rkkr Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Witam serdecznie. Mam pytanie związane ze starzeniem się chmielu. Mam chmiel Magnum i Lubelski. Oba ze zbioru 2014. Przechowywane w zamkniętym opakowaniu (tj. w rozciętym oryginalnym opakowaniu włożonym do dwóch woreczków strunowych) w lodówce (w temp. 4-6 stopni) od momentu zakupu, tj. od listopada 2015. Magnum na etykiecie ma 12% ak, a Lubelski 3,5% ak. Szukając na forum, znalazłem temat odnośnie starego chmielu. Wynika z niego, że jeżeli w zapachu nie ma czegoś niepokojącego to można zaryzykować jego użycie. I moje pytanie: czy jest możliwość chociaż zgrubnego oszacowania ile % ak ma teraz ten chmiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Tak, programy piwowarskie mają takie opcje, ale to jest takie z grubsza. rkkr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 29 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź. Z tego co na szybko sprawdziłem to BeerSmith ma taką opcję. Trzeba tam wpisać wartość procentową HSI (Hop Storage Index) i w tym pkt mam dylemat jaką wartość przyjąć.. Znalazłem także taki artykuł link ale nie ma w nim danych dotyczących chmielu Lubelskiego ani Magnum... Edytowane 29 Czerwca 2016 przez rkkr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Ogólne i przybliżone wartości podają dystrybutorzy. Zazwyczaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manhat Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 dużo masz tego chmielu? bo jak z 200g to nie zawracaj sobie gitary, warz chłopie warz.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się