marbelka Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 brzeczkę odzyskaną z chmielin wlewam do PET-a i mrożę , potem po rozmrożeniu dolewam do gotującej się brzeczki przy kolejnej warce Startery robiłem na suchym ekstrakcie,ale teraz postanowiłem zrobić z tej odzyskanej z chmielin zamrożonej brzeczki Przed mrożeniem było 11st wg refraktometru ,jakie było moje zdziwienie,gdy po rozmrożeniu pokazuje 6 Czy mrożenie ma wpływ na załamanie się światła w brzeczce?Smak ma słodki,jak przed mrożeniem.Nie mam "spławika",żeby sprawdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 A temperatura pomiaru przed mrożeniem i po mrożeniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 29 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 pokojowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Tak technicznie się zapytam, czy rozmrożoną brzeczkę dokładnie wymieszałeś? Często tak jest że po rozmrożeniu robią się w niej warstwy - z wierzchu zbiera się woda, natomiast z dołu gęsty ekstrakt. Wydaje się to trochę nie możliwe, bo mrożenie nie powinno wpływać na załamanie światła. marbelka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 29 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 i to chyba jest wytłumaczenie-nie mieszałem,żeby się nie poderwały resztki z dna ,po odkręceniu butelki odlałem trochę do szklaneczki i reszta do gara ,do zagotowania.Teraz nie sprawdzę,bo jest na mieszadle,ale na drugi raz to zrobię Dzięki Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się