uups Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 no i te 200 g glukozy ?? no no wprawdzie nie napisałeś ile wyszło ci młodego piwka ale jak sądze to ok 30 Litrów jesli mniej no to uważaj na niewybuchy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 niby z opisu wynika że 17 litrów :rolleyes: ciekawe jak to się skończyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwak Opublikowano 9 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Smak miało całkiem przyzwoity, żadnych "fałszywych" nut nie odnotowałem. Przez te dwa miesiące stało sobie w koncie piwnicy w temperaturze ok. 9-10°C Litrów wyszło ok. 22 (dwie skrzynki + 6 x 0,33) Glukozy w założeniach miało być 180g (trochę więcej niż poprzednie czerwone), jednak z powodu własnego gapiostwa sypalem ją "na oko" (nie zabrałem ze sobą wagi) i wolałem sypnąć trochę więcej niż za mało. Jak do tej pory żadne z moich piw się nie "zgranaciło" więc i to będzie najwyżej mocno gazowane A jak jedno strzeli to się w następnych poupuszcza gazu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 tylko żeby Ci nie strzeliło w czasie upuszczania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 (edytowane) edit : nie ten wątek Edytowane 9 Czerwca 2010 przez Belzebub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwak Opublikowano 15 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 (edytowane) Warka nr 8 Koelsch-owe 1 jest już wypijana ale zapiski niestety poszły sobie gdzieś Jak je znajdę to uzupełnię notatki. W tym momencie w jestem w trakcie warzenia warki nr 9 "Koelsch-owe 2" Edytowane 16 Grudnia 2010 przez skwak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwak Opublikowano 15 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 (edytowane) Po początkowych trudnościach spowodowanych brakiem wody, przystąpiłem do warzenia: #9 Koelsch-owe 2 Zasyp: 2,85 - pilzneński 0,52 - wiedeński 0,50 - pszeniczny 0,12 - karmelowy jasny Całość do 14 litrów 53°C Przerwy: 50°C - 15 minut 68°C - 60 minut 78°C - mash-out Chmielenie: 25g Hallertauer Tradition - 60 min 15g Tettnanger - 15 min 5g Tettnanger - 5 min Drożdże: gęstwa po poprzednim Koelsh-owym (Wyeast 2565 - Koelsch) Niestety z powodu awarii ballingomierza nieznane jest OG brzeczki Według Beersmith'a powinno być w granicach 1,045 - 1,047 aczkolwiek nie jest to pewne Edytowane 16 Grudnia 2010 przez skwak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwak Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Chyba już najwyższy czas uzupełnić notatki. Zaraz zapomnę co robiłem, pogubię kartki, zapiski i... ...nie powtórzę już tych wspaniałych piw lub popełnię znów te same błędy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwak Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 #10 - z kolendrą Zasyp: 3,00 - monachijski I 2,00 - pilzneński Przerwy: 53°C - 15 min 64°C - 40 min 72°C - 25 min mash out 78°C - 10 min Chmielenie: 22g - Iunga (13%) - 60 min 24g - Hallertauer T. (5,2%) - 15 min 10g - Hallertauer T. (6,5%) - 15 min 15g - Kolendra (tłuczona) - 10 min Drożdże: Saflager S-23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwak Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 (edytowane) 28/05/2011 #11 - AIPA 1 (Simcoe/Amarillo) Zasyp: 5,00 - Pale Malt 0,50 - Carahell 0,50 - Carapils Przerwy: 53°C - 12 min 62°C - 30 min 72°C - 30 min mashout 78°C - 15 min Chmielenie: 15g - Simcoe (12,2%) - 60 min 10g - Amarillo (8,5%) - 30 min 15g - Simcoe - 30 min 10g - Amarillo - 15 min 10g - Simcoe - 15 min 15g - Amarillo - 5 min 10g - Amarillo - 0 min 50g - Amarillo - 7 dni cichej Drożdże: Wyeast 1187 Ringwood Ale 1,061 -> 1,025 -> 1,015 (28/05->14/06->26/06) Rozlew: ok. 21 litrów - 160g glukozy Edytowane 26 Czerwca 2011 przez skwak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwak Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 (edytowane) 04/06/2011 #12 - AIPA 2 (Galena/Willamette/Pacific Gem) Zasyp: 5,00 - Mild Malt 1,00 - Caragold Przerwy: 53°C - 15 min 63°C - 40 min 72°C - 20 min mashout 78°C - 15 min Chmielenie: 50g - Galena (10,1%) - 60 min 25g - Willamette (5,8%) - 45 min 15g - Willamette - 30 min 15g - Willamette - 15 min 15g - Willamette - 5 min 15g - Willamette - 7 dni cichej 15g - Pacific Gem (16,9%) - 7 dni cichej Drożdże: Gęstwa Wyeast 1187 Ringwood Ale 1,060 -> 1,018 -> 1,014 (04/06->14/06->26/06) Rozlew: ok. 23 litry - 160g glukozy Edytowane 26 Czerwca 2011 przez skwak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwak Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 (edytowane) 11/06/2011 #13 - AIPA 3 (First Gold/Liberty/Citra) Zasyp: 5,00 - Pale Malt 0,50 - Carahell 0,50 - Caramunich II Przerwy: 67°C - 65 min mashout 78°C - 15 min Chmielenie: 30g - First Gold (8,0%) - 60 min 30g - First Gold - 45 min 20g - First Gold - 30 min 10g - First Gold - 15 min 25g - Liberty (4,3%) - 15 min 25g - Liberty - 5 min 50g - Citra (12,0%) - 7 dni cichej Drożdże: Gęstwa Wyeast 1187 Ringwood Ale 1,062 ->1,014->1,010 (11/06->26/06->24/07) Rozlew: Ok. 21 litrów - 155g glukozy Edytowane 25 Lipca 2011 przez skwak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Widzę, że "poszalałeś" trochę z AIPA. ;) Coś już masz zabutelkowane? Jak wrażenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwak Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Pierwszy rozlew miał być w przyszłą niedzielę po powrocie z Żywca. Niestety już wiem, że nie dam rady. AIPA1 poczeka 3 tyg. na cichej i pójdzie do butelek razem z "dwójką". Próbowałem po burzliwej i szczerze mówiąc dobrze, że nie trzymam ich w domu bo nie dotrwałyby do butelkowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Jak duże są Twoje warki? 20 litrów? Sądząc z zasypu to tak obstawiam. Więc ilości chmielu są imponujące. Mi się jeszcze nie zdarzyło dać więcej niż 60g. No ale nie robiłem AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwak Opublikowano 15 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Te trzy AIPA wyszły po ok. 24 litry każda. Dokładną objętość będę znał po zabutelkowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się