BroBart Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Witam Próbuję właśnie zrobić 2 różne piwka z jednej warki i zastanawiam się jak tu zoptymalizować proces. Póki co T-58 żrą sobie w fermentorze jakieś 23l bliżej nieokreślonego Belga na 15BLG, ale na cichą planuję rozlać to na 2 wiadra: jedno nachmielić Centennialem, a do drugiego dodać wiśnie (coby żona za mocno nie marudziła, że z mojego warzenia nic nie ma). Proporcje rozlewu planowałem na 2/3 chmielonego na zimno i 1/3 krieko-podobnego. Na cichą chcę do obu dodać Bretty (WLP650) i teraz zastanawiam się jak to dodawać: czy zrobić starter i rozlać na pół między wiadra już po zlaniu na cichą, czy wrzucić po 7-10 dniach bretty na burzliwej (oczywiście też wystartowane) i po dodatkowych 3 dniach przelewać na cichą rozdzielając (ale to chyba nie ma większego sensu, nie?). Pytania dodatkowe: jak bardzo wiśnie podbijają ekstrakt? ile wody dolać do fermentora z wiśniami żeby mi za szybko żony nie upijało? jak długo fermentować z wiśniami (wstępnie myślałem o 6-8 tygodniach, a później zlać znad wiśni na dodatkowe 14 dni coby się upewnić że bretty mi granatów nie zrobią). Wszelkie inne podpowiedzi i sugestie mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Myślę, że możesz po prostu podzielić fiolkę na dwa wiadra. Nie jestem w stanie pomóc co do BLG wniesionego przez wiśnie, ale czas fermentacji dla spokoju bym wydłużył do 2 miesięcy - bretty na cichej schodzą bardzo nisko. Butelkuj dopiero, jak zauważysz, że BLG przestało spadać. Gdybyś gdzieś znalazł informacje o zawartości cukru w owocach wiśni, to pewnie dałoby się jakoś chałupniczo wyliczyć ten ekstrakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Sok z wiśni ma ok 10 blg (zależy od roku, odmiany itp) Możesz przyjąć że w owocach (nie wiem czy drylowanych czy nie) jest z 70-80% soku. W drylowanych trochę mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BroBart Opublikowano 28 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Właśnie spadające BLG przy całych (ewentualnie wydrylowanych) wiśniach w środku wydaje mi się średnio wymierne, no bo na chłopski rozum, to będą cukier oddawać dużo wolniej niż z płynów, więc BLG może się trzymać mniej więcej stałe - trochę wiśnie oddają, trochę drożdże żrą, stąd pomysł na zlanie znad wiśni na dodatkowe 2 tygodnie. Z zawartością cukru w wiśniach niegłupi pomysł, można zawsze wziąć próbkę tych samych owoców, wsadzić do wody w tych samych proporcjach co w piwie i sprawdzić BLG nawet bez przeliczania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Ja bym po prostu rozlał fiolkę na pół. Wiśnie bym dodał na koniec, jak bretty przerobią prawie wszystko co mają do przerobienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1therion Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Pytania dodatkowe: jak bardzo wiśnie podbijają ekstrakt? ile wody dolać do fermentora z wiśniami żeby mi za szybko żony nie upijało? jak długo fermentować z wiśniami (wstępnie myślałem o 6-8 tygodniach, a później zlać znad wiśni na dodatkowe 14 dni coby się upewnić że bretty mi granatów nie zrobią). z tego co czytałem/słyszałem wiśnie i inne owoce obniżają ekstrakt piwa, a nie podwyższają. (średnio mają mniejszy udział % cukru niż brzeczka 12BLG) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BroBart Opublikowano 29 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Dzięki wszystkim, trochę mi się rozjaśniło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się