Skocz do zawartości

spadek wskazania refraktometru po mrożeniu brzeczki


marbelka

Rekomendowane odpowiedzi

brzeczkę odzyskaną z chmielin wlewam do PET-a i mrożę , potem po rozmrożeniu dolewam do gotującej się brzeczki przy kolejnej warce

Startery robiłem na suchym ekstrakcie,ale teraz postanowiłem zrobić z tej odzyskanej z chmielin zamrożonej brzeczki

Przed mrożeniem było 11st wg refraktometru ,jakie było moje zdziwienie,gdy po rozmrożeniu pokazuje 6

Czy mrożenie ma wpływ na załamanie się światła w brzeczce?Smak ma słodki,jak przed mrożeniem.Nie mam "spławika",żeby sprawdzić

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak technicznie się zapytam, czy rozmrożoną brzeczkę dokładnie wymieszałeś? Często tak jest że po rozmrożeniu robią się w niej warstwy - z wierzchu zbiera się woda, natomiast z dołu gęsty ekstrakt. Wydaje się to trochę nie możliwe, bo mrożenie nie powinno wpływać na załamanie światła. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.