godziny, myślę że to jest dobry czas. Na zakończenie wyszło 18L/17,5 brix/ 16,5 blg. Trochę się rozpisałem sorry za jakiś tam nieład w pisowni ;-) Kolejna warka w planach to Polish Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 25 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 Warka #8 25.09.16 Solecka Obelga, nie wiem co mi za styl wyszedł ogólnie miało być Polish Ale Wyszło 20L/13,90 Brix/13,30 Blg Zasyp: 3,4 KG - Pilzneński 1 KG - Monachijski Jasny 1,7 KG - Płatki Owsiane/Uprzednio Skleikowane Chmiel: 20 G - Marynka 60 Min. 15 G - Marynka 20 Min. 50G - Lubelski 1 Min. Zacieranie: 52C - 10 Min. 62C - 25 Min. 72C - 40 Min. 78C - 10 Min. Dodatki: Mech Irlandzki - 6G Cukier Biały - 300G Drożdze, miała być gęstwa z poprzedniej warki dla testu lecz waliło ogórkami kiszonymi i poszło w kanał, nie chciałem ryzykować była konsultacja z Jarzynem :-D. Więc zadałem drożdze suche S-04. Ogólnie browar zakupił mieszadło i kolbe 2L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 25 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 A tam zaraz konsultacje. Piwko na bank wyjdzie spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 29 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Dzisiaj butelkowałem Milk Stouta, wyszło 26/0,5 i 10/0,33. Muszę się bardziej ogarnąć przy rozlewie bo były małe komplikacje. Do każdej butelki dodawałem cukier po 5 gram. Warka zjechała z 16,5 Blg do 8 Blg. nie wiem czy to dobry wynik. Dzięki Jarzyn_waleczny za butlę bardzo się przydały :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Strasznie dużo cukru do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 30 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 (edytowane) Jak dla mnie to jest standardowo. Edytowane 30 Września 2016 przez akoss3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 30 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Odfermentowanie na poziome 50% + 5g cukru na butelkę? Trzymaj to z dala od wszystkich żywych istot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 30 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Tylko że Blg nie spadało przez 4 dni, więc postanowiłem butelkować, zobaczymy najwyżej będzie się działo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 30 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Dobra poprawka dawałem środkową miarkę na butelkę 0,5 l. A nie 5 gram sorry, faktycznie by była jazda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 15 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 (edytowane) Warka #9 Saison receptura Raczka, coś tam minimalnie zmieniłem. Surowce: 3 kg - Pilzneński 1 kg- Pszeniczny jasny 1 kg - Wiedeński 0,30 kg - Carahell 0,15 kg - Caraaroma 0,10 kg - Zakwaszający 0,40 kg - Cukier Chmiel: 15 g - Magnum 50 g - Saaz Dodatki: Mech Irlandzki 6 g Curacao - 20 g Gęstwa drożdzowa T-58 Zacieranie: 52C - 10 M 64C - 60 M 72C - 15 M 78C - 5 M Chmielenie: 15 g - Magnum 60 M 20 g - Saaz 20 M 20 g - Saaz 10 M 10 g - Saaz 1 M Wysładzanie: 17 L/ Słody wsypane do 18 L Poszło sprawnie bez żadnych komplikacji, gotowego piwa wyszło 18L / 17,8 Brix. Zamierzam dolać 2 - 3 litrów wody, tylko muszę ruszyć dupę do sklepu : - ) Edytowane 15 Października 2016 przez akoss3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Cześć wszystkim, browar domowy Dinx wznawia działalność !!! Po dłuższej nieobecności postanowiłem wrócić do warzenia. Trochę się u mnie pozmieniało ale wena jest żeby warzyć Warka #10 Polskie Ale zasyp: Płatki owsiane 1,20 kg Pale ale 4,10 kg chmiel: Challenger 30 g 60 M Challenger 20 g 40 M Lubelski 10 g 1 M Saaz 50 g 1 M inne: Mech irlandzki 5 g 45 M Cukier 350 g 55 M zacieranie; 52C 10 M 62C 25 M 72C 30 M 78C wygrzew wysładzanie: 15 L 78C drożdze : Safale S-04 końcowe Blg - 15,4 przelanie na cichą Blg 4 Dzisiaj zlewałem na cichą, gęstwa drożdzowa zebrana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Warka # 11 Red Laki Nie wiem co to za styl mi wyszedł miało być red ale ale wyszło co wyszło, będzie bynajmniej pijalne. zasyp: Pale ale 2 kg Monachijski typ II 2 kg Caraaroma 0.400 kg Zakwaszający 0.100 kg zacieranie: 52C - 10 minut 62C 40 minut 73 20 minut 78C wygrzew chmielenie: Magnum 15 g 60 minut Magnum 10 g 40 minuta Saaz 30 g ostatnia minuta drożdze: Sabrew T 58 Inne: Mech irlandzki 6 g 45 minuta Po wystudzeniu brzeczki wyszło 10 Brix, musiałem za dużo wody użyć do wysładzania. Na koniec wyszło 25 Litrów piwa. 15 litrów będe chciał zabutelkować z dodatkiem syropu malinowego z Herbapolu. Oceńcie i dajcie znac czy dobry pomysł z tym syropem. I dziękuje mojej drugiej połówce za pomoc w śrutowaniu i ogólnie przy pomocy dzięki wielkie moja piękna : ) :* Edytowane 4 Maja 2018 przez akoss3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Wiertarkę byś kupił, a nie kobietę wykorzystujesz. Fajnie, że wróciłeś za gary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Sama zaproponowała to sie zgodziłem xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 4 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 (edytowane) Warka # 10 zabutelkowana Blg koncowe 3.5. Wyszło 43 butelki. Ps. Zdjecia nie mogłem obrócić Edytowane 4 Maja 2018 przez akoss3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 4 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 (edytowane) Warka # 11 zlana na cichą Blg 3. Właśnie taki kolor chciałem uzyskać. Edytowane 4 Maja 2018 przez akoss3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 26 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 Warka # 12 24 Litry 11.5 blg / 12,blg Zasyp prosty: Pale Ale 3 kg Monachijski typ II 1 kg zacieranie: 52 C - 10 M 65 C - 40 M 72 C - 15 M 78 C - Wygrzew Chmielenie : Magnum - 26 g 10 Minuta Saaz - 8 g 60 Minuta (resztka) Inne: Mech Irlandzki 5 g 45 Minuta Tą warkę podzieliłem na 2. 1 warka 13 litrów /11,5 blg malinowa rzeka 7 litrów brzeczki plus 5 litrów wody kupnej oraz 1 litr soku z malin z Herbapolu, drożdze safbrew T58 2 warka 11 litrów /12,5 blg Śliwka w Belgii drożdze Mangrove Jacks Belgian AbbeyYeast M 47 na cichą dodam od 100 do 200 g śliwek suszonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się